Minneord Kaare R. Norum

Tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Kaare R. Norum, døde 22. november og bisettes 12. desember. Vi minnes en kjær rektor med minneord fra rektor Svein Stølen og dekan ved Det medisinske fakultet, Ivar Prydz Gladhaug.

Bildet kan inneholde: maleri, kunst, bilderamme, moderne kunst, akvarellmaling.

Foto: Ståle Skogstad/Norden.org

Nekrologen er også publisert i Morgenbladet

Det var med stor sorg vi fredag 22. november mottok budskapet om at Kaare R. Norum er gått bort. Han ble 86 år gammel.

Kaare R. Norum var en markant forsker, ernæringsprofessor og forskningsformidler. Den kombinasjonen var nøkkelen til den påvirkningen han hadde, på Universitetet i Oslo, Norges befolkning og utover landets grenser. Med stort entusiasme bidro han til å bedre kostholdet for hele det norske folk. Det var også med et stort samfunnsengasjement og respekt for det akademiske liv han styrte Universitetet i Oslo som rektor fra 1999-2001 og som dekan for Det medisinske fakultet, 1986–1988.

Kaare R. Norum markerte seg som ung ernæringsforsker og vant Anders Jahres pris for yngre forskere i 1972. Han vant flere priser for sin forskning på kolesterol, fettsyrer og vitamin A. Han publiserte mer enn 300 titler og blant disse var det også kokebøker og lærerbøker om ernæring.

Gjennom sitt medlemskap i Statens Ernæringsråd 1971–98 har Norum satt sitt tydelige kunnskapsbaserte preg på anbefalinger og debatt om kosthold. Han ble særlig kjent hos et større publikum som kostholdsopplyser i Fjernsynskjøkkenet sammen med Ingrid Espelid Hovig. Dette gjorde ham til en banebrytende forskningsformidler, og han mottok også den første formidlingsprisen UiO delte ut i 1995.

Kaare R. Norum var engasjert og hadde visjoner. Han var sentral i opprettelsen av Oslo Cancer Cluster i 2006, hvor han har vært medlem/æresmedlem i styret siden oppstarten.

Da Norum ble fremmet som kandidat til rektor, skrev forskerne: «Universitetet i Oslo står overfor store utfordringer i den kommende valgperioden. Disse vil kreve en ledelse som med styrke kan hevde universitetets interesser utad, og som samtidig i størst mulig utstrekning kan samle alle kategorier ansatte og studentene innad.» Ingen er i tvil om at dette er verdier og egenskaper som representerte Kaare R. Norum i høyeste grad.

Vi minnes Kaare R. Norum med varme og respekt. Hans kombinasjon av intellekt og medmenneskelighet har satt dype spor i oss, både ved Universitetet i Oslo og i den norske folkesjela.

Våre tanker og medfølelse går til familien.

Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo

Ivar Prydz Gladhaug, dekan ved Det medisinske fakultet, UiO