Kort møte med: Carl Henrik Knutsen

- Også professorer trenger opptil flere klapp på skulderen for å holde det gående, sier professor ved Institutt for statsvitenskap Carl Henrik Knutsen. Han er opptatt av både diktatorer og hip-hop.

Bilde av professor Carl Henrik Knutsen foran bokhyllenpå kontoret på Blindern

Blir motivert: Når en artikkel endelig blir publisert i et godt tidsskrift eller blitt plukket opp og kommentert av media eller beslutningstakere, så motiveres jeg av oppmerksomheten og anerkjennelsen av at forskningen min bidrar med noe, sier Carl Henrik Knutsen. (Foto: Erik Engblad/UiO).

- Hva opptar deg mest i jobben akkurat  nå ?

- Akkurat nå holder jeg på å forberede oppstarten av større forskningsprosjekt, inkludert et ERC Consolidator Grant prosjekt om politikk i diktaturer. Det har opptatt meg aller mest nå i januar, siden det er mange praktiske ting som må på plass. Ellers har jeg en veldig variert timeplan, med ulike formidlings- og forskningsoppgaver. Forskningsartiklene jeg holder på med er og varierte i tematikk.

I dag skal jeg for eksempel kjøre regresjoner og skrive på en artikkel om kvinners politiske rettigheter og makt, og hvordan dette kan påvirke et lands teknologisk endringstakt og økonomisk vekst.

-  Hvis du skal forklare en person på åtte år hva du driver med på jobb i tre  korte setninger, hva vil du si?

- Jeg finner ut nye ting og skriver om demokratier og diktaturer. Demokratier er land der alle mennesker kan være med på å velge politikere og bestemme hvilke lover vi skal ha. Norge i dag er et demokrati. I diktaturer er det én person, diktatoren, som bestemmer mye. Jeg er også lærer for voksne studenter (noen av dem kan bli lærere på skolen din), og da lærer jeg dem om demokratier og diktaturer, men og om matematikk og statistikk.

- Hva motiverer deg i jobben?

- Det er en kombinasjon av flere faktorer. For det første brenner jeg for tematikkene jeg forsker på, og jeg synes det er kjempegøy å lese meg opp på nye felt og studere nye sammenhenger.

Uten denne indre motivasjonen hadde jeg ikke klart å jobbe så mye som jeg gjør. Men, jeg er en enkel mann og blir motivert også av mindre noble hensyn: For eksempel merker jeg at når en artikkel endelig blir publisert i et godt tidsskrift eller blitt plukket opp og kommentert av media eller beslutningstakere, så motiveres av oppmerksomheten og anerkjennelsen av at forskningen min bidrar med noe. På samme måte motiveres jeg som underviser av positive tilbakemeldinger fra studenter. Også professorer trenger (opptil flere) klapp på skulderen.

Tidligere i karrieren skrev jeg stort sett alene, men nå skriver jeg nesten bare sammen med andre forskere, og jeg motiveres også mye av å lære av medforfatterne mine og ellers snakke og sosialisere med dem.

Samarbeid og godt felleskap med hyggelige og flinke folk gjør at jobben blir mye morsommere!

- Om du skulle blitt noe helt annet. Hva kunne det vært?

- Jeg trives så godt i akademia at jeg helst ikke vil gjøre noe annet. Men dersom jeg måtte velge, ville det nok vært diplomat eller politiker.

- Hva gjør du når du kobler helt av/ har fri?

- Jeg blir fort rastløs og er dårlig på å koble helt av. Men, på fredagskveldene bruker jeg ta meg en øl, sette høy hip-hop på øret og støvsuge huset. Da kobler jeg av.

Lær mer om Carl Henrik Knutsen på personsiden hans

Publisert 30. jan. 2020 08:53 - Sist endret 30. jan. 2020 08:53