Dra på ferie hos UiO i sommer!

Skulle du egentlig vært på storbyferie i utlandet og kost deg med kunst, arkitektur, historie og flotte parker? Ingen fare: Universitetet i Oslo byr på alt sammen.

Bildet kan inneholde: bygning, auditorium, arkitektur, tak, rom.

I sentrum kommer det til å være Åpen Aula i juli, på hverdager fra kl. