Papyrus. Mapping. Svenskt. Torg. UBB. Nytt

Halvors fredagsmail:

"– Et universitet med så store ambisjoner kan ikke ha et pinglebibliotek!", sier nybakt Bergens-bibliotekdirektør Maria-Carme Torras i Calvo om UiB og UBB.

Blir det sildesalat på sommerfesten?

Kjære HumSamere

Besøk og returer

I mai hadde vi hele 69.000 besøk i GSH - til tross for diverse fri- og helligdager. Stort trøkk! Fortsatt strømmer folk inn.

I tillegg strømmer returene inn, i mai over 12.000 tilbakeleveringer mot 8.000 måneden før. Det betyr mye arbeid for de som sørger for at bøkene kommer tilbake til hyllene igjen, ikke minst når Grønlund er nærmest ubrukelig. Dessuten står mange traller fulle av returbøker i 2. og 3. etasje.

Har du anledning, er det veldig fint om du tar en tralle og stiller opp.

Papyrus

"UiO og Universitetsbiblioteket eig ei samling på rundt 2300 papyrusar, funnen i Egypt på starten av 1900-tallet. Fleire av tekstane har vore vanskelege å tyde, men nå har vi bokstavelig talt sett skrifta i nytt lys, ved hjelp av Nasjonalbibliotekets spektralskannar", heter det i et aktueltoppslag om vår papyrussamling.

Les mer om denne saken og annet om vår flotte papyrussamling som er mer i vinden enn på lenge.

Mappemøte

"Hva er mapping! Hvordan jobber UB med mapping av Humord og Realfagstermer mot norsk WebDewey?" Det er spørsmål vi vil få svar på på vårsemesterets siste UB-frokostmøte neste fredag 12. juni kl 0900-1030 i Eilert Sundts hus, auditorium 3. Les mer om kunnskapsorganisering i ulendt terreng her.

Bak arrangementet står UBs/NBs mappingprosjekt, et prosjekt som vekker mer og mer interesse og oppsikt rundt om.

Svenskefest

Sommerfesten nærmer seg, tema er den på dagen ti år gamle nye Svinesundsbroen og dens betydning for...? Svensk tema der altså.

Jeg minner om gårsdagens mail fra festkomiteen: "Husk å melde deg på årets sommerfest, fredag om en uke! Påmelding og festeavgift pålydende kr 100 på Anne Hanto sitt kontor. Avgiften kan unngås, for eksempel ved å bake en kake, eller kjøpe."

Alma og HumSam

Onsdag var det kake for å markere at vi er kommet mange Alma-skritt på vei. Flere skritt gjenstår. Snart blir betaversjonen av Alma lansert. Det betyr at det hele blir mye mer realistisk og nært.

Ved HumSam har vi en egen Alma-side, den er det vel verdt å følge med på. Følg med også på UBs hovedside for Alma-prosjektet.

"Åpne bibliotek"

Et av de mange UB-prosjektene som handler om å se og forstå brukerne våre, er "Åpne bibliotek", hvor deltagende observasjon står sentralt. To antropologer er i gang, vår egen Astrid A og Cicilie Fagerlid. Astrid har feltarbeid på Jus, Cicilie i GSH. De har en blogg hvor de formidler inntrykk underveis.

Forskningstorg i september

To dager i september blir det forskningstorg igjen. En god UB-komite er i gang, inkluderte Fredrik HJ og Pelle S av våre. Se deres mail i går om saken.

Dette er en strålende anledning til å vise frem UB og til å gjøre folk nysgjerrige på UiO og UB. Som det heter på UBs intranettsiden om saken: "UB lærer bort kildekritikk på årets Forskningstorg. Tema er mat, og vi spør: 'Kan du ta det du leser om mat for god fisk?' På UBs stand på Universitetsplassen 18.-19. september kan de besøkende fange en faktafisk i fiskedammen og så bestemme om den er god eller dårlig."

Ny UBB-direktør

Maria-Carme Torras i Calvo er ny UB-direktør i Bergen. Hun er intervjuet av UiB hvor hun gir uttrykk for sine ambisjoner, jfr dagens ingress. Hennes ambisjoner er til forveksling lik UBs og Humsams, hun "vil skape en moderne møteplass for læring og deling av kunnskap" og hvor frigjøring av plass til studenter er ett av virkemidlene.

Ny UB-forside

Om ikke så lenge lanseres en ny og bedre UB-forside på web. "Målet er å få en ny forside som i større grad dekker de viktigste brukeroppgavene, samt å løfte frem flere av våre tjenester som i dag ikke synes på forsiden. Prosjektet gjennomføres i perioden april-juni 2015 i samarbeid med Netlife Research", heter det på intranettsiden om saken. Her går det unna!

De nye sidene vil bli presentert på Alma-møtet 15. juni.

Ny faglitterær leder

Bergenseren Trond Andreassen går av som generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) etter mange år. Ny leder blir UiO-professor Tore Slaatta ved Institutt for medier og kommunikasjon. Uniforum har et oppslag om saken, det har også NFF på sine nettsider.

En helt sentral og kraftfull aktør i den fagliglitterære verden får sin avløser ved nyttår. Lykke til til Tore Slaatta!

Ny fredag

I går var NATO-generalsekretær Jens S på besøk i svart limousin og med muskelsterke menn på slep i GSH. I dag går det roligere for seg når Oslo Festival Orchestra byr på Igor Stravinsky kl 1215 i Lunsj med kultur.

Ha en fin helg!

Hilsen Halvor

 

 

 

Publisert 5. juni 2015 08:59 - Sist endret 7. feb. 2020 17:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere