Aktuelle forskningssaker

Publisert 20. sep. 2018 14:09

I to bokutgivelser har SMR-professor Nils Butenschøn og hans nære samarbeidspartner, den nederlandske historikeren Roel Meijer, drøftet betingelsene for statsborgerlige rettigheter i Midtøsten, både i arabiske og ikke-arabiske land.

Publisert 20. sep. 2018 13:28

Brukere av nettstedene Google, Facebook, Twitter e.l. legger frivillig ut mengder av informasjon som er verdifulle «salgsvarer» for selskapene. De tjener svimlende summer på omsetningen av informasjon, bilder og videoer som du og jeg legger ut på nett.  Har selskapene lov til dette?

Publisert 20. sep. 2018 12:39

Barnets hjerne påvirkes av antall ord og samtaler i hjemmet. Ny forskning fra Institutt for spesialpedagogikk viser at barn med nedsatt hørsel er i risikosonen for tale- og språkvansker.

Publisert 20. sep. 2018 12:18

Det foregår en kamp om vitenskapeligheten i den offentlige debatten.

Poul Wisborg
Publisert Sep. 20, 2018 11:26 AM

– I am excited to be able to join the academic and social environment at SUM, says Poul Wisborg, who is visiting scholar at SUM this year.

Publisert Sep. 18, 2018 3:28 PM

- I look forward to collaborate and interact with scholars at SUM, who have been pioneers in research on elites and environmental conflicts in Central America, says Anna G. Sveinsdóttir.

Publisert 18. sep. 2018 09:51

ICIAM (International Council for Industrial and Applied Mathematics) Su Buchin-prisen ble etablert for å gi internasjonal anerkjennelse av et fremragende bidrag av et enkeltindivid i anvendelse av matematikk til fremvoksende økonomier og menneskelig utvikling, særlig på det økonomiske og kulturelle nivået i utviklingsland.

Publisert 17. sep. 2018 15:39

Årets hovedtema for de nasjonale Forskningsdagene er oppvekst og mineraloger fra NHM skal forklare hvordan mineraler vokser.

Publisert 17. sep. 2018 10:27

Senter for Grunnforskning / Centre for Advanced Study (CAS) er et frittstående forskningssenter som hvert år tar imot tre internasjonale og tverrfaglige forskningsgrupper. Paul Arne med sin forskergruppe innen Motivistisk Geometri er klare for et spennende år i 2020.

Matematisk institutt gratulerer!

Publisert 12. sep. 2018 15:21

Over 600 mennesker dør årlig i selvmord i et av verdens beste land å leve i. Hva kan vi gjøre for å redusere selvmordstallene?

Publisert Sep. 5, 2018 2:49 PM

We offer a Master scholarship of 9 months’ duration from 1 October 2018 to 30 June 2019.

Blinkskive med mange treff i midten
Publisert 4. sep. 2018 11:07

For at ei eksamensoppgåve skal vera god, er det ikkje nok at den er berre nøyaktig eller berre presis. Den må vera begge delar.

Språkforskere ved Universitetet i Oslo har gjort feltarbeid med fire familier med senegalesisk bakgrunn i Norge. (Illustrasjonsfoto: Nadia Frantsen)
Publisert 4. sep. 2018 10:19

Snapchat, Facebook og WhatsApp hjelper familier med innvandrerbakgrunn å utvikle sin flerspråklighet, viser forskning.

samanstilling av logoar frå universitet og høgskular
Publisert 3. sep. 2018 13:25

Åtte norske universitet og høgskular har gått saman for å danne ein nasjonal forskarskule i historie. Målet er å gje den historiefagleg forskarutdanninga i Noreg eit betydeleg løft ved å tilby fagspesifikke ph.d.-kurs i historie med høgt internasjonalt nivå.

Publisert 30. aug. 2018 10:51

NTNU og UiO samarbeider om et nytt felles masterprogram i musikkteknologi.

Publisert Aug. 30, 2018 9:54 AM

Doctoral fellow Ingvild Badhwar Valen-Sendstad and postdoctoral fellows Pawel Kazimierz Urbanik and Olga Solovova are the newest members of the MultiLing team.

Applikasjon på nettbrett med kostholdsveiledning.
Publisert 28. aug. 2018 14:49

Nettverket INNSIKT skal gjennom inkluderende brukermedvirkning utvikle flere forskningsprosjekter med nye metoder for å sikre bedre og mer tilgjengelige digitale helse- og velferdstjenester.

Lise Bjerke
Publisert 27. aug. 2018 11:08

Vi gratulerar Lise Bjerke som ein av tre vinnarar av beste berekraftsmasteroppgåve ved UiO i 2018.

Publisert Aug. 24, 2018 9:56 AM

What are the main challenges in creating sustainable development? This is the overall question to be debated thoughout the next two years for the new master students.

Publisert 22. aug. 2018 10:09

I 2600 år har herskere over hele verden utgitt gullmynter. UiO har tusenvis av dem. De flotteste er stilt ut på Kulturhistorisk museum i Oslo.

Storstein smilende på prisutdeling. Foto
Publisert 21. aug. 2018 15:17

Dokumentarfilmskaper Mari Storstein (32) tildeles Jonas-prisen for sin medvirkning til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn.

Publisert 21. aug. 2018 15:08

En tredjedel av de som dropper ut av videregående kan være det vi kaller "evnerike elever". – Vi må bli flinkere til å finne ut hvem disse elevene er, og på et mye tidligere stadium, mener forsker.

Publisert 21. aug. 2018 09:07

Siden 2016 trenger ingen å gjennomgå sterilisering for å kunne bytte juridisk kjønn. Likevel møter transpersoner stadig strukturer, praksiser og lover som bygger på en tokjønnsmodell – som barn, på skolen, i helsevesenet og når de blir foreldre.

Fem personer står og blir fotografert, de smiler og er glad
Publisert 20. aug. 2018 14:41

En forskergruppe ved ARENA Senter for europaforskning under ledelse av professor John Erik Fossum har nådd helt til topps i tøff internasjonal konkurranse om midler. På ARENA feires det.

Publisert 20. aug. 2018 14:11

Studentene fylte lokalene til randen da vi i anledning studiestart åpnet den sosio-kognitive laben vår eksklusivt for nye masterstudenter ved instituttet. Det lover godt for den fremtidige flerspråklighetsforskningen!