Aktuelle forskningssaker

Publisert 25. mars 2019 10:53

De fleste har lært at første påskedag er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. I 2019 er påskedagen 21. april. Hvordan stemmer det med regelen?

Publisert 21. mars 2019 14:10

Skoleelever og studenter demonstrerer over hele verden. Hvordan kan universitetene møte forventingene til de nye studentene?

Map of Europe
Publisert Mar. 18, 2019 2:12 PM

Right-wing terrorism and violence in Western Europe: the RTV dataset documents right-wing terrorism and violence in Western Europe between 1990 and 2015.

Publisert Mar. 17, 2019 7:49 PM

The attack in New Zealand was inspired in part by the Norwegian mass murderer Anders Behring Breivik, but the real threat is lone wolves lurking in the far corners of the Internet, writes Jacob Aasland Ravndal in Foreign Policy.

Publisert Mar. 15, 2019 3:48 PM

This Special Issue on Terrorism from the Extreme Right has been guest-edited by Jacob Aasland Ravndal and Tore Bjørgo, Center for Research on Extremism (C-REX), University of Oslo.

knyttneveslag i en klump med deig, så hvetemelet fyker alle veier.
Publisert 15. mars 2019 11:37

I filmen "This is the end" sier Seth Rogen: “If you stopped eating gluten, you’d feel way fucking better all day. Whenever you feel shitty, that’s cuz of gluten”. Men han er ganske så usikker på hva gluten egentlig er.

tre personer sitter rundt en mini-undervannsbåt
Publisert 14. mars 2019 13:06

En forskergruppe ved Matematisk institutt drar til Svalbard for å undersøke interaksjonene mellom bølger og havis. For første gang siden de startet med årlige ekspedisjoner i 2015 vil de nå ha mulighet til å “se” mekanismene som utspiller under havisen. I bagasjen har de nemlig med seg en miniubåt utstyrt med kamera, som kan bli et av deres viktigste måleinstrumenter.

Profilerte politikere i valgkamp
Publisert 14. mars 2019 10:35

Politisk innhold trumfer trynefaktor når vi går til stemmeurnene, viser ny studie. Forskerne bak advarer mot å undervurdere velgerne.

Publisert 12. mars 2019 14:42

Målet må være faktisk bærekraft og ikke litt mindre ikke-bærekraftig sier Beate Sjåfjell  i denne kronikken i Dagsavisen.

gammelt foto av syk kvinne som sitteligger i stolen
Publisert 8. mars 2019 14:16

På slutten av 1800-talet vart nevrasteni ein populær diagnose. I dag ser vi ofte på tilstanden som ein kvinnesjukdom. Men korleis vart sjukdomen forstått den gong?

Foto av Erik Knain og Alfredo Jornet Gil
Publisert 8. mars 2019 12:15

Professor Erik Knain og kollegaene hans får 15 millioner av EU til et prosjekt som skal gjøre skolelever, lærere og lokalsamfunnet utenfor skolen i stand til å samarbeide om og mestre store samfunnsutfordringer knyttet til klima og bærekraft.

Publisert 8. mars 2019 10:49

Politikere som søker gjenvalg, kan tjene på svake og ineffektive klimaavtaler.

Publisert 8. mars 2019 10:19

Mange fryktet likestillingspolitiske tilbakeslag da Norge ble med på EØS-avtalen. 25 år senere viser forskningen at resultatet så langt heller har vært en vinn-vinn-situasjon, sier professor Cathrine Holst i dette intervjuet på den internasjonale kvinnedagen.

Barn får nesespray
Publisert 7. mars 2019 14:33

A groundbreaking research article sheds light on how the oral commensal Streptococcus mitis can be exploited to prevent pneumococcal infections.

Bilde av to klasserom uten elever, gjennom et filter
Publisert 7. mars 2019 08:12

I et nytt masteremne i engelskdidaktikk får studentene roller som forskningsassistenter i det pågående videoprosjektet LISE – Linking Instruction and Student Experiences. Resultatet presenteres på en prøveforelesning.

illustrasjonsfoto av jente som biter i et eple, og lager grimaser
Publisert 6. mars 2019 05:21

Mange tror at personer med autisme tolker alle uttrykk bokstavelig. Ny forskning viser at dette ikke alltid er tilfelle. Og hvis det er tilfelle så er det språkvansker, og ikke autisme som er forklaringen.

UK med National Actions flagg
Publisert 4. mars 2019 13:35

Britiske myndigheter er avhengig av at internettselskaper overholder egne regler for at den ulovlige gruppen National Action skal slutte å spre propaganda.

Matryoshkaer med russiske politikere
Publisert 4. mars 2019 13:35

Høyreekstreme i Russland har tatt over syv ganger flere liv enn i Vest-Europa. Likevel fins det lite forskning på høyreekstrem vold i Russland.

Hindus love Trump

Indere i USA og Storbritannia støtter Trump og Brexit

Bilde av åpne bøker
Publisert 4. mars 2019 13:35

Terrorismeforskere fra ulike fagfelt bør i større grad lese hverandres forskning.

Toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jung Un gikk i vasken.  Foto: NTB Scanpix
Publisert 1. mars 2019 11:31

Nord-Korea hadde få insentiver for å komme Trump-administrasjonen i møte, mener UiO-forsker.

Publisert 28. feb. 2019 13:05

Norges første nazistparti het ikke Nasjonal Samling. Det het Norges Nasjonalsosialistiske Arbeiderparti.

Publisert 25. feb. 2019 15:41

Helseplager som utmattelse, søvnproblemer og muskelsmerter, blir ofte forklart med tidsklemma, høyt tempo og krav om alltid å være på topp, også i sosiale medier. At helseplager blir forklart med raske endringer i samfunnet, er imidlertid ikke et nytt fenomen.

Nordisk Motstandsbevelgese demonstrasjon
Publisert Feb. 25, 2019 3:32 PM

As a researcher, I have followed various extreme right groups and movements in Norway and Scandinavia during the last 30 years. There have been some significant changes during this time – changes that have an impact on how our society should relate to such milieus, and what kinds of preventive measures might be relevant and effective.

Publisert Feb. 25, 2019 3:20 PM

A CREST report by Joel Busher, Donald Holbrook and Graham Macklin examines why there are often thresholds of violence that members of extremist groups rarely cross.