Noen av UiOs innovative forskere

Ved å bringe sammen spisskompetanse fra biologi, fysikk, kjemi, farmasi, matematikk, statistikk, informatikk og en rekke andre fag kan UiOs forskere finne fremtidens løsninger på helse- og miljøutfordringer.

Her et to av UiOs mange forskere innen livsvitenskap:

Inger Sandlie, Foto: Terje Heiestad, UiO

Professor Inger Sandlie

Inger Sandlie er professor ved Senter for immunregulering (CIR) på UiO. Sammen med forskergruppen hennes jobber hun bl.a. med å finne forklaringer på hvorfor immunsystemet noen ganger går til angrep på egen kropp.

Gruppen til Sandlie har også levert 52 forskningsverktøy til Inven2 som kan brukes til å studere hvordan immunsystemet fungerer og ikke fungerer.

Disse forskningsverktøyene har blitt benyttet flere steder i verden av forskjellige aktører. I 2014 ble hun tildelt Inven2s ærespris for innovasjon nummer 100.

Sandlie var den første som fikk UiOs innovasjonspris i 2011 for å ha brakt en rekke forskningsresultater frem til patenter og for å ha bidratt til oppstart av de to bioteknologibedriftene Vaccibody og Nextera.

Øyvind S. Bruland

Professor og overlege Øyvind S. Bruland

Øyvind S. Bruland har sammen med professor Roy H. Larsen skapt tidenes norske kreftsuksess.

For 20 år siden startet de opp arbeidet med å utvikle en medisin til behandlingen av prostatakreft med spredning til skjelettet.

De etablerte Algeta i 1997, som i dag lager kreftmedisinen Xofigo, og som ble solgt til Bayer for 17,6 milliarder.

Øyvind Bruland og Roy H. Larsen fikk tildelt UiOs innovasjonspris i 2014.

Flere forskere

UiO-forskere innen livsvitenskap

Publisert 8. apr. 2015 14:33 - Sist endret 14. mars 2017 19:43