Aktuelle forskningssaker

Publisert 23. jan. 2019 14:33

Er du som oss og tenker at det å leve i 120 år høres tiltalende ut? Forskning viser at vi kan bremse aldring på – vi diskuterer hvordan på vårt seminar på Litteraturhuset.

Publisert 23. jan. 2019 13:59

Vil du bygge en digital plattform som tiltrekker seg både brukere og andre utviklere? Da er det ikke teknologien som er avgjørende.

Publisert 23. jan. 2019 08:16

Svindlere som snyter på skatten, hvitvasker penger eller lurer forsikringsselskapene, går usikre tider i møte. Nye statistiske metoder øker sannsynligheten for at de blir tatt.

Publisert 22. jan. 2019 11:55

– Jeg gleder meg til å ta del i det som skjer på SUM, sier Erica Colman-Denstad.

Publisert 22. jan. 2019 09:44

Om ti år kan datamaskiner foreslå den kreftbehandlingen som passer best for deg. Ideen er å simulere hvordan alle mulige kombinasjoner av eksisterende kreftbehandlinger virker på nettopp svulsten din.

Publisert 18. jan. 2019 11:24

Rett før jul fikk TIK senteret på SV-fakultetet tilslag på et nytt åtteårig forskningssenter fra Forinnpol-programmet i Norges Forskningsråd. INTRANSIT skal forske på omstilling av den norske økonomien.

Publisert 18. jan. 2019 10:42

Ny doktoravhandling levner ingen tvil: Vi kan trene opp hukommelsen og treningseffekten varer over tid.

Publisert Jan. 18, 2019 8:00 AM

The project will meet the urgent need for social science research on flexible electricity policy and technology in Norway.

Antistoffer har en Y-formet struktur med to armer.
Publisert 17. jan. 2019 11:11

Ved bruk av DNA-origami, et DNA-basert verktøy for design av nøyaktige nanostrukturer, har forskere klart å påvise hvilken avstand mellom antigener som sikrer optimal kobling til antistoffer.

Publisert 16. jan. 2019 09:04

Forskere ved Institutt for spesialpedagogikk ser at lav sosial bakgrunn og fattigdom har en direkte påvirkning på skoleprestasjoner og leseutvikling over tid. I tillegg ser de at læringsutbyttet også påvirkes indirekte på grunn av blant annet høyere skolefravær.

Seats with EU Parliament members with anti-TTIP signs and T-shirts
Publisert 16. jan. 2019 08:37

EU-parlamentarikere har fått stor innflytelse i handelspolitikken og utfordrer nasjonale maktmonopol, ofte som urokråker i internasjonale forhandlinger.

Publisert Jan. 15, 2019 1:30 PM

We congratulate Sidsel Roalkvam, Tanja Winther and Mariel Aguilar-Støen with their professorship promotion.

Publisert 15. jan. 2019 13:30

Vi gratulerer Sidsel Roalkvam, Tanja Winther og Mariel Aguilar-Støen med opprykk til professor.

Publisert 14. jan. 2019 11:06

A new combination of techniques for extracellular vesicle (EV) isolation is developed that is less complicated, time consuming, and harmful to the vesicles compared to existing methods.

Publisert 11. jan. 2019 15:18

Førsteamanuensis Målfrid Braut- Hegghammers blogg er blant de ti mest leste i Washington Post

Publisert 8. jan. 2019 10:23

Bittesmå blemmer (vesikler) fra periobakterien Porphyromonas gingivalis inneholder bakteriens viktigste virulensfaktorer. Disse vesiklene, som frigjøres fra bakterien, kan på grunn av sin størrelse, trenge inn i hjernen og utløse lesjoner typiske for Alzheimers sykdom.

Bilde av høye industripiper og røyk
Publisert 7. jan. 2019 13:50

Allan Dahl Andersen, forsker ved TIK, er en av seks kronikkforfattere som identifiserer tre konkrete utfordringer for er grønt skifte. "[...] skal vi ha håp om å nå 1,5-gradersmålet, må vi tenke nytt om hvordan vi organiserer våre samfunn og hvordan vi produserer, distribuerer og bruker energi".

Publisert 7. jan. 2019 12:52

Kan EU bremse? Eller er unionen som en sykkel – dømt til å velte når den gradvis mister fart?

Publisert 7. jan. 2019 12:52

Ingen vet helt hva de er eller hvor de hører hjemme i EU-hierarkiet. Men sikkert er det at unionens byråer blir flere og får stadig mer makt. Også i Norge.

Publisert 7. jan. 2019 12:52

EU er verdens desidert største bistandsyter. Hva gjør bistandsgiganten når mottakerlandene bryter grunnleggende menneskerettigheter?

Publisert Jan. 7, 2019 9:59 AM

Society for Terrorism Research, C-REX, University of Oslo, and the Norwegian Defence Research Establishment (FFI) are pleased to announce the call for papers for the 13th annual International conference June 20-21, 2019: The data revolution in terrorism research: implications for theory and practice

Publisert 4. jan. 2019 15:02

Også den juridiske standen sviktet jødene under okkupasjonen, skriver professor Hans Petter Graver i Morgenbladet.

Publisert 2. jan. 2019 20:41

Selv om islam har fått mye oppmerksomhet i vestlige medier er det fremdeles kristendom som er verdens største religion. Men kristendommen er i stor endring i verden i dag.

Publisert 21. des. 2018 18:11

- Det er jo rene universitetet det folk driver med på fritiden, sier Lise Kjølsrød. I sin nye bok argumenterer sosiologen for at «voksnes lek» som fjellklatring og kunstsamling, ikke bare er viktig for en selv, men også for samfunnet.

Publisert 18. des. 2018 09:07

Elva Ganges kan anlegge sak i eget navn for brudd på rettighetene sine. Barn i de fleste land i verden har ikke samme mulighet.