Midler til å øke kjønnsbalansen i vitenskapelige toppstillinger
Til tross for et tydelig mål om kjønnsbalanse i førstestillinger innen 2020, viser tallene at SV-fakultetet i perioden 2015 til 2020 har hatt en nedgang i kvinnelige årsverk og en økning av mannlige årsverk i førsteamanuensisstillinger. Nå har fakultetet fått midler til å delta i et prosjekt som skal øke kjønnsbalansen i akademia.

Flere kvinner skal rekrutteres til førsteamanuensis-stillinger ved SV-fakultetet. Her stimler interesserte kommende studenter sammen rundt professor Målfrid Braut-Hegghammer på Åpen dag i vår. (Foto: Gro Lien Garbo/ UiO)
SV-fakultetet, og Psykologisk institutt, har hver for seg fått én million kroner fra Forskningsrådets BALANSE-program til å delta i prosjektet BalanseHub i perioden 2021-2022. Gjennom BalanseHub finansierer Forskningsrådet en møteplass der norske forskningsinstitusjoner oppdateres på nye ideer, metoder og teorier om kjønnsbalanse i akademia.
Prosjektet skal samle erfaringer og problemstillinger, dele nyttig og nødvendig kunnskap fra forskningsfronten og være en arena for erfaringsutveksling mellom prosjektene som deltar.
På bakgrunn av den nedadgående trenden i kvinnelige årsverk, og økningen i mannlige årsverk, ønsker fakultetet nå å ta aktivt grep i rekrutteringen til disse stillingene. Det trengs kunnskap om hva som gjør at flere menn enn kvinner blir innstilt til førsteamanuensisstillinger. Dette skal bidra til en kultur- og systemendring som fremmer kvinnenes karriereløp ved fakultetet i fremtiden.
- Var for optimistiske
- De fleste enhetene ved fakultetet har en utfordring når det gjelder kvinneandelen i førstestillinger. For rundt ti år siden var fakultetsledelsen optimistisk med tanke på å nå målet om tilnærmet kjønnsbalanse i slike stillinger. Nå kan vi konkludere med at dette var for optimistisk, sier dekan Anne Julie Semb.

- Tildelingen fra BalanseHub gjør det mulig å jobbe systematisk med å kartlegge årsaker til at vi ikke har lykkes med å tilsette flere kvinner i faste førstestillinger.
Med et enda bedre kunnskapsgrunnlag vil vi forhåpentligvis kunne jobbe enda mer målrettet med rekrutteringsprosesser og organisasjons- og kulturutvikling på fakultetet.
Vi skal også utvikle et karriereutviklingsprogram for ansatte i tidlig karrierefase der vi ønsker å ha en tilleggsdel for kvinner i postdoktorstillinger, sier Semb.
Felles mål på ledelsesnivå
Prosjektet skal gjennom bevisst ledelsestrykk, bevisstgjøring og implementering av nye tiltak i rekruttering- og tilsettingsprosesser og ved å lansere et karriereprogram for postdoktorer, øke sannsynligheten for at kvinner blir ansatt i vitenskapelige toppstillinger ved SV-fakultetet.
For å oppnå varig endring, skal man samarbeide og etablere felles forståelse og felles mål på ledelsesnivå. Prosjektet er initiert av dekan Anne Julie Semb i samarbeid med fakultetets institutt- og senterledere. I tillegg skal andre relevante ressurspersoner delta.
Enhetene har i ulik grad utfordringer med rekrutteringen av kvinner til førstestillinger. Tiltak vil derfor skreddersys for å ta hensyn til både variasjoner i behov, og kulturforskjeller innad, ved fakultetet.
Prosjektet har tre aktiviteter over to-årsperioden:
- Aktiv deltagelse i BalanseHub
- Fire fakultetsinterne seminarer
- Utvikling av et karriereprogram for forskere i tidlig karrierefase med en egen del rettet mot kvinnelige postdoktorer
Prosjektet finansierer også en koordinator i 20 prosent stilling.