Postkort fra RLUK

Cecilia, Elin S, Matthew og Live har vært i London på British Library på et seminar i regi av Research Libraries UK (RLUK), om forskningsbibliotekenes rolle i Digital Scholarship. Tittelen var Provider, Partner, Pioneer.

Digital scholarship and digital humanities ...?

Seminaret tok utgangspunkt i en arbeidsgruppe og en rapport utarbeidet av RLUK omNavnebrikke hvordan det jobbes med dette i dag og hva ulike institusjoner i UK og internasjonalt tenker og planlegger.

Det var fire sesjoner som skulle dekke ulike perspektiver. Både fra ulike deler av verden og ulike sektorer. Fra Assosiation of Research Libraries (ARL) i USA, organisasjonen The consortium of Ireland’s main research libraries (CONUL) og LIBER ble det rapportert fra deres egne undersøkelser. Dessuten rapporterte Rikk Mulligan med den flotte tittelen "Digital Scholarship Strategist" fra Carnegie Mellon University i Pittsburg, Pennsylvania om deres arbeid.

I alle rapportene kommer det fram at man har ulike definisjoner og legger ulike tjenester til grunn når man snakker om Digital Scholarship. Noen setter også likhetstegn mellom Digital Humanities og Digital Scholarship. Ved enkelte institusjoner kobles det til et sted eller et organisatorisk nivå, mens det andre steder var en ren virtuell sammenkobling av kompetanse og tjenester. Gjennom seminaret ble man enige om å være uenige og at begrepet er flytende. Det ble heller ikke enighet gjennom seminaret om et fysisk Digital Scholarship Center var viktig eller uviktig for dets suksess.

Flere av innlederne kommenterte på konferansens tittel om rollene som Provider, Partner og Pioneer og Matthew Greenhall, nestleder i RLUK oppsummerte bibliotekets ulike roller slik:

• Pioneering and advocating open science solutions that fit the organisation
  • Partner with complementary technological competencies in the organisation
  • Provide digital skills development both in library and institution
  • Provide output management for relevant material and data

Library Labs

British Librarys eget Library Lab-prosjekt, presentert av Mahendra Mahey, var noe av det viVaskelapp lot oss inspirere av. Gjennom 160 ulike prosjekter over 6 år har de dukket ned i "Messy historical data", blant annet fra digitaliserte aviser og ved hjelp av usannsynlige koplinger og programmering, og generert ny kunnskap om alt fra viktorianske vitser til oversikt over politiske møter om allmenn stemmerett.

Selvhjelpsboken til Digital Humanities-interesserte "Open a Glam Lab"  kommer i Open Access-uken og datasettene i zip-filer ligger på data.bl.uk

Hvordan begrepene "Digital Scholarship" og "Digital Humanities" kommuniserer ble diskutert. Ulike modeller for organisering eller ikke organisering av virksomhet, og hvordan det griper Tekst og illustrasjoner på en tavleinn i den øvrige driften, ble også grundig debattert. Selv om vi ikke fikk noen fasit, ble vi inspirert til å tenke videre på vår situasjon.

LIBERs arbeidsgruppe har delt leselistene de har brukt i sitt arbeid med rapport om digital Humanities.

En stor takk til Elin som med sitt  imponerende britiske nettverk kunne introduserte oss andre til mange spennende nye kontakter og sørge for god italiensk mat. Matthew fikk en hektisk, men svært nyttig kickstart på sitt arbeid, og møtte på kort tid mange folk som faktisk sitter i omtrent samme stilling som ham og som kan konsulteres videre i arbeidet ved UiO.

Allt detta skrivet på en hotell-pc som ständigt loggar ut så vi bruker Live och Cecilias mobil för att lägga in bilder och redigera text... inte helt utan viss frustration, men det funkade!
Vi ses!

Publisert 15. okt. 2019 12:30 - Sist endret 7. feb. 2020 17:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere