Klart for UiO:Norden-samtalen

– Vi håper på en mer opplyst samfunnsdebatt, sier Tore Rem.

UiO:Nordens direktør Tore Rem

Tore Rem gleder seg til å lede UiO:Norden-samtalen. Foto: UiO:Norden

25. februar er det duket for den aller første UiO:Norden-samtalen på Litteraturhuset i Oslo. 

– Vi har tenkt oss UiO:Norden-samtalen som en ny arena for samtaler om aktuelle nordiske spørsmål. Gjennom disse månedelige samtalene vil vi løfte fram forskning som kan gi nye perspektiver både på dagsaktuelle emner og på vår felles historie, forteller UiO:Nordens direktør Tore Rem, som skal lede arrangementene.

Gavens makt

Samtalerekken springer ut av den tverrfaglige forskningssatsingen, og hver samtale innledes av en forsker tilknyttet ett av UiO:Nordens forskningsprosjekter. Under den første samtalen,

Bildet kan inneholde: business, sittende.
Thomas Hylland Eriksen er første forsker ut.
Foto: UiO

«Flyktningkrisen. Hvor ble humaniteten av?», skal antropologiprofessor Thomas Hylland Eriksen innlede. Han er tilknyttet forskningsprosjektet NORDHOST, som blant annet har studert de nordiske sivilsamfunnenes responser på flyktningkrise og migrasjon.

– Hylland Eriksen vil blant annet snakke om den nordiske gjestfrihetens karakter, og om hva han kaller «gavens makt». Deretter blir det samtale mellom innlederen, teologiprofessor Sturla Stålsett og historiker, forfatter og tidligere kulturredaktør i Aftonbladet Åsa Linderborg, forteller Rem.

Lykkeforskning, fredsarbeid og skjermvaner

I den neste samtalen, om lykke og lykkeindekser, deltar Tori Loven Kirkebø fra prosjektet «Nordic Branding», komiker og programleder Harald Eia og psykolog Ragnhild Bang Nes.

Bildet kan inneholde: halskjede, hår, ansikt, øyenbryn, frisyre.
Tori Loven Kirkebø skal snakke om lykke. Foto: UiO

Senere på våren blir det samtaler om nordisk fredsarbeid og fredsdiplomati med blant andre Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, og om nordiske ungdommers skjermbruk.

– Målet er at UiO:Nordens forskning skal kunne legge premisser for hvordan vi forholder oss til en rekke aktuelle samfunnsspørsmål og -utfordringer, og at våre forskere skal komme i dialog med aktører fra ulike samfunnsfelt, sier Rem.

– Slik håper vi på intet mindre enn en mer opplyst samfunnsdebatt.

 

Vårens UiO:Norden-samtaler:

  • 25. februar: Flyktningkrisen. Hvor ble humaniteten av?
  • 24. mars: Oppskriften på lykke
  • 28. april: Fred via Norden
  • 2. juni: Nordiske skjermvaner

P.S! UiO:Norden-samtalene finner sted på Litteraturhuset, varer fra kl. 19-20.30 og har gratis inngang.

Publisert 10. feb. 2020 14:46 - Sist endret 31. mars 2020 14:00