Konstruksjonen av Norden: Natursyn

Samtale mellom Dag O. Hessen, Elin Anna Labba, Sverker Sörlin og Marius Timmann Mjaaland.
Bildet kan inneholde: anlegg, menneskelig, tre, gress, gjøre.

Høykjøring. Postkort, ca. 1905. Eier: Nasjonalbiblioteket

Vi tenker gjerne at vi har et spesielt inderlig forhold til naturen i Norden, omringet av et variert landskap med vidder og fjell, fjorder og sjøer, daler og åkere. På hvilke måter har mennesker i Norden benyttet seg av naturen? Hva kjennetegner, og hva er det som har formet nordiske natursyn? Og på hvilke måter er disse sammensatt av selvmotsigelser og paradokser knyttet til romantikk, identitet, forbruk og ødeleggelse? Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Elin Anna Labba er journalist og forfatter og Sverker Sörlin er professor i miljøhistorie ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. De møtes til en samtale om nordisk natursyn, ledet av Marius Timmann Mjaaland, professor i teologi ved Universitetet i Oslo og leder av forskningsprosjektet «Ecodisturb» ved UiO:Norden.

På grunn av smittevernregler er det et begrenset antall plasser, og alle oppfordres til å hente gratisbillett i forkant av arrangementet på nb.no. Billettene legges ut 20. september, kl. 08.00. Dette gjelder for fysisk oppmøte. Du kan bestille opptil fire billetter.   Arrangementet strømmes også direkte på Facebook og nb.no. Lenke legges ut i forkant av arrangementet. Her trenger man ikke billett.

Hvordan ble vi Norden? Hvor kommer ideen om Norden fra, og hva består egentlig det nordiske i? I en serie arrangementer gjennom 2021 vil Nasjonalbiblioteket og den tverrfaglige forskningssatsingen UiO: Norden utforske ideen om det nordiske fellesskapet – fra middelalderen og fram til i dag.

Hva har historisk sett ført oss nærmere våre naboer, og hvilke krefter og begivenheter har trukket oss fra hverandre? Hva har ledet oss fram mot den nordiske modellen – dens betoning av likhet, likestilling, velferd og tillit – og hvordan står vi i Norden rustet til å møte samtidens og framtidens utfordringer?

Gjennom foredrag, samtaler og digital formidling vil serien ta for seg de store spørsmålene om Nordens fortid og framtid.

Publisert 27. aug. 2021 10:32 - Sist endret 27. aug. 2021 10:37