Aktuelle forskningssaker

Bomstasjon
Published May 22, 2019 11:16 AM

How do we achieve a socially inclusive and fair transition to a low-carbon society? UiO recieves support to a new research centre that aim to find solutions.

Eva Joly is best known for her brave struggle against corruption, economic criminality and whitewashing of money by corporate and political actors. She is the former presidential candidate representing the Green Party in France, and she has been a member of the European Parliament for 10 years.  Photo: © European Union 2017, Mathieu Cugnot.
Published May 22, 2019 10:55 AM

We are proud to welcome corruption fighter and environmental activist Eva Joly to SUM this fall.

Joly er kanskje mest kjent for sin kamp mot korrupsjon, økonomisk kriminalitet og hvitvasking av penger. I tillegg har hun stilt som presidentkandidat i Frankrike for De Grønne og vært folkevalgt i Europaparlamentet i over 10 år. Til høsten kommer 75-åringen til oss på SUM. Bilde: © European Union 2017, Mathieu Cugnot.
Publisert 22. mai 2019 10:55

Vi er stolte over å kunne ønske den modige korrupsjonsjegeren og politikeren velkommen til SUM til høsten.

Bomstasjon
Publisert 21. mai 2019 11:46

Hvordan skaper vi et lavutslippssamfunn som også er sosialt rettferdig? UiO får støtte til forskningssenter som skal finne løsninger.

Publisert 21. mai 2019 10:24

Et lysende unntak i en dyster verden. Fortellingen om Norden er blitt en merkevare med stor kraft.

Publisert 21. mai 2019 10:21

Den internasjonale kvinnestemmerettsbevegelsen framstilte Norge som foregangsland for verden. – Virksom taktikk, mener historiker.

Publisert 20. mai 2019 14:18

Havvind blir ofte løftet frem som en ny industriell mulighet for Norge. Det vises ofte til at Norge kan bygge havvindindustrien på skuldrene til leverandørindustrien til olje og gass og maritim industri. Men hva vet vi om hva som kreves for at vi skal lykkes med dette?

Published May 20, 2019 10:01 AM

The contribution from the Scandinavian far right – the Danish People’s Party (DF) and the Sweden Democrats (SD) – to Salvini's alliance, the European Alliance of People and Nations, is likely to be very small. In short, because DF is losing support and because SD is uninterested in joining.

Urban arkitektur og elever
Publisert 20. mai 2019 09:50

Ved å la elever løse konkrete oppgaver i nærmiljøet, kan elevene bli mer motiverte og oppleve matematikkfaget som mer meningsfullt.

Bilde av forsker med
Publisert 14. mai 2019 13:40

Å bli eldre er et privilegium, men med økt alder øker også risikoen for sykdom. I munnhulen er det sykdommer som angriper bein og vevet omkring tenner og implanter, såkalte periodontale og peri-implantale sykdommer, som kan bli et problem når man blir eldre.

Publisert 13. mai 2019 09:54

Forskere fra det juridiske og det medisinske fakultet skal se på håndteringen av bevis i voldtektssaker og belyse møtet mellom juss og medisin gjennom prosessen til rettsalen.

Illustrasjon av en lymfocytt
Publisert 13. mai 2019 08:55

Sentrale immunceller ved cøliaki er funnet igjen hos pasienter med andre autoimmune sykdommer. Funnene gir håp om å finne årsaken til en rekke sykdommer.

Publisert 7. mai 2019 13:41

Sosial bakgrunn og religion påverkar kva parti vi stemmer på. Ny forsking kan gje oss svaret på kvifor.

svart hull.EHT samarbeid
Publisert 6. mai 2019 16:55

Ti år og mer enn 200 forskere måtte til for å lykkes med å ta et bilde av det ingen egentlig visste om fantes. Hvorfor har denne oppdagelsen stor verdi for menneskeheten?

seks personer i rød hettegenser, sett bakfra. To av dem har merkelapp på ryggen der set står "eat me".
Publisert 6. mai 2019 12:48

Vi lærer stadig mer om hvordan celler samler avfallet sitt og sender det til degradering. Anne Simonsens gruppe har nettopp bragt oss enda et hakk videre.

Havvind
Publisert 5. mai 2019 10:43

Nytt forskningssenter tar sikte på å bli en arena for samhandling og kunnskapsutveksling mellom næringslivet og det offentlige, i arbeidet for en grønn omstilling av norsk økonomi.

Picture of approaching storm
Published May 2, 2019 10:30 AM

Here’s why the way it’s measured matters.

Publisert 30. apr. 2019 08:01

Regnskogen i Amazonas har brukt millioner av år på å skape verdens rikeste artsmangfold. Hydro skal greie det «så raskt og effektivt som mulig». De får hjelp av Universitetet i Oslo.

Publisert 30. apr. 2019 08:00

Hundretusenvis av bilder skal avsløre om jaguaren og pumaen, maurslukeren og beltedyret vender tilbake til gruveområdene som gradvis blir grønnere.

Publisert 30. apr. 2019 08:00

– Skaffe oversikt over mangfoldet av moser og lav før Hydro fjerner regnskogen – slik at vi kan vite når alt er tilbake? Helt utopisk, sier forsker.

To kvinner sitter sammen, den ene ser trist ut, den andre ser lyttende på henne.
Publisert 29. apr. 2019 14:10

Ofte ses vennskapelige relasjoner mellom sykepleier og pasient som et problem, men en veldig rigid grensedragning kan stå i veien for god behandling, konkluderer en ny studie.

Resirkuleringsspann. Sortering av aminosyrer, fettstoffer, sukker og restavfall til hver sin haug.
Publisert 29. apr. 2019 11:16

Gjenvinning og gjenbruk er noe cellen er god på. Da sparer den energi og du unngår sykdom.

Publisert 29. apr. 2019 11:05

UiO:Livsvitenskap og viserektor for forskning og innovasjon Per Morten Sandset inviterer alle ansatte ved UiO til frokostmøter 27. mai, 28. mai, 29. mai og 5. juni kl. 8–9.

Publisert 29. apr. 2019 05:00

Se den gråtende bestemoren til Jesus og en mumifisert kvinne fra Uvdal på ny utstilling. Her kan du også se bevisene for at reformasjonen tok flere hundre år.

Publisert 26. apr. 2019 15:54

Eksosutslipp har doblet ozonmengden på bakken. Vegetasjonen ødelegges. Matproduksjonen reduseres. Nå frykter forskere at skaden er størst i arktiske strøk.