Syv millioner til relasjonsforskning

Hvordan koordinerer vi våre sosiale liv? Er vi født med en sosial forståelse? Hva er sosial grammatikk? Dette er spørsmål Lotte Thomsen kan gå videre med etter tildeling av NFR-midler.

Relasjonsformer. Forestill deg at hver sirkel er en person, hva slags gruppe tror du det er? Over hele verden forstår deltakerne runde figurer som overlapper hverandre som fellesskap, en pyramide som hierarki, og en flat linje som likhet. Illustrasjon: Lotte Thomsen

Førsteamanuensis Lotte Thomsen fikk hele summen hun søkte om. Syv millioner kroner tildeles fra Forskningsrådets nysatsing Unge forskertalenter i Fri prosjektstøtte (FRIPRO), herunder fagkomitéen for humaniora og samfunnsvitenskap.

− Det betyr at jeg kan bygge en gruppe med ytterligere en stipendiat eller postdoktor i Oslo, slik at vi kan gjøre babyundersøkelser og analysere det store datamaterialet min 4-årige panel- og registerundersøkelse i Danmark, finansiert av det danske forskningsrådet, sier Thomsen.

Sosial grammatikk

Hennes utgangspunkt er at mennesker er ultrasosiale vesener, og at vår overlevelse er avhengig av tilknytning til familiemedlemmer og større grupper. Å være en del av sosiale felleskap er et like grunnleggende behov som mat, vann og hvile, og har avgjørende betydning for vår fysiske og psykiske helse, ifølge Thomsen.

− Hvordan koordinerer vi våre sosiale liv? Bakgrunnen for all min forskning har vært at forståelse av forskjellige former for sosiale relasjoner som fellesskap, hierarki og likhet, er en medfødt egenskap og utgjør en slags sosial grammatikk, som gjør meningsfull samhandling og sosiale liv mulig.

− Mens store deler av forståelsen for relasjoner er universell, varierer folk i deres relasjonelle motivasjoner, altså i hvor høy grad de ønsker at sosiale liv skal være basert på felleskap, hierarki, eller likhet.

− Mitt overordnete forskningsprogram angriper dette hovedspørsmålet fra flere vinkler, sier hun.

Medfødt forståelse

− Fra min tid som stipendiat og postdoktor og helt til nå har jeg vært opptatt av hvordan de mest grunnleggende relasjoner representeres bildeskjematisk (image schema - red.anm.) og tverrkulturelt, hvordan individuelle forskjeller i behovet for felleskap, hierarki og likhet motiverer en rekke holdninger og handlinger innenfor politisk psykologi og mellom grupper, samt om denne relasjonelle oppfatningen er medfødt, slik at selv preverbale spedbarn forstår dem.

− For eksempel har vi vist at deltakere forstår runde figurer som overlapper hverandre som fellesskap, en pyramide som hierarki, og en flat linje som likhet (se illustrasjon – red.anm.) i både Danmark, Norge, USA, Tyskland, Kina, Libanon, India og Afghanistan, men også blant Inuitter og Shuar-indianere i Amazonas.

− Vår nyeste forskning tyder på at selv preverbale babyer forstår at en pyramide viser et sosialt hierarki. Å fortolke disse figurene på en atypisk måte henger sterkt sammen med depresjon, angst og stress, mens behovet for fellesskap for eksempel henger sammen med bedre psykisk og fysisk helse, samt politisk venstreorientering, og ønsker om hierarki for eksempel henger sammen med rasisme og støtte til gruppebasert vold, forklarer Thomsen.

Nevrologiske forskjeller

FRIPRO-bevilgningen skal delvis videreføre denne forskningen og delvis utvide Thomsens forskningsprosjekt til også å omhandle hvordan sosial forståelse og motivasjon implementeres i hjernen og kroppen, i tett samarbeid med forsker Siri Leknes.

− Vi håper det vil være mulig for oss, her ved PSI, å undersøke hvordan individuell variasjon i opioid- og oxytocin-systemene forklarer individuell variasjon i relasjonelle motiver og reaksjoner, sier Thomsen.

Prosjekttittel

«The relational grammar of social life»

Av Svein Harald Milde
Publisert 19. des. 2013 12:53 - Sist endret 29. des. 2013 13:29