Kort møte med Arnfinn Haagensen Midtbøen

- Jeg hadde en gang i tida en ide om at jeg skulle bli enten billedkunstner eller håndballproff, men takk og pris var det bare en fase, sier Arnfinn Haagensen Midtbøen, nyansatt førsteamanuensis på Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi.

Foto av mann med blondt hår

Lykken over å publisere: Det er lite som slår følelsen av å få publisert en artikkel eller bok jeg har lagt ned vanvittig mye arbeid i, sier Arnfinn Haagensen Midtbøen. (Foto: UiO)

- Hva opptar deg mest i jobben akkurat nå?

- Akkurat nå dreier det meste seg om undervisning. Jeg har ansvaret for introduksjonskurset i sosiologi med rundt 280 førsteårsstudenter, som jeg møter til interaktive Zoom-samlinger en gang i uka.

Det er både morsomt og lærerikt, men også en litt overveldende start på universitetslivet.

Ellers forsøker jeg også å få skrevet litt mellom slagene.Jeg jobber blant annet med en review-artikkel der en amerikansk kollega og jeg oppsummerer hovedfunn fra 50 års forskning med bruk av eksperimenter for å undersøke omfanget av etnisk diskriminering i arbeidslivet.Deadline nærmer seg med stormskritt!

- Hvis du skal forklare en person på åtte år hva du driver med på jobb i tre korte setninger, hva vil du si?

- Jeg forsker på konsekvenser av innvandring - både for de som kommer (og deres barn og barnebarn) og for samfunnet som tar dem imot. I de siste årene har jeg for eksempel vært opptatt av hvordan det går med barna til innvandrerne i skole og jobb. Har de like muligheter i samfunnet som andre nordmenn, eller blir de forskjellsbehandlet på grunn av navn, religion eller hudfarge?

- Hva motiverer deg i jobben?

- Jeg blir enormt motivert av engasjerte studenter som stiller forberedt og nysgjerrige til forelesning, av å samarbeide med kolleger om forskning på temaer jeg mener er viktige, og av hyggelige tilbakemeldinger fra studenter og kolleger.

Ellers er det vel lite som slår følelsen av å få publisert en artikkel eller bok jeg har lagt ned vanvittig mye arbeid i, og som bidrar til at vi får dypere innsikt i hvordan samfunnet fungerer.

- Om du skulle blitt noe helt annet, hva kunne det vært?

- Jeg hadde en gang i tida en ide om at jeg skulle bli enten billedkunstner eller håndballproff, men takk og pris var det bare en fase. Jeg var derimot ikke langt unna gå videre med studier i kunsthistorie og så nok for meg at det kunne ha gitt et morsomt liv. Heldigvis fant jeg fram til sosiologien i tide, jeg tror jeg gjør best nytte for meg i det faget.

- Hva gjør du når du kobler helt av?

- Jeg kobler best av på hytta i Tessungdalen, en liten plass i Tinn i Telemark. Der tilbringer jeg de fleste ferier med partner og familie i tre generasjoner. Men når jeg ikke har muligheten til å reise dit, og jeg likevel har en ledig stund, treffer jeg venner til en øl eller tar med meg en bok til en park og finner en plass i sola.

Publisert 22. sep. 2020 13:23 - Sist endret 22. sep. 2020 13:23