Bike Kitchen: Sykkelkafé for studenter har åpnet på Blindern

Bike Kitchen er stort i USA. Nå er Blindern første campus ut på landsbasis med å åpne sin egen sykkelkafé for studenter. Målet er å gjøre det enklere og mer attraktivt for studenter å sykle i hverdagen.

Bildet kan inneholde: Arkitektur, Tre, Logo.

Plei din sykkel under kyndig veiledning og ta en kaffe samtidig. Foto: Bymiljøetaten/Jarli & Jordan.

Kaffe og mekk i Niels Henrik Abels hus

Bike Kitchen er tenkt som et lavtersketilbud hvor alle studenter er velkomne, enten de vil fikse på sykkelen sin eller bare slå av en prat med en venn, sier Jørgen Høy som er daglig leder for sykkelverkstedet til Bike Kitchen.

- Dette skal være et møtepunkt også for de som ikke definerer seg som hardbarka syklister, men som tenker at sykkel først og fremst er et billig og miljøvennlig framkostmiddel, sier Høy.

- Vi vet også at mange lar sykkelen stå på grunn av små mangler. Her kan de lære hvordan de fikser disse selv, samt låne utstyr de trenger for å få det gjort.

Nye Bike Kitchen Blindern ligger i Niels Henrik Abels hus og er et samarbeid mellom Bymiljøetaten i Oslo Kommune, UiO og SiO Mat og Drikke. Her kan du spise, ta en kopp kaffe og slå av en prat mens du samtidig får hjelp og utstyr til å fikse sykkelen din.

Bike Kitchen Blindern

• Etter et initiativ fra Bymiljøetaten

• Del av deres treårige satsing for å øke sykkelandelen blant studenter i Oslo

• Samarbeid mellom Bymiljøetaten, UiO og SiO

• Målet er at dette skal være studentdrevet i 2020

• Åpent mellom 09-15, alle hverdager

Et gratis tilbud til studenter

Det er også en økonomisk side i dette. Å vedlikeholde en sykkel er dyrt. Service koster, og det er mange ting kan man gjøre selv, når man bare får vite hvordan.

Derfor er dette et gratistilbud der Bymiljøetaten stiller med egne ansatte og profesjonelle sykkelreparatører, som gir studentene mekketips og råd om hvordan de kan forlenge levetiden på sine sykler.

Konseptet er foreløpig i støpeskjeen og tanken er at det skal utvikles videre i samarbeid med studentene og foreningene. Målet er at Bike Kitchen skal være studentdrevet i 2020.

Hva kan du få hjelp til?

Bymiljøetaten stiller med verktøy som passer alt fra mindre justeringer av bremser, gir og dekk til mer avanserte reparasjoner som hjulretting og skifte av kranlager, og de har et lite lager med enkle reservedeler som de kan tilby studentene.

Her kan du også plukke opp et studentsykkelkart, sykkellykt, setetrekk og få informasjon om andre sykkeltilbud til studenter.

Hvorfor Bike Kitchen Blindern?

Bike Kitchen Blindern er et dagåpent lavterskeltilbud for alle studenter i Oslo. Foto: Bymiljøetaten/Jarli & Jordan.

Bike Kitchen er et internasjonalt fenomen. Målet er å gjøre det enklere for studenter å velge sykkelen som framkomstmiddel – og å ta vare på den. Nå vil initativtakerne fra Oslo kommune, UiO og SiO at andre læresteder skal la seg inspirere til å opprette egne sykkelkafeer over samme lest.

Tiltaket er en del av felles flerårig satsing fra kommunen, UiO og SiO om å få flere studenter til å sykle. Gevinstene er mange - bedre studenthelse, studentvelferd og et levende campus.

Grunnen til at valget falt på akkurat Blindern er at UiO har den største andelen av byens studenter. Av Oslos 74 000 studenter går drøyt 28 000 på UiO.

Bike Kitchen Blindern er åpent hverdager fra 9-15 resten av året.

Les mer om tilbud, aktiviteter og ressurser for deg som er syklende student på Oslo kommune sine sykkelsider.

Publisert 9. mai 2019 09:11 - Sist endret 16. mai 2019 14:42