Hva er bevissthet?

Hva er bevissthet? Hva mener vi når vi sier at noe(n) er bevisst? Og kan hjerneforskningen egentlig svare på dette? Et tverrfaglig panel møtes for å diskutere noen av menneskehetens store ubesvarte spørsmål.

Banner med bilde av en som tenker og mange koblinger

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Det holdes i det helt nye Domus Juridica; det nye tilholdsstedet til Det juridiske fakultetet ved Tullinløkka i nærheten av Nationaltheatret. I tillegg til et spennende program er bygget i seg selv verdt et besøk!


Det finnes ikke noe mer kjent for oss enn våre egne indre opplevelser. Du vet nøyaktig hvordan det er å være akkurat deg, og ingen andre kan vite hvordan det er på samme måte som du gjør. Men hvorfor er det egentlig sånn? Hvorfor oppleves det som noe i det hele tatt å se farger, føle seg varm eller kjenne seg sulten? Og hvordan kan disse opplevelsene oppstå fra hjerneceller og elektriske signaler?

Program
07.30 Registrering og enkel servering

08.00 - 08.30 Innledninger:
Hvilke teorier for bevissthet har filosofer og hjerneforskere foreslått? Hvorfor har vitenskapen ennå ikke fortalt oss hva bevissthet er? Og hva er det egentlig filosofer og forskere snakker om når de snakker om 'the hard problem'?

  • Nevrovitenskapelige og filosofiske teorier for bevissthet, og behovet for klarere begreper. Ved Johan Frederik Storm, lege, hjerneforsker og professor ved Universitetet i Oslo.
  • Har alle ting har en form for bevissthet? Om panpsykisme. Ved Hedda Hassel Mørch, filosof og førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet
  • Sammenhengen mellom bevissthet og oppmerksomhet. Ved Sebastian Watzl, filosof og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

08.30 Panelsamtale:
Hva er bevissthet? Hva mener vi når vi sier at noe(n) er bevisst? Og hva betyr egentlig ulike synspunkter for hjerneforskning? 

09.00 Spørsmål fra salen:
Kanskje du lurer på hvordan subjektive opplevelser kan oppstå fra fysiske hjerneprosesser? Om hjerneforskning eller filosofi kan gi de beste svarene? Eller hva vi egentlig mener når vi sier at noe skjer i underbevisstheten? Under arrangementet vil vi benytte oss av et digitalt verktøy der alle kan stille spørsmål og/eller velge å stemme på de spørsmålene de selv synes høres mest interessante ut. Etter panelsamtalen vil vi gå gjennom de mest populære spørsmålene. 

09.30 Slutt


Om innlederne:
Johan Frederik Storm er lege, hjerneforsker og professor ved Universitetet i Oslo, og han har hjernens signaler som spesialfelt.
Johan vil fortelle om hvordan ulike nevrovitenskapelige teorier forstår bevissthet, hvordan man forsøker å måle bevissthet og hva informasjonsbehandling i hjernen kan fortelle oss om hva bevissthet er.

Hedda Hassel Mørch er filosof og førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet, og mye av arbeidet hennes er sentrert rundt panpsykisme. Hedda vil forklare hva panpsykisme egentlig betyr, og argumentere for hvorfor nevrovitenskap aldri kan gi oss en fullstendig forklaring av hva bevissthet faktisk er.


Sebastian Watzl er filosof og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, og mye av arbeidet hans handler om oppmerksomhetens natur.
Sebastian vil fortelle om sammenhengen mellom bevissthet og oppmerksomhet, og forklare hvordan bevissthet kanskje egentlig bør forstås som noe man gjør.


Publisert 19. nov. 2019 14:50 - Sist endret 28. feb. 2020 07:03