Digital Oslo Peace Days - lytt og se

Har vi nok og riktig mat i verden? Tar vi rettssikkerhet for gitt? Hvordan bør rehabilitering etter tortur foregå? Hva slags rolle kan ungdom spille i fredsbygging? Og hva betyr FN som er 75 år i år for oss?

Bildet kan inneholde: vindu, fasade, natt, blomsterpotte, julepynt.

Foto: UiO/Terje Heiestad

Oslo Peace Days 7-11.desember blir i år heldigitalt. Høydepunktet er utdeling av Nobels fredspris til FNs matvareprogram den 10.desember. I tillegg blir det flere digitale arrangementer gjennom hele uken om temaene fred, demokrati og menneskerettigheter.

UiOs menneskerettighetspris 2020

Vinner av UiOs menneskerettighetspris 2020 offentliggjøres 7.desember kl. 15 og markerer starten på Oslo Peace Days. Vi inviterer til å bli kjent med prisvinneren og dennes viktige arbeid.

Nok mat og riktig mat

Nesten 700 millioner mennesker opplevde daglig sult i 2019, og nær en av tre er feilernærte. Begge tallene ventes å øke. Hva er egentlig sult? Hva er årsakene til at noen land ikke kan brødfø sin egen befolkning; må selve matsystemene endres? FNs bærekraftmål nr. 2 er å avskaffe sult innen 2030. Hvordan skal de få til det? Professor Dan Banik, Senter for utvikling og miljø, UiO, og Lise Albrechtsen fra Utenriksdepartementet samtaler i podkasten Universitetsplassen.

Demokrati og rettssikkerhet

Under hvilke vilkår forvitrer rettsstaten? Hva er juristenes rolle i et demokrati? Tar vi rettssikkerhet for gitt, og hva skjer dersom vi ikke passer på? Professor Hans Petter Graver fikk UiOs formidlingspris i 2020 og er stadig aktiv i samfunnsdebatten. Dagbladets Marie Simonsen snakker med han i podkasten Universitetsplassen om demokrati og rettssikkerhet, spesielt relatert til Gravers rolle og påvirkningskraft i forbindelse med «koronalovene» i vår.

Torturert og glemt?

Omfanget av tortur er større enn vi liker å tenke på. Og kunnskapen om hva som faktisk er tortur og hva det innebærer, er mangelfull. Psykologiprofessor emerita Nora Sveaass  som har vært medlem i FNs torturkomitte og Røde Kors’ Moa Nyamwathi Lønning snakker i podkasten Universitetsplassen om hvordan mennesker som er utsatt for tortur og som har flyktet til Norge følges opp. For hva er egentlig tortur, og hvorfor er det så vanskelig å identifisere mennesker som har vært utsatt for tortur. Hvordan bør behandling og rehabilitering foregå?

Nobel Peace Prize Forum

Fredag 11.desember kan du høre FNs generalsekretær António Guterres og en paneldiskusjon mellom direktør i verdens matvareprogram, David Beasley, Gro Harlem Brundtland, tidligere generaldirektør, Verdens helseorganisasjon (WHO) og Robert Malley, President International Crisis Group.

Se hele programmet her

Om Oslo Peace Days

Oslo Peace Days er et samarbeid mellom Oslo kommune, Nobels Fredssenter, Det Norske Nobelinstitutt, Institutt for fredsforskning (PRIO) og Universitetet i Oslo. Hensikten er å sette Oslo på kartet som en internasjonal fredsby, og skape en arena der hele befolkningen kan lære om og diskutere temaer knyttet til fred, demokrati og menneskerettigheter.

Publisert 2. des. 2020 18:23 - Sist endret 2. des. 2020 18:23