Tverrfaglig sommerstipend-suksess i regi av UiO:Energi

Maren Lervik og Eline Mannino fra juridisk fakultet og MatNat er fornøyde med å ha brukt sommeren på å samarbeide om et prosjekt tilknyttet hindringer til produksjon av vind- og solenergi.

Bildet kan inneholde: ansiktsuttrykk, murstein, vegg, skjønnhet, smil.

I vår utlyste UiO:Energi ni forskningsprosjekter som skulle gjennomføres i løpet av sommeren. Prosjektene ble uformet av forskjellige fagmiljøer ved Universitetet i Oslo, med det mål at studenter skulle få prøve seg som forskere i tverrfaglig samarbeid. Med prosjektene fulgte også finansiering gjennom et stipend på 40.000 kroner.

Førsteamanuensis Marianne Zeyringer ved Institutt for teknologisystemer definerte forskningsprosjektet "A spatial analysis of the wind and PV capacity potential in Norway». I seks uker jobbet en student fra Det juridiske fakultet og en student fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet med tre ulike scenarioer for bruk av areal til produksjon av vind- og solenergi frem mot 2050.

Lære noe nytt fra andre fagfelt

Jusstudent Maren Lervik arbeidet med å kartlegge interesser som kan komme i konflikt med arealbruket til fornybar energiproduksjon, mens MatNat-student Eline Mannino stod for modellering for å beregne hvordan begrensningene påvirket den totale produksjonen av vind- og solenergi.

– Det var spennende! Samarbeidet med Marianne og Maren fungerte veldig bra. Og så vardet spesielt givende å få lære noe nytt som er helt utenfor mitt felt, sier Mannino, som er i gang med sisteåret i en bachelorgrad i matematikk med informatikk. Hun sikter seg videre mot en master i matematikk, også det ved Universitetet i Oslo.

Eline Mannino

–   Jeg søkte på sommerstipendet fordi det er en kjempebra mulighet til å lære masse og å bruke utdanningen til noe konkret. Det ble ekstra spennende med vårt prosjekt, ettersom vindkraft har vært så mye fremme i samfunnsdebatten den senere tiden. Arbeidet fikk en ekstra dimensjon på den måten, sier Mannino.

Bygge opp et bredere nettverk

Maren Lervik søkte på akkurat dette forskningsprosjektet i regi av UiO:Energi fordi hun ville bruke sommeren til å lære mer om bransjen fornybar energi før hun skulle skrive masteroppgave innenfor dette fra i høst av.

– Det var veldig hyggelig å samarbeide med Marianne og Eline, som har en annen bakgrunn enn meg. Alle fagdisipliner har forskjellige utgangspunkt for å tilnærme seg samme problemstilling, noe som gjør et tverrfaglig prosjekt både utfordrende og morsomt, sier hun.

Lervik synes at det beste med prosjektet var å få et innblikk i hva forskning innebærer.

–  Det å kunne se bredden av arbeidshverdagen til en førsteamanuensis, jobbe med hyggelige mennesker og få et bredere nettverk. Dette var en spennende sommerjobb, og jeg anbefaler andre studenter å søke i neste runde!

En ideell måte å bruke et sommerstipend på

Førsteamanuensis Marianne Zeyringer er også strålende fornøyd med bruken av sommerstipend fra UiO:Energi for å fremme tverrfaglig forskning.

Marianne Zeyringer, ITS

– Det var utrolig gøy å se hvordan to studenter fra ulike fagområder jobbet sammen og løste en problemstilling. For meg var det spesielt inspirerende å se hvor selvgående de var – de satte i gang umiddelbart, fant nødvendig informasjon, booket møter med blant andre NVE – Norges vassdrags- og energidirektorat, og gjorde i det hele tatt alt som skulle til, sier hun.

– Jeg er svært imponert! Dette var virkelig en ideell måte å bruke et sommerstipend på.

Om UiO:Energi

UiO:Energi er en av universitetets tre tverrfaglige satsinger. Målet er å fremme nye måter å bruke energi på for å redusere klima- og miljøproblemer. Å skape et lavkarbonsamfunn er en av vår tids største utfordringer. Ved å bringe sammen jus, samfunnsvitenskap, humaniora, teknologi og naturvitenskap kan UiOs forskere bidra til nye løsninger for ren, rimelig og sikker energi.

Nye tverrfaglige sommerforskningsstipender vil bli utlyst for studenter neste år.

Publisert 12. sep. 2019 10:19 - Sist endret 12. sep. 2019 11:30