Aktuelt

Bildet kan inneholde: snø, transportere, geologisk fenomen, kjøretøy, vinter.
Publisert 14. jan. 2020 20:39

Arktis og nordlyset har preget UiOs lange historie, ikke minst gjennom verdensledende forskere som Fridjof Nansen og Kristian Birkeland. Nordområdene et stort og viktig forskningsfelt ved UiO. Mindre kjent er kanskje vår aktivitet på den andre siden av jorda, i Antarktis. Sørlysforskingen jeg denne uken hadde æren av å lære mer om ved det lite prangende, men faglig sterke Troll Ionosheric Observatory, etablert i 2018, er kun ett eksempel.

iearth.no – Centre for integrated Earth System Education
Publisert 12. des. 2019 13:21

I dag kom beskjeden, det nasjonale konsortiet iEarth får status som Senter for fremragende utdanning (SFU).  Konsortiet består av sentrale personer innan undervisning ved Institutt for geofag (UiO), saman med kolleger frå UiB, UiT, og UNIS; Svalbard. Dei ynskjer å verta internasjonalt leiande innan utdanning i geofag.

Publisert 19. nov. 2019 09:00

Arktis har fanget opp og lagret karbon i titusener av år, men nå viser en ny studie fra amerikanske WHRC, med flere nordiske medforfattere, at det kan være i ferd med å endre seg.

Les hele saken på titan.uio.no

Publisert 11. nov. 2019 09:30

Tidevannet kan ha overraskende mye å si for hvordan torskeyngelen blir ført fra Lofothavet til Barentshavet.

Publisert 7. okt. 2019 09:54

Regjeringen varsler i næringsstrategien for Svalbard en satsing på et kunnskapsbasert og bærekraftig næringsliv. Samtidig vil man hindre at useriøse aktører etablerer seg på øygruppen.

Les saken på regjeringen.no

Publisert 20. sep. 2019 09:23

Equinor og SSE er tildelt kontrakter for å utvikle tre store havvindprosjekter i Doggerbank-området i Nordsjøen. Selskapene skal investere for omlag 100 milliarder kroner.

Les saken på nrk.no

Publisert 20. sep. 2019 09:21

Det er det største arktiske forskningstoktet noensinne. I ett år skal «Polarstern» og hundrevis av forskere fryses inne i polisen for å finne ut hva som skjer i Arktis.

Les saken på nrk.no og besøk ekspedisjonen på mosaic-expedition.org

Oljeutvinning i Nordsjøen: En oljeplattform på Veslefrikk-feltet i nordlige del av Nordsjøen. Veslefrikk ble påvist i 1981, og plan for utbygging og drift ble godkjent i 1987.  Har vært i drift siden  1989, men etter 30 år er produksjonen i dag lav. Illustrasjonsfoto: Nils Roar Sælthun/UiO
Publisert 16. sep. 2019 14:32

Etter oljefunn i Nordsjøen ble det lagt ned en betydelig innsats ved norske universiteter til forskning og undervisning også i petroleumsgeologi, ikke bare geologi. En UiO-professor, som var med på å bygge opp norsk kompetanse i petroleumsgeologi, har nå skrevet om den tidlige norske oljehistorien.

Publisert 12. sep. 2019 12:30

Det norske kystvaktskipet KV «Svalbard» gjennomførte onsdag det som polfarerne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen aldri greide – nemlig å seile til Nordpolen.

Les saken på nrk.no

Publisert 5. sep. 2019 08:40

Narvik-selskapet Arctic Train har kjøpt tre togsett for å starte opplevelsesbasert turisttrafikk på Ofotbanen. Den 42 kilometer lange malmbanen fra Narvik til Sverige regnes blant Europas vakreste jernbanestrekninger.

Les saken på TV2.no

Publisert 4. sep. 2019 10:52

Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og LO har bestilt en utredning fra Nordisk Institutt for Sjørett (Universitetet i Oslo) og Menon om hvilket handlingsrom det er til å stille norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann for utenlandske skip, og hvilke konsekvenser dette kan få. Mandatet har vært det samme som regjeringen har gitt advokatfirma Wikborg Rein/Oslo Economics.

