Aktuelle forskningssaker

Fem personer står og blir fotografert, de smiler og er glad
Publisert 20. aug. 2018 14:41

En forskergruppe ved ARENA Senter for europaforskning under ledelse av professor John Erik Fossum har nådd helt til topps i tøff internasjonal konkurranse om midler. På ARENA feires det.

Publisert 20. aug. 2018 14:11

Studentene fylte lokalene til randen da vi i anledning studiestart åpnet den sosio-kognitive laben vår eksklusivt for nye masterstudenter ved instituttet. Det lover godt for den fremtidige flerspråklighetsforskningen!

Publisert 20. aug. 2018 07:35

For mange 15-åringer er det vanskelig å finne frem til og vurdere innholdet når de leser på nett. Samtidig er det grunn til å tro at dette ikke arbeides systematisk med i skolefagene. – Vi risikerer å forsterke digitale klasseskiller, sier forsker Tove S. Frønes.

En kvinne i klinikktøy står i et tannlege-behandlingsrom og snakker med to kvinner, den ene bak et kamera.
Publisert 17. aug. 2018 11:58

Det siste året har journalister fra store internasjonale medieorganisasjoner besøkt Geitmyrsveien med et ganske spesielt mål for øye: å oppklare et dødsfall fra 1970. De tilreisende har hatt noen store spørsmål til felles: Hvem var Isdalskvinnen? Og hvorfor, og hvordan, døde hun?

Professor Elisabeth Alve henter opp prøver fra havbunnen. Mudderet forteller sin historie. Foto: Gunhild M . Haugnes/UiO
Publisert 16. aug. 2018 16:04

Mikropaleontolog og professor Elisabeth Alve er med forskningsskipet Trygve Braarud for å sjekke oksygenmangelen i fjordbunnen utenfor Arendal. Hun fant intet tegn til liv i mudderet utenfor sørlandsbyen.

Publisert 16. aug. 2018 14:08

Kirkens frelse drev frem bruken av penger på den norske landsbygda i middelalderen.

Publisert 16. aug. 2018 09:27

Mudder, alger, nesespray og forskningsskipet Trygve Braarud  har en ting til felles: Arendalsuka. Se videoene her.

Publisert 15. aug. 2018 15:43

Eigentleg skulle Ida Larsson bli biolog. I staden vart ho lingvist. – Å forske på språk kan minne om å undersøkje noko i eit laboratorium, seier forskaren. No skal ho finne ut korleis og kvifor nordiske verbfrasar endrar seg.

Illustrasjonsfoto: Anders Lien/UiO
Publisert 15. aug. 2018 13:49

Senter for fleirspråklegheit (MultiLing) lyser i år ut tre MA-stipend à kr 15 000 til tre studentar som skriv om eit emne som fell innanfor eitt av temaområda for MultiLing: fleirspråkleg kompetanse, fleirspråkleg praksis og fleirspråkleg forvalting. Det er eitt stipend knytt til kvart temaområde.

Publisert Aug. 15, 2018 10:43 AM

In his new book, “Boomtown”, Thomas Hylland Eriksen investigates the ambivalence and conflict in Gladstone, Australia, a community that is struggling with the effects of globalization.

Koloskopiundersøkelse
Publisert 15. aug. 2018 10:21

Overdiagnostisering er ansett som et stort problem innenfor mammografi og screening for prostatakreft. Men hva med tarmkreftscreening?

Figur
Publisert 14. aug. 2018 15:28

Nye, og til nå ukjente, bindingspartnere for proteinet ephrin-B3 er proteoglykanene Agrin, Collagen XIII, Perlecan og CD44 (v3-v10).

Publisert 14. aug. 2018 11:14

Det internasjonale kvinnenettverket Daughters of Themis, som ble startet ved Det juridiske fakultet for få år siden, har i dag utviklet seg til å bli et livskraftig og fruktbart internasjonalt nettverk for kvinnelige næringslivsforskere.

Publisert 14. aug. 2018 10:59

De fleste nikker og smiler når ord som inkludering og mangfold kommer opp. Et casestudium om Olafiagangen på Grønland viser derimot at noen typer mangfold er uønsket, og at inkludering også har en ekskluderende bakside.

Publisert 13. aug. 2018 09:57

Muslinger som lever på eller i bunnen er omgitt av milliarder av partikler med organisk materiale på – mat de trenger for å leve. Likevel blir de påvirket av ørsmå biter av plast mellom de andre partiklene.

Publisert 13. aug. 2018 09:17

-Menneskerettighetsvernet, både nasjonalt og internasjonalt, er vel tjent med forskere som tilnærmer seg konvensjonene og rettslig praksis utfra ulike faglige ståsteder. Samt at undervisning, feltarbeid, internasjonalt nettverksarbeid, skolering og opinionsdannelse forankres i forskning med et flerfaglig perspektiv. Det er dette som er Norsk senter for menneskerettigheters (SMR) store fortrinn: En vel fundert og flerfaglig orientert vitenskapelig tilnærming som grunnpremiss for all aktivitet.

Publisert 10. aug. 2018 11:15

Hvor mye satser egentlig en tjenestebedrift som Telenor på innovasjon? Forskere ved UiO har bidratt til å endre måten bedriften tenker rundt innovasjonsarbeid.

Publisert 9. aug. 2018 12:38

Selv om de hadde motiv og mulighet, forsøkte ikke stortingsmennene å berike seg selv og sine da Norges Bank ble etablert for drøye 200 år siden.

* spesidaleren

Publisert 8. aug. 2018 14:25

Norsk skole har som krav at én av fem skal bli tapere, mener idéhistoriker Espen Schaanning.

Publisert 7. aug. 2018 09:45

Genredigering kan gjøre drømmer til virkelighet. Men de teknologiske fremskrittene setter dagens lovverk på prøve.

Publisert 6. aug. 2018 16:32

Det har kommet en ny fyr i nabolaget. Han kaller seg krypto, og er allerede den kuleste gutten i klassen.

Publisert 6. aug. 2018 07:00

Landets eldste veikart er fra 1700-tallet. Nå brukes myntfunn til å vise hvor ferdselsårene fantes i middelalderen.

Publisert 1. aug. 2018 13:43

Forskere ved UiO har designet en DNA-vaksine som programmerer kroppens egne celler til å mobilisere immunforsvaret. Vaksinen kan brukes mot både kreft og influensa.

Figur av citrullinering
Publisert 31. juli 2018 10:06

Citrullinering er et mulig bindeledd mellom periodontitt, leddgikt, arteriosklerose og Alzheimers sykdom.

Publisert 30. juli 2018 10:22

I det nye laboratoriet Sharelab på Blindern møtes forskere, bedriftsutviklere og investorer. De håper å skape hundrevis av kommersielle arbeidsplasser innen bioteknologi.