Halvors torsdagsmail

"- Det eksisterer en myte om at de unge, digitalt innfødte foretrekker å lese digitalt, fordi de er vokst opp med det, men slik er det ikke" (Universitetsavisa jan 2017).

Hva foretrekker studentene? (Illustrasjon fra Wikimedia Commons).

Kjære HumSamere

Scene HumSam

Forrige uke var det fire arrangementer på Scene HumSam. Masse folk og stor interesse. Og mye erfaring er blitt høstet. Tusen takk til alle som har stått på og jobbet sent og tidlig for å få alt på plass og vel gjennomført! Jeg tror trygt vi kan si at vi er synligere enn noen gang.

Mer er på gang:

  • Astrid Sverresdotter Dypvik, forfatter av boken 'Berlinhistorier', samtaler med Henrik KP neste torsdag den 30. mars kl 1215.
  • Det blir skrivenatt onsdag 5. april kl 17-24.
  • Den 6. april møtes rektorkandidatene til frokost og debatt om likestilling kl 0830-10.

Utstillingen i første etasje viser forskjellige utgaver av Koranen og bøker om Islam, apropos det kjempeflotte todagersarrangementet forrige uke om Koranen og islam.

"Eit løft i sjelå"

I underetasjen i GSH er alle hyller borte, snekkerne er i full gang med å lage grupperom, elektrikere holder på i taket, alt er i rute. Det er litt styr for oss og våre brukere at vi ikke kan bruke hovedtrappen ned i U, men vi får trøste oss med at det vil gå over i løpet av våren. Og at vi kan glede oss til de flotte forandringene!

Brukerne gleder seg over det som er gjort. Jeg traff i går en gammel gymnaskjenning fra mine kanter og veteranbruker av biblioteket vårt. "Eg kjenne eit løft i sjelå", sier han begeistret om endringene i første etasje.

HumSamere i Cristin

HumSamerne er aktive på mange fronter, inkludert skriving, konferansebidrag osv. For 2016 er det i Cristin pt registrert 41 slike fra 14 kolleger. Se hele oversikten her.

Har du noe du har glemt å registrere? Hva med å få det med?

HumSamere på Bibsyskonferansen

Det har nylig vært Bibsys-konferanse. Der var UB og HumSam særdeles involvert, ta en titt på programmet.

Vel blåst alle sammen!

Var du ikke der, eller vil du se på noe om igjen, så ligger presentasjoner og opptak her.

HumSam massasje & trim

En av våre medarbeidere holder hus på rom 2211 i kontorgangen i 2. etasje i GSH og står klar til å massere deg. Vi snakker altså om vår prima massasjestol som kan gjøre godt med bibliotekmedarbeidermuskler når det måtte være.

Mer for kropp og muskler: jeg minner om at vi i underetasjen i GSH har trimrom og bordtennisbord som står til disposisjon for oss. Og jeg minner om at vi, også i underetasjen, har et rom for trim til instruksjon og musikk fra passende DVD (passer særlig godt for en gjeng sammen).

Råd til Bibsys

Bibsys har en rådgivende gruppe. UBs Håvard Kolle Riis sitter i den - og han har vært med på å utarbeide dokumentet "Ny organisering av Biblioteksystemkonsortiets virksomhet". På bakgrunn av de store endringene som følger av Alma, anbefaler gruppen (s 4) at

  • det innføres en ny finansieringsmodell for Biblioteksystemkonsortiet som reflekterer bidrag til fellesskapet, de ulike behovene og de faktiske kostnadene knyttet opp mot institusjonene i konsortiet
  • det utredes og etableres støttetjenester til de mindre institusjonene i konsortiet
  • BIBSYS-konferansen i større grad rendyrkes som en møteplass for konsortiene, der de ulike tjenestene til BIBSYS blir presentert og diskutert.
  • det etableres nasjonale arbeidsgrupper for Alma-arbeidet, i første omgang en gruppe for Fulfillment og en for Akkvisisjon
  • det tas en gjennomgang av de ulike gruppene og fora i konsortiet, med tanke på mandat, sammensetning og beslutningsstruktur
  • Rådgivende gruppe i større grad involveres i viktige saker som angår BIBSYS som helhet, da dette vil kunne ha stor betydning for Biblioteksystemkonsortiet

E- og P-pensum

"Åtte av ti vil lese lange tekster på papir", heter det i et oppslag i NTNUs 'Universitetsavisa' som viser til en dansk undersøkelse som konkluderer med at "77 prosent av de spurte sier at de foretrekker å lese lengre tekster – som romaner, lange artikler eller fagbøker – på papir", og at dette særlig gjelder unge.

