UiO-studenter: Søk stipend til Den internasjonale sommerskole

Hvert år kommer rundt 550 studenter fra 90 ulike land til Oslo i slutten av juni for å studere seks uker ved Den internasjonale sommerskole ved UiO. I løpet av oppholdet kombinerer de studier med internasjonalisering, sosiale opplevelser og ekskursjoner. Denne sommeren vil inntil 75 master- og bachelorstudenter ved UiO kunne bli innvilget stipend og plass på sommerskolen.

Bildet kan inneholde: mennesker, fotografi, moro, ferie, snapshot.

Foto: Mantas Grigaliunas/UiO

– Stipendet dekker all undervisning, i tillegg til alle ekskursjoner, sosiale treff og arrangementer som studentene ved sommerskolen deltar på, forteller sommerskolens direktør, Nita Kapoor.

Gir studiepoeng

På Sommerskolen tilbys emner på bachelor- og masternivå med fokus på kultur, samfunn og globale utfordringer. Samtlige emner gir studiepoeng, og det hentes inn forelesere fra hele verden. I år er det til sammen 8 bachelor- og 7 masteremner å velge mellom, og for mange av studentene som deltar vil emnene de velger kunne innpasses i graden deres.

Nytt emne i 2020

Sommeren 2020 lanserer Sommerskolen det nye emnet ISSSV4385 – How Democracies Emerge and Survive. Dette masteremnet tar for seg den fremste forskningen på demokratiske trender og spissede empiriske studier av enkeltland med norske og internasjonale gjesteforelesere både fra akademia og aktivister fra sivilsamfunnet. —Emnet skal ha et stimulerende, utfordrende og positivt læringsmiljø der studentengasjement kommer til å spille en viktig rolle. Målet vårt er å få en bedre forståelse av de største utfordringene demokratiet står overfor i verden i dag og å gjøre en forskjell, sier kursleder Jonas Bergan Dræge. Studenter fra ulike fagdisipliner er velkomne til å søke.

Internasjonal erfaring på seks uker

Med unike emner, undervisning på engelsk og en mangfoldig studentmasse vil studentene etter endt sommerskole ta med seg nye og spennende innsikter tilbake til sin vante studiehverdag.

– Det er en kjensgjerning at mange norske studenter ikke har mulighet til å dra på utveksling. For disse studentene vil dette være en unik mulighet til likevel å sikre seg internasjonal erfaring, sier Kapoor.

Sommerskolen samler studenter fra hele verden. Det åpner opp for dialog mellom studenter fra land med ulike akademiske tradisjoner, utvidet samfunns- kultur- og språkforståelse og nye bekjentskaper.

– Når vi vet hvor viktig det er å kunne vise til internasjonal erfaring når man skal ut i arbeidsmarkedet, er dette som en gavepakke å regne. Etter seks uker kan studentene vise til akademisk erfaring i et internasjonalt miljø og en særskilt vilje til nettverksbygging, samtidig som de tar poenggivende emner, sier rektor Svein Stølen.

Får oppleve Norge

Det er ikke bare det akademiske som står i fokus på sommerskolen. Det legges opp til mye sosialt i løpet av de seks ukene studentene er samlet. De får velge blant aktiviteter som rafting og fjellvandring i Jotunheimen eller rundtur i Telemark med besøk i Heddal stavkirke og Krossobanen på Rjukan. I tillegg arrangeres det mindre arrangementer i Oslo og omegn.

– Den norske naturen er utrolig vakker og usett av mange. Sommerskolen byr på en unik mulighet til å oppleve Norge sammen med andre, understreker Kapoor.

Where are all the Norwegians?

Stipendordningen er ikke kun til nytte for de norske studentene. For selv om de internasjonale studentene stort sett er fornøyd med oppholdet ved sommerskolen er det likevel et spørsmål som går igjen: – Where are all the Norwegians?, siterer Nita Kapoor.

Tidligere år har stipendplassene ved Sommerskolen vært forbeholdt søkere fra andre land, men i år kan altså de internasjonale studentene endelig få møte flere norske studenter.

– På global basis blir sommerskoler for studenter bare mer og mer attraktivt. Samtidig vet vi at mange norske studenter ikke har mulighet til å dra på sommerskoler i utlandet. På denne måten kan de hente denne erfaringen hjemme i Norge, understreker hun.

Hvordan søke?

Alle bachelor- og masterstudenter ved UiO kan sende inn søknad om å få stipendplass ved sommerskolen. Søknadsfristen er 1. mars. Mer informasjon om stipendordningen og hvordan man søker (engelsk)

Publisert 16. des. 2019 10:12 - Sist endret 16. des. 2019 10:12