Folkehelseinstituttet ble etablert med amerikanske oljepenger

Den norske velferdsinstitusjonen er ikke så norsk som mange tror.

Arkivfoto av laboratoriearbeid på FHIs influensalaboratorium i 1962.

Folkehelseinstituttet kom på plass da staten ville øke kapasiteten til å utvikle vaksiner. Her er fire kvinner på FHIs influensalaboratorium i 1962.

Foto: Foto: Ukjent/Arbeidernes arkiv og bibliotek.

12. mars 2020: Norge stenges ned for å stoppe spredningen av covid-19. Beslutningen tas i nært samråd med landets fremste fagmyndigheter innen helse: Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

At befolkningens helse er statens anliggende, er en selvfølge i velferdsstaten Norge. Men slik har det ikke alltid vært.

– Før man bygde opp en velferdsstat i Norge, mottok vi bistand fra USA til folkehelsearbeid. Det man ofte antar er nordisk, med statens ansvar for folkehelsen, er dermed også delvis amerikansk, sier UiO:Norden-forsker Sunniva Engh.

Engh er førsteamanuensis i historie, og har nylig undersøkt koblingen mellom den norske velferdsbautaen Folkehelseinstituttet, og en amerikansk oljemagnat. Uten amerikansk bistand, ville norsk folkehelsearbeid sett annerledes ut, tror hun.

Les mer om forskningen i denne artikkelen.

Publisert 7. okt. 2020 14:19 - Sist endret 7. okt. 2020 14:19