Forskerprofiler

Bildet kan inneholde: person, ansikt, hår, svart, hvit.
Publisert 17. feb. 2020 08:55

Ole Martin Moen er blitt beskyldt for å være mer provokatør enn filosof. Likevel går forskeren igjen og igjen inn i vår tids aller mest kontroversielle temaer med liv og lyst.

Foto av Eli Lejonberg
Publisert 24. jan. 2020 08:37

For førsteamanuensis Eli Lejonberg er det læreres profesjonelle utvikling som motiverer mest.

Foto av Jeffrey Hall
Publisert 18. des. 2019 08:20

For Jeffrey Hall handler skoleforskning grunnleggende om forholdet mellom mennesker.

Bildet kan inneholde: kvinne, hår, ansikt, frisyre, blond.
Publisert 4. des. 2019 15:27

Riikka Mononen mener at forskningsbasert kunnskap og forskningsbaserte undervisningsmetoder kan forbedre barns matematikkferdigheter. Men vi trenger også å tilby tilsvarende kunnskap og redskaper til lærerne.

Portrett av Kari Anne Bottegård Næss
Publisert 26. nov. 2019 15:37

Kari-Anne Bottegaard Næss bestemte seg tidlig for å bli lærer. En avgjørelse hun holdt hardnakka på inntil hun for vel et ti-år sia ga etter for intens overtalelse.

portrett av forskeren
Publisert 13. nov. 2019 14:38

Åste Marie Mjelve Hagen er førsteamanuensis ved Institutt for spesialpedagogikk og er opptatt av evidensbasert veiledning og rådgivning til de som jobber med barn.

Bildet kan inneholde: grønn, moro, tilpasning.
Publisert 24. okt. 2019 15:19

Faren sa jurist, fornuften sa journalist. Men etter hun møtte kjerringene i nord, valgte Marianne Lien å følge hjertet.

Publisert 23. okt. 2019 10:41

– Å mestre kritisk kildevurdering og forståelse av mangfoldige, og ofte motstridende informasjonskilder er avgjørende – i hverdag, utdanning og arbeid. Det dreier seg rett og slett om former for kompetanse som deltakere i et demokrati ikke kan fungere uten.

SVÆRT HØYT NIVÅ: – Blömeke leverer forskning på svært høyt nivå, og har på få år gjort CEMO til en viktig internasjonal aktør på utdanningsfeltet, står det i universitetsstyrets begrunnelse for tildeling av prisen. Foto Ola Sæther
Publisert 27. aug. 2019 14:26

Forskningsprisvinner og senterleder Sigrid Blömeke er glad for penger og prestisje til Centre for Educational Measurement. Men hun er også litt overrasket. Blömeke er vant til at feltet hennes undervurderes.

Jan Grue. Foto: Ola Sæther
Publisert 27. aug. 2019 14:17

Veien til de gjeveste litteraturprisene begynte da Jan Grue innså at noen trodde han levde et tragisk liv.

Portrett av Monica Melby-Lervåg
Publisert 13. aug. 2019 10:34

— Det å jobbe i feltet har gjort at jeg som forsker har vært opptatt av å bidra til at folk i praksisfeltet får kunnskap av høy kvalitet og pålitelige verktøy de kan bruke i jobbene sine, forteller Monica Melby-Lervåg .

Henter forslag fra Google
Publisert 23. juli 2019 10:14

Du kan like godt lære deg forkortelsen KI med en gang. For er det noe som kommer til å gjennomsyre samfunnet om få år, er det nettopp KI. Satsingen på kunstig intelligens har nylig gitt oss et omfattende universitets- og forskningssamarbeid, kalt NORA, med Klas Pettersen i førersetet.

Foto av Inga Staal Jenset
Publisert 16. mai 2019 09:46

Vi veit lite om kva som er gode undervisingspraksisar i lærarutdanningsklasserommet, fortel førsteamanuensis Inga Staal Jenset.

Foto av førsteamanuensis Alfredo Jornet
Publisert 11. apr. 2019 08:13

Han har forsket på alt fra data-software til piloter. Men det er samfunnsengasjerte elever som Alfredo Jornet brenner for.

Publisert 14. mars 2019 17:03

Populisme og økonomisk kollaps truer med å mørklegge stadig mer av Latin-Amerika. Benedicte Bull nekter å legge lommelykta fra seg.

Foto av Ida Hatlevik
Publisert 14. mars 2019 11:28

- Ironisk nok kan økt kvalitetskontroll virke mot sin hensikt, som jo er å skulle gi et bedre utdanningstilbud, forteller Ida Hatlevik. Selv vil hun helst forske på det som ikke er så lett å måle.

Førstamauensis ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Pia Sundqvist (Foto: Shane Colvin)
Publisert 5. mars 2019 10:01

Det å være forsker i engelsk fagdidaktikk har blitt lettere for Pia Sundqvist. Men for engelsklærerne blir undervisningshverdagen stadig vanskeligere.

Publisert 8. jan. 2019 10:54

Tre ganger har han fått UiOs undervisningspris. I fjor fikk han Olav Thons pris for fremragende undervisning og midler til et stort samarbeidsprosjekt med amerikanske universiteter om databeregninger i utdanningen.

Publisert 14. sep. 2018 09:57

– Eg begynte på farmasi fordi eg hadde lyst til å jobba i den farmasøytiske industrien. Eit tilfeldig møte gjorde at eg kom inn i kreftforskinga, seier medisinprofessor Harald Stenmark.

Publisert 7. sep. 2018 10:37

Hvor var DU da Kristin Braa radbrakk nedleggelsen av kvoteordningen for studenter fra utviklingsland?

Publisert 28. juni 2018 11:01

Farrukh Abbas Chaudhry er den fremragende vitenskapsmannen som fortsatt tar vakter på legevakten.

Publisert 19. juni 2018 11:31

– For meg er spesialpedagogisk forskning primært relatert til å kartlegge barn og voksnes livs- og læringsbetingelser, og å utvikle tiltak for å bedre disse livs- og læringsbetingelsene, sier førsteamanuensis Steinar Theie.

Postdoktor Jelena Radisic ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (foto: privat).
Publisert 13. juni 2018 10:05

Selv om hun jobber med prøver i stor skala, er Jelena Radisic opptatt av nytten for den enkelte skole, lærer og elev.

Publisert 11. juni 2018 12:26

Førsteamanuensis Vasiliki Diamantis hovedmotivasjon som forsker er å dele kunnskap med pedagoger og klinikere, samt å formidle effektive forebyggingsverktøy som kan hjelpe barna med lese- og skrivevansker.

Publisert 14. mars 2018 11:09

Shelley Stromholt er opptatt av unges læring i naturfag, både i og utenfor klasserommet.