For oss er først og fremst spørsmålet om lesing av faglitteratur interessant. Dette har vært et tema i flere fredagsmailer tidligere. Jeg har (av en eller annen grunn) ikke vist til resultatene kollegane Ane Landøy (UB Bergen), Almuth Gastinger (UB NTNU) og Angela Repanovici (Transilvania University of Brasov, Romania) publiserte for et drøyt år siden "The More they Tried it the Less they Liked it: Norwegian and Romanian Student’s Response to Electronic Course Material". Der konkluderes det med, som tittelen sier, at studenter foretrekker å lese pensum og annen faglitteratur på papir.

"De digitale medier er gode til at søge og orientere sig i. De analoge medier er derimod bedre til fordybelse", sier Kresten Bjerg, som står bak undersøkelsen det vises til i Universitetsavisa, i kommentarfeltet til oppslaget.

Spørsmålet er fortsatt hva dette betyr for oss. Samtidig som lån av bøker synker og synker (ned 100.000 førstegangsregistrerte lån i tiårsperioden 2007 til 2016), øker bruken av e-ressursene. Enn så lenge sier vi ja takk til begge deler.

Humaniorameldingen

I går presenterte kunnskapsministeren den kommende Humaniorameldingen under et symposium i Sophus Bugges hus. I forhåndsomtalen heter det:

"Statsråd Torbjørn Røe Isaksen presenterer de viktigste tiltakene og inviterer til et symposium om hvordan humanistisk kunnskap kan bidra i arbeidet for forsoning etter konflikter og overgrep, og for å forstå de menneskelige sidene ved teknologiskifter."

Meldingen publiseres i dag, følg med på Regjeringens nettside om saken.

Rektor har tidligere denne uken en bloggpost med tittelen 'Humaniora er ryggraden i morgendagens Europa' - og som Pål L har en kommentar til. Og i etterkant av gårsdagens presentasjon skriver rektor under overskriften 'Første reaksjoner på Humaniorameldingen'.

Uniforum har et oppslag om meldingen her, bergenske På høyden her og trondheimske Universitetsavisa her.

Bibliotekstyret

UBs styre har hatt sitt første møte i år. Protokollen foreligger nå. Sakene var årsrapport 2016, regnskap 2016, UiOs Open Access-rapport, retningslinjer for publiseringsfondet og Akademisk skrivesenter.

Babylon

Fritt - UBs og UiOs plattform for Open Access-tidsskrift - har fått et nytt tilskudd i Babylon: Nordisk tidsskrift for Midtøstenstudier.

I alt er det nå 16 UiO-tidsskrift på Fritt.

Ujur. SAB

Ta en titt på juridiskkollega Randi HIs siste bloggpost hvor hun blant annet skriver om inspirasjon fra GSH og Sophus for UJURs flytteplaner til nybygg. Om ca tre år skal endelig våre kolleger på Juridisk bibliotek samles. Det bygges, som dere sikkert har fått med dere, nye fakultets- og biblioteklokaler i Kristian Augustsgate (se et noe foreldet oppslag om saken her).

Randi skriver videre om UiO-rapporten "Trinn for trinn" som er en oppfølgning av rapporten "Build a Ladder to the Stars" fra det internasjonalt sammensatte Strategic Advisory Board og som kom i 2014. I "Trinn for trinn" står det også viktig om UB.

Følg med på Randis blogg!

Brainstormingpersonalmøte

Mandag 3. april er det personalmøte. Vi kaller inn til et utvidet sådan - vi planlegger en felles brainstorming rundt GSH-prosjektets trinn 3, det vil si 2.-4. etasje. Interiørarkitekt Beate Ellingsen kommer.

For øvrig er vår eksterne nett-side om GSH-prosjektet oppdatert.

Kringle

"Heimskringla" er et nettsted jeg nettopp har oppdaget. "Heimskringla er en online samling af nordiske kildetekster: Primært eddadigtning, sagalitteratur og skjaldekvad, sekundært baggrundsmateriale," som det heter i egenpresentasjonen. Totalt ligger det pt over 5100 titler ute, dels på norrønt, dels på moderne nordiske språk.

Mye moro for den som liker denslags!

Torsdag, fredag og vår

Det er torsdag, fredagsmailen kommer i dag ettersom jeg har fri i morgen (drar på langhelg til Paris med en venn etter jobb i dag!).

Fredag er det Vaffel & vitenskap på VB og direkte i NRK radio P2 kl 1002. Og det er Lunsj med kultur, fredag utvidet til en time - kl 1215-1315 hvor noen av Steve Reich' minimalistiske verk blir oppført av studenter og ansatte fra Musikkhøyskolen.

Vårjevndøgn er passert, solen skinner, natt til søndag skal vi stille klokken til sommertid, jeg fryder meg.

Ha en fin fredag og helg!

Hilsen Halvor

Publisert 23. mars 2017 12:31 - Sist endret 7. feb. 2020 17:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere