Frokostseminar: Helsedata – store verdier eller medisinsk overvåkingssamfunn på frammarsj?

Mengden informasjon som finnes om oss i helsetjenesten, og data som vi selv samler inn med kroppssensorer og smarttelefoner, vokser. Hvordan tar vi vare på verdien i dataene uten at det går på bekostning av personvernet? Vi tar debatten med bakgrunn i høstens oppsetning av 1984 på Nationaltheatret.

Data fra ulike helseregistre og analyse at materialer i biobanker har stor verdi i forskningssammenheng. Dataene skal bidra til å finne ut hvordan vi bedre kan forebygge, diagnostisere og behandle sykdom. Ved å analysere data fra individ og store grupper kan vi få mer persontilpasset behandling.

Se opptak av arrangementet

Program

Innledninger ved

 • Professor Ole Andreassen, Det medisinske fakultet, UiO
  Han vil snakke om verdien av helsedata for bedre behandling av psykiske lidelser. Han leder Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT) ved UiO og Oslo universitetssykehus. Her er analyse av genetiske, nevrobiologiske og psykologiske faktorer samt miljøfaktorer avgjørende for å forstå de underliggende mekanismene for psykiske lidelser. Han har nylig vært med å utvikle en test for Alzheimers sykdom.
   

 • Jurist og stipendiat Heidi Beate Bentzen, Senter for medisinsk etikk og Senter for rettsinformatikk, UiO
  Hun jobber med rettslige reguleringen av persontilpasset medisin.


   

 • Bilde av Gisle HannemyrUniversitetslektor Gisle Hannemyr, Institutt for informatikk, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO 
  Hannemyr vil snakke om juridiske vs. tekniske betraktninger innen innsamling av helsedata. I tillegg til å være forsker, IT-kommentator og forfatter er han medlem av regjeringens Personvernkommisjon.

Forfatter og journalist Linn Stalsberg er ordstyrer og byr opp til debatt etter korte innledninger.

Vi får også et kulturelt innslag om 1984 – George Orwells framtidsroman fra 1949 – som fortsatt er like aktuell. 1984 settes opp på Torshov, Nationaltheatret i høst.

Arrangementet er en del av Forskningsdagene 2017

Arrangementet er en del av UiO:Forskningsdagene.

Publisert 21. juni 2017 17:02 - Sist endret 6. nov. 2019 15:49