SV spytter i potten for å få til oppussing av Eilert Sundts hus

For å få til en lenge etterlengtet rehabilitering av Eilert Sundt hus vil SV-fakultetet selv bidra med 30 millioner kroner. Det ble vedtatt av fakultetsstyret fredag 20. mars.

Bildet kan inneholde: bygning, arkitektur, eiendom, menneskelig oppgjør, kommersiell bygning.

De seks øverste etasjene av SV- fakultetet får etter alle solemerker en sterkt tiltrengt oppgradering, som blir ferdig i 2022. Her Eilert Sundts hus en folketom morgen under stengningen nå. (Foto: Gro Lien Garbo/ UiO)

Nå krysser fakultetsdirektør Gudleik Grimstad og dekan Anne Julie Semb fingrene for at de siste brikkene faller på plass i løpet av våren.

Det er de seks øverste etasjene i SV- bygget, som sårt trenger rehabilitering. Prislappen er satt til totalt 180 millioner kroner for oppussing og inventar. Universitetsstyret sentralt har fra før bevilget 65 millioner kroner fra 2021-budsjettet til oppussingen – og skal etter planen totalt bidra med 115 millioner kroner.

Dette må imidlertid endelig vedtas av Universitetsstyret i juni. UiO søker også om oppgraderingsmidler fra Kunnskapsdepartementet på 30 millioner kroner. Fristen for dette er 31. mars.

Overmodent å komme i gang

Fakultetsdirektor Gudleik Grimstad understreker at en oppussing er hardt tiltrengt.

Bildet kan inneholde: briller, hår, ansikt, eyewear, panne.
Nye tider: Gudleik Grimstad ser fram til oppussingen av de øverste etasjene i Eilert Sundts hus. (Foto: UiO)

- De seks øverste etasjene i Eilert Sundt hus har ikke vært rehabilitert siden ferdigstilling av bygget i 1967 og er svært nedslitt, for å si det forsiktig. En oppussing vil gi moderne planløsninger, utskiftning av tekniske anlegg og nytt glass i vinduene. Mange vil være glade for oppgraderte tidsmessige lokaler og ingen vil savne trekken fra vinduene, sier Gudleik

Grimstad med et «understatement».

I 2014 sluttførte man rehabiliteringen av 2. – 4. etasje. 1. etasje ble rehabilitert i 2010 og 7. og 8. etasje i 2004. Det gjenstår å rehabilitere 5., 6., 9., 10., 11. og 12 etasje., totalt 6108 kvm.

Rehabiliteringen av de øverste seks etasjene av Eilert Sundts hus vil etter planen starte opp med planlegging, brukermedvirkning og anbudsrunde fra høsten 2020.  Rivearbeider og bygging antas å være gjennomført i løpet av 12 måneder, fra vinteren 2021. De rehabiliterte etasjene kan i så fall tas i bruk i januar 2022.

- For fakultetet er det viktig at disse arbeidene prioriteres nå, både av hensyn til arbeidsmiljøet og studiemiljøet, understreker dekan Anne Julie Semb, som synes at både ansatte og studenter har vært tålmodige lenge nok.

Arealene som skal rehabiliteres benyttes i dag av ansatte og studenter fra Økonomisk institutt, Institutt for statsvitenskap med C-REX, Sosialantropologisk institutt og TIK.

Farvel til dårlig luft og maling som flasser

Gleder meg: Anne Julie Semb ser fram til bedre luft og maling som sitter. (Foto: Tron Tondal/ UiO)

- Med fakultetets ambisjoner om å hevde seg sterkt i internasjonal sammenheng er det lite tilfredsstillende å presentere en bygning med maling som flasser, toaletter som lukter, uhensiktsmessige spiseplasser, mørke korridorer, dårlig luft og støy fra vifteanlegg, sier Anne Julie Semb.

Det er også til sammen 150 lesesals-plasser for masterstudenter i de øverste etasjene.

- Som i bygget for øvrig er det også i lesesalene dårlig luft og trekkfullt. Siden det er mange personer plassert i samme rom blir dette ekstra merkbart. På kontorer har man på et vis kunnet leve med at vinduer tapes igjen på vinteren, men på lesesalene blir luftkvaliteten veldig dårlig, understreker Gudleik Grimstad.

Han forteller at de 30 millioner kronene, som er fakultetets bidrag, dekkes inn gjennom reduserte rammer til fakultetets grunnenheter. Hvordan dette skal fordeles på enhetene besluttes trolig i fakultetsstyremøtet 11. juni.

Av Gro Lien Garbo
Publisert 27. mars 2020 10:12 - Sist endret 23. sep. 2020 14:46