Program for miljøhovedstadsåret

Oslo er kåret til Europeisk Miljøhovedstad i 2019, og den 25. september ble programmet for miljøhovedstadsåret lansert. Som en av seks utvalgte partnere fikk UiO muligheten til å presentere noen av våre planer under dette lanseringsarrangementet.

Vebjørn Bakken, Direktør UiO:Energi, presenterer UiO`s planer for miljøhovedstadsåret. Bilde:Øystein Liverød, UiO

Å gjøre Oslo til en enda mer miljøvennlig by krever kunnskap innenfor et bredt spekter av fagfelt. Her ønsker UiO å bidra, og vi oppfordrer Oslo kommune til å utnytte både oss og alle de andre kunnskapsinstitusjonene i og rundt Oslo. UiO planlegger å gjennomføre en rekke ulike aktiviteter under Miljøhovedstadsåret, mange av dem sammen med andre partnere. Som universitet er vi imidlertid opptatt av de lange linjene, og flere av de tiltakene vi vil bruke ressurser på vil bli stående lenge etter at 2019 er over. Tre konkrete høydepunkter fra UiO er:

• Lysvandring i Botanisk Hage 14 februar - som avslutning på den store fagkonferansen i regi av UiO:Livsvitenskap inviteres hele Oslo til en magisk kveld på Tøyen. Det blir lys, isskulpturer og drypp av populærvitenskap rundt temaene livsvitenskap, miljø og klima. I 2018 var det mange tusen besøkende på lysvandringen, og vi håper selvsagt at enda flere finner veien i 2019!
  • Oslo Bystudio henter inspirasjon fra Vancouver sitt CityStudio-konsept, og er en samskapningsarena der forskere og studenter fra høyere utdanningsinstitusjoner jobber med eksperimentelle prosjekter som skal gjøre Oslo til en enda bedre by å bo i. Denne satsingen er et samarbeid mellom UiO, Handelshøyskolen BI, OsloMet, Arkitektur- og designhøgskolen og ikke minst Oslo kommune. Offisiell lanseringskonferanse blir 22. august, da vil også det første kullet med studenter begynne på sitt halvårige opphold ved Bystudioet.
  • Helt på tampen av 2019 kommer åpningen av Klimahuset på Tøyen. Her blir det aktiviteter fra morgen til kveld: Utstillinger, opplevelser og ikke minst debatt om klima og klimaendringer. Det skal skape både undring og innsikt, og huset skal inspirere de besøkende og byen til endring i en bærekraftig retning. Det må skytes inn at huset ikke hadde vært mulig å realisere uten en meget generøs gave fra investor Jens Ulltveit-Moe, og det er nylig klart at Oslo kommune også går inn med støtte de neste fire årene .

I tillegg vil studenter ved UiO organisere en konferansen som vil ta for seg relevant forskning og utvikling innenfor klima- og miljøfeltet. Der blir også bidrag fra andre relevante aktører som vil snakke om grønn byutvikling og hvordan store institusjoner som UiO kan arbeide lokalt med å redusere sitt klimaavtrykk.

Publisert 15. okt. 2018 14:01 - Sist endret 16. okt. 2018 08:17