Nasjonalskattene må reddes

I disse dager pågår regjeringens budsjettkonferanse, en forberedelse til statsbudsjett for 2020, som presenteres 7. oktober.   – Jeg har store forventninger til at regjeringen leverer på sin egen plattform og gir en startbevilgning til nytt vikingtidsmuseum, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.

gokstadskipet på vikingskipsmuseet

Gokstadskipet slår sprekker, og må støttes opp for å unngå kollaps. Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty, Kulturhistorisk museum, UiO

Snart for sent

I Granavolden-erklæringen står det at regjeringen vil «Starte arbeidet med bygging av Vikingtidsmuseet».  Til tross for dette, og til tross for at planer er godkjent og byggingen er ferdig prosjektert, ble det ikke bevilget penger i forslaget til statsbudsjettet for 2019 eller i revidert budsjett.

Stølen frykter for skjebnen til Norges mest populære turistattraksjon dersom det ikke nå kommer midler.

– Vikingskipene er norsk kulturarv i verdensklasse. Det er en nasjonalskatt fra fortiden som vi forvalter for fremtiden. De er norske, men vi tar vare på dem for hele verden. Snart er det for sent å forhindre at de går tapt for alltid. Det må komme midler til et nytt vikingtidsmuseum nå, sier han.

Kun nytt bygg kan forhindre kollaps

Nye 3D-skanninger dokumenterer sprekkdannelser og endringer i skipene, som hviler på 90 år gamle støtter. Støtte- og sikringssystemer, vibrasjoner og klima er de største truslene mot skipene, som vil gå i oppløsning om ikke noe gjøres. Kun et nytt bygg kan forhindre dette.

– Verden reagerte da IS sprengte oldtidsminner i Palmyra og da Notre Dame brant, verden vil reagere hvis vikingskipene kollapser. Den store forskjellen er at vi vet og vi kan forhindre det. Nå forventer jeg at regjeringen omsetter ord til handling, avslutter Stølen.

Les mer om vikingskipenes befatning

Leder i VG om regjeringens ansvar.

Rektors kronikk om vikingskipene

Kulturhistorisk museums informasjonsside om vikingskipenes befatning

Publisert 28. aug. 2019 11:34 - Sist endret 29. aug. 2019 09:17