Publisert 15. aug. 2019 04:30

Eit nytt forskingsskip skal avløysa forskingsfartøyet “Trygve Braarud” i 2023. Når klarsignalet er gitt, kan bygginga ta rundt eitt år. Det varsla MN-dekan Morten Dæhlen og professor Stein Kaartvedt  ved UiO i Arendal i går.

Publisert 17. juli 2019 14:01

Uvanlig store skogbranner i nordområdene førte i juni til nesten like store CO₂-utslipp som de samlede norske utslippene i løpet av ett helt år.

Les hele saken på nrk.no

Nils Chr. Stenseth, portrettfoto
Publisert 3. juli 2019 12:04

Professor Nils Chr. Stenseth er den første norske forskeren som er hedret med en pris fra Det internasjonale økologiinstituttet (ECI) i Oldendorf i Tyskland. 

Vindmøller til havs
Publisert 28. juni 2019 13:27

Olje- og energidepartementet foreslår å åpne norske havområder for flytende vindkraft. Men ordentlig fart i sakene blir det ikke så lenge norske myndigheter tilrettelegger for mer olje- og gassutvinning, ifølge forsker Tuukka Mäkitie.  

På vei tilbake til leiren etter en av de siste pickupene. Foto: MAGPIE
Publisert 26. juni 2019 10:14

Medlemmer av prosjektet MAGPIE (Magnetotelluric Analysis for Greenland and Postglacial Isostatic Evolution) ved Institutt for geofag og CEED har tilbragt mye av juni på Grønlandsisen. Nå nærmer det seg avslutning for det vellykkede feltarbeidet, som er dokumentert dag for dag i MAGPIEs blogg. 

Bildet kan inneholde: Verdensrommet, Satellitt, Romstasjon, Romfartøy, Astronomisk objekt.
Publisert 16. juni 2019 11:34

Verdensrom-jus er et nytt satsingsfelt. En forskergruppe ved Nordisk institutt for sjørett retter nå blikket mot verdensrommet og månen, og engasjerer seg i utformingen av rettsregler for bruk av verdensrommet og de enorme ressursene som finnes der. 

Publisert 7. juni 2019 09:07

Forskningsstasjonen Ny-Ålesund på Svalbard har fått en strategi som skal gjelde for all forskningsaktivitet på stedet.

Les hele saken hos Forskningsrådet.

Publisert 13. mai 2019 15:43

Alejandra Mancilla kommer fra Punta Arenas i Chile, verdens sørligste by – som lørdag får besøk av kong Harald og dronning Sonja. Hun er verdens kanskje eneste Antarktis-filosof og forsker ved Universitetet i Oslo.

Les saken på forskning.no

Publisert 30. apr. 2019 14:13

En ny måte å kombinere store mengder satellittbilder på, tillater forskere fra UiO og kollegaer å lage komplette tidsserier over isbrebevegelser. Da de laget et kart over månedlige bevegelser gjennom flere år i isbreer i Sør-Alaska og Canada, avslørte de flere plutselige endringer.

Les saken på Titan.uio.no

Published Apr. 30, 2019 2:11 PM

Melting ice sheets in Greenland and the Antarctic as well as ice melt from glaciers all over the world are causing sea levels to rise. New data and analysis show that land-based glaciers outside of the main ice sheets in Antarctica and Greenland have lost more than 9,000 billion tons of ice since 1961, raising sea levels by 27 millimeters.

Read the article in Titan.uio.no

Publisert 10. apr. 2019 11:33

Rundt 369 milliarder tonn med snø og is forsvinner som smeltevann hvert år fra verdens isbreer. De smelter nå 18 prosent raskere enn forskerne trodde for seks år siden.

Les hele saken på nrk.no

Publisert 22. jan. 2019 15:42

En ny analyse viser at innlandsisen på Grønland smelter fortere enn før. Fra 2003 til 2013 er smeltingen firedoblet.

Les hele saken på nrk.no

Publisert 17. jan. 2019 09:35

I ny forskningsstrategi for Ny-Ålesund får Polarinstituttet en framtredende rolle. – Det er viktig for Norge å markere at Svalbard er norsk, sier Rune Vistad i Forskningsrådet.

Les hele saken i Universitetsavisa.

Publisert 8. jan. 2019 09:15

Det er mye mer enn temperaturen som påvirker isen. Minkende isdekke i Arktis gir et økt behov for kunnskap om det kompliserte samspillet mellom elementer og krefter.

Les hele saken på titan.uio.no