Andreas Malm: Hvordan sabotere en rørledning?

Burde man punktere en SUV for klimaet? Når er grensen nådd, så intelligent sabotasje er eneste utvei? Akademiker og aktivist Andreas Malm argumenterer for en ny taktikk i miljøkampen. ECODISTURB inviterer til foredrag og debatt.

mikrofon, mann, hånd, mann, skjorte

Andreas Malm og Thomas Hylland Eriksen kommer til Kulturhuset 18. mai. Tema for debatten er aktivisme og forskning. Foto: Wikimedia Commons.

For Andreas Malm er spørsmålet om hvorvidt det er riktig å sprenge en olje- eller gassrørledning mer enn bare teori. Han mener kloden står fremfor en undergang og diskuterer etiske overveielser opp mot politisk handlingslammelse og behovet for nye taktiske grep. Som aktivist har han vært med på utallige aksjoner, som forsker reflekterer han over argumenter, raseri, handlingslammelse og -alternativer.

På Kulturhuset i Oslo vil Malm presentere sine argumenter for en ny type klimaaktivisme. Han støtter fredelige aksjoner og sivil ulydighet, men mener at tiden er kommer for å gå mer drastisk til verks, som å lamme virksomheter, punktere SUV-er, sabotere rørledninger og infrastruktur. Det er kapitalen som rår, hevder han, og derfor må kapitalen rammes, alle de som tjener millioner og milliarder på at kloden raser videre på sin vei mot klimakatastrofe.

Etter foredraget inviterer vi til åpen debatt om Malms ideer og radikale forslag. Hvilke etiske og taktiske overveielser ligger bak hans program? I panelet sitter Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi, Simone Kotva, forsker ved teologisk fakultet og Marius Timmann Mjaaland, professor i religionsfilosofi ved UiO.

Debattleder er Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.

Arrangementet holdes av forskningsgruppen "Ecodisturb" ved Universitetet i Oslo.

Publisert 4. mai 2022 16:44 - Sist endret 13. mai 2022 07:38