Det nærmer seg ett år med Titan.uio.no

Vår snart ett år unge nyhets- og aktualitetsside Titan.uio.no har siden lanseringen i desember 2015 fått mange lesere.

logo

Med omkring 1000 unike nedlastninger daglig og drøyt 14.000 abonnenter på det ukentlige nyhetsbrevet har Titan.uio.no blitt en viktig kanal for formidling av realfaglig og teknologisk forskning fra Universitetet i Oslo. Vi konstaterer at Titan.uio.no leses av mange ulike grupper og at antall lesere øker jevnt. Vi ser også at andre medier henter mer forskningsstoff fra UiO etter at Titan ble lansert. Dette er gledelig, ikke minst fordi det forsket godt på UiO og det produseres mye godt populærvitenskapelig stoff, både i redaksjonen, ute på instituttene og på museet på Tøyen.

Hva dette betyr og kommer til å bety for oss er vanskelig å si, men jeg opplever stadig flere henvendelser fra mennesker som viser til artikler på nettstedet. Disse kommer fra departementer, virkemiddelapparatet, næringslivet og enheter i offentlig sektor. Det er også viktig at lærere i skolen oppdager og bruker Titan i undervisningen. Mange av artiklene bør være av stor interesse for lærere og elever i videregående skole. Jeg er rimelig overbevist om at Titan.uio.no over tid vil bidra til økt rekrutteringen til våre utdanninger innen realfag og teknologi. Det må her selvfølgelig legges til at nyhetsnettstedet verken er eller vil være hovedkanalen for å nå potensielle søkere til våre studier, men absolutt et bidrag.

Nå når Titan nærmer seg ett år er det grunn til å takke noen mennesker for innsatsen. Redaksjonen med Gunhild M. Haugnes i spissen har produsert en rekke gode artikler sammen med forskere fra hele fakultetet. Gisle Hannemyr med masterstudenter på Institutt for informatikk har stått for den tekniske utviklingen, som i dag fremstår som en profesjonell nettavis som i sin helhet er basert på åpen kildekode. Kommunikasjonsmedarbeidere på instituttene har fremskaffet  mye godt forskningsstoff, og vi har noen aktive bloggere som bidrar til at Titan.uio.no blir et levende nettsted. 

Titan feirer ett år 13. desember. Selv om det fortsatt er mye å hente er det ingen tvil om at nettstedet, i løpet av veldig kort tid, har blitt en stor suksess. Jeg trodde det skulle ta lengre tid å etablere en betydningsfull kanal for forskningsformidling fra UiO. Når det er sagt er jeg imidlertid ikke veldig overrasket over utviklingen med all den fremragende forskningen innen realfag og teknologi som utføres ved UiO.

Avslutningsvis vil jeg benytte anledningen til å gratulere oss selv med nettstedet. Vi går spennende tider i møte med mye godt stoff på Titan.uio.no


Les siste nytt på Titan.uio.no

  • Hvem var det som brøt seg inn hos Urmaker Urnes? Elever oppklarte innbrudd hos urmaker Urnes 17. juni 2019 07:50

    Natt til fredag var det innbrudd hos urmaker Urnes på Majorstua i Oslo, og i løpet av få minutter forsvant verdier for flere millioner kroner. I slike saker er det vanlig å innkalle politiets åstedsgranskere, men også mange videregående-elever klarer å komme på sporet av den skyldige i løpet av et par timer.

  • Univers-simulering, likner på en svamp Mørk materie får stadig færre steder å gjemme seg 14. juni 2019 17:45

    Forskerne leter og leter, men mørk materie er fremdeles et like stort mysterium. En ny studie utelukker at det dreier seg om lette partikler.

  • Anders Brennhagen (t.v.), Simen Sørensen, Applied Procrastination Hemmeligheten bak magnetiske skjermer er avslørt 13. juni 2019 10:36

    Til nå har ingen forskere offentliggjort hvordan man kan lage magnetiske skjermer. Derfor har studenter på UiO tatt saken i egne hender. De er ferdige med sin første prototype og deler hele prosessen på YouTube.

Av Morten Dæhlen, dekan
Publisert 25. nov. 2016 10:34