Tidligere fengslet tyrkisk professor holder foredrag på UiO om akademisk frihet

To år etter at hun vant UiOs menneskerettighetspris får İştar Gözaydın endelig reise ut av Tyrkia for å motta hyllesten og holde sitt foredrag i Oslo. Professoren er en viktig representant for forfulgte akademikere.

Bildet kan inneholde: scene, lighting, design, begivenhet.

İştar Gözaydın vant UiOs menneskerettighetspris i 2017, men fikk ikke reise ut av Tyrkia og kunne bare delta via Skype under prisutdelingen. Nå kommer hun endelig til Norge. Foto: Terje Heiestad/UiO

- Vi er lettet og glade. Endelig får vi ønske İştar Gözaydın velkommen til Norge og hedre hennes imponerende innsats for menneskerettigheter og ytringsfrihet. Vitenskapelig frihet og institusjonell autonomi er nødvendige forutsetninger for at vi skal kunne oppfylle vårt samfunnsoppdrag, men dette er ikke verdier vi kan ta for gitt. Vi må pleie dem og forsvare dem, sier leder i nominasjonskomiteen for UiOs menneskerettighetspris og prorektor, Gro Bjørnerud Mo.

İştar Gözaydın ble arrestert i desember i 2016 som et ledd i en større aksjon mot tidligere ansatte ved Gediz universitet, og anklaget for å være en del av Gülen-bevegelsen. Hun ble løslatt mot kausjon i mars 2017. Høsten 2017 satte UiO søkelys på situasjonen for forfulgte akademikere i Tyrkia, da İştar Gözaydın ble tildelt UiOs menneskerettighetspris for sin aktive rolle som samfunnsdebattant og menneskerettighetsforkjemper. Gözaydın fikk imidlertid ikke reise ut av Tyrkia fordi hun var tiltalt og ventet på rettssak. Under prisutdelingen var hennes stol på scenen derfor tom. I 2018 ble hun frikjent, men var fortsatt fratatt passet og kunne ikke forlate landet.

Onsdag 13.november vil hun endelig få holde sitt foredrag om akademisk frihet, under et seminar som markerer Universitetet i Oslos ti år som del av det internasjonale programmet Scholars at Risk. Programmet gir en trygg havn til akademikere og forskere i fare. Fra Tyrkia alene har det kommet mer enn 1 000 søknader til programmet siden januar 2016.

Bare det siste året har mer enn 580 akademikere og forskere søkt om hjelp fra Scholars at Risk. Organisasjonen har i denne perioden gitt opphold til 115 forskere ved ulike universiteter verden rundt. Flest søknader kommer fra forskere i Tyrkia, Syria, Iran og Jemen.

Om İştar Gözaydın

I 1993 stiftet Gözaydın, sammen med kjente intellektuelle som Murat Belge og Orhan Pamuk, den tyrkiske Helsinki Citizens’ Assembly, en partipolitisk uavhengig organisasjon som jobber for fred, demokratisering, politisk pluralisme, rettsstat og bærekraftig utvikling.

Mer om arrangementet

Emneord: Menneskerettigheter, akademisk frihet, scholars at risk, Priser