Halvors påskemail

«Bibliotekarens oppgave er klar: Han skal holde tanken fri og i bevegelse, sin egen tanke og all annen tanke som kommer innenfor hans område» (A. Broadfield, 1949).

Er det Alma som kryper ut? Oria? Påskesmilet er heldigvis på plass.

Kjære HumSamere

HumSamere har rørt på seg de siste par ukene. Noen av oss har vært i Tromsø, mange i Trondheim.

Tromsø

Selv var jeg noen begivenhetsrike dager på Det 75. norske bibliotekmøte i Tromsø med et innholdsrikt og variert program. HumSamerne var synlige. Øystein og Glenn foredro støtt og stilig om TTT: tverrgående trafikktelling vi hadde hos oss i fjor, Berit Sonja hadde sammen med Mari L fra Realfagsbiblioteket en meget godt besøkt stand om mappingprosjektet.

Selv deltok jeg bl.a. på årsmøtet i Norsk bibliotekforening, på sesjonene om opphavsrett, om kompetansekrav i fagbibliotek, om undersøkelser om brukeratferd, om samlingsutvikling i folkebibliotek, om nasjonal bibliotekstrategi og infrastruktur.

Berit Sonja og Mari tegner og forteller i Tromsø.

Ellers noterer jeg at:

• UB i Tromsø har laget kurset "ikomp" i informasjonskompetanse, vel verdt å ta en titt!
  • UB i Bergen har utarbeidet strategi for 2016-2022, også verdt å bli kjent med.
  • Tønsberg og Nøtterøy biblioteks plan for samlingsutvikling var interessant, kunnskapsbasert med mye statistikk.
  • Nasjonalbiblioteket arbeider med nye nettsider som lanseres 1. oktober hvor det blir nb.no for folk som søker og det blir bibliotekutvikling.no for bibliotekfolk.
  • Nasjonalbibliotekaren kalte Google for "en korrupt bibliotekar". Han er for øvrig litt av en taler.
  • Fotballandslagstrener Per-Mathias Høgmo hadde en flott start rundt temaet biblioteket som dannelsesagent.

Trondheim

I Trondheim på Bibsyskonferansen med nesten 400 deltakere har Anette, Unni og våre tidligere kolleger Fredrik og Magnus vært i ilden - ved siden av Anne-Gry som var konferansier første dag. Hun satt også i programkomiteen.

Det har vært mye Alma og Oria. Og hva Bibsys skal være i fremtiden. Bibsys-direktør Frode Arntsen og ExLibris-direktør Matti Shem-Tov holdt foredrag om henholdsvis Alma og våre daglige utfordringer og om sammenslåingen mellom ExLibris og ProQuest tirsdag.

Det meldes ellers om en god paneldebatt - med blant annet vår egen direktør Bente - og konstruktiv rundebordsdiskusjon omkring konsortiespørsmålet. Det kom mange gode innspill til det videre arbeidet.

Vi får høre mer fra Tromsø og Trondheim på personalmøtet over påske. I mellomtiden kan noen hver klikke seg inn på opptak og presentasjoner via denne siden.

Personalmøte

Det blir altså personalmøte onsdag like over påske - den 30. mars kl 0830-1000 i Stort møterom GSH (tidligere personalkantinen). Der stiller flere av deltakerne i Tromsø og Trondheim med glimt derfra og svarer på spørsmål - viktig å dele!

Hvem låner?

Lån synker. I grafen nedenfor ser vi at dette særlig gjelder førstegangsregistrerte lån fra høyere grads studenter. Hvorfor? Mange forklaringer kan gis. En professor på SV-fakultetet forteller meg at studentenes leselister nå i langt høyere grad består av artikler enn bøker. Mye kommer i kompendier. Dessuten, vil jeg selv tilføye, er mange bøker i HumSam-fagene tilgjengelige i e-form. Og hvor selvstendig akademisk arbeid masterstudentene skal levere, kan vel også diskuteres.

Vi er i alle tilfeller inne i en tid hvor lånernes atferd endrer seg. Det må vi selvfølgelig forholde oss til.

For-ansatte-sider for fakultetene

Vil du følge med på hva som foregår ved våre fire fakultet? Og ved KHM? Det er kanskje litt krøkkete å finne frem til dem, men her er de (oversikt på denne siden):

Klikk i vei, følg med og kanskje du finner noe av interesse eller relevans.

Hjernen

Medisinsk bibliotek fortsetter sin utstillingsserie om kroppen vår. Nå er det hjernen som skal til pers. "Kom og sjå trepanasjonsbor, dansande slangar og anatomiske plansjar. Me viser fram gamle ting, og ny forsking frå UiO og OUS" lokkes det på nettoppslaget om saken.

HumSam i CRIStin

HumSamere henger i på mange fronter. I CRIStin finner vi 44 registreringer for 2015. Jeg har en følelse av at kanskje ikke alt er registrert. Sjekk om du kunne tenkes å ha lagt noe bak deg og som burde være med.

Hårvekst og linerler er blant dagens tema i Vaffel og vitenskap i VB kl 1003.

"Shostakovich klavertrio nr. 2 var dedikert til Shostakovichs gode venn, Ivan Sollertinsky, en russisk musiker som døde i en alder av 41. Arbeidet fikk sin premiere i Leningrad 14. november 1944", heter det i omtalen av dagens Lunsj med kultur i GSH kl 1215.

Vår og sommertid

Om ikke lenge blir det vårjevndøgn; døgnet er nøyaktig delt i to tidlig søndag morgen kl 0430 den 20. mars.

Ikke nok med det; en uke etter - natt til søndag 27. mars - skal klokken stilles en time mot sommeren, altså en time frem (det er en fin huskeregel, om høsten skal klokken også stilles mot sommeren, det vil si en time tilbake når det blir såkalt normaltid igjen siste søndag i oktober).

Påske!

Påsken kommer tidlig i år. Vi holder vanlig åpent i morgen lørdag og med egne påskeåpningstider mandag, tirsdag og onsdag til uken (for GSH og for Sophus; Teologi holder stengt). Ha gode dager dere som arbeider disse stillere dagene.

Illustrasjonen til dagens mail er det snodigste påskeegget jeg fant. Ha en fin påske alle sammen! Så sees vi like over til ny frisk og til personalmøte onsdag 30. mars.

Hilsen Halvor

Publisert 18. mars 2016 09:02 - Sist endret 7. feb. 2020 16:55

Interessert i mer fra Tromsø? Få med kollega Randi HIs fyldige referat i hennes Fredagsblogg her: https://www.uio.no/for-ansatte/enhetssider/ub/aktuelt/blogger/ukenytt-ujur/2016/2016-03-18.html

Halvor Kongshavn - 18. mars 2016 11:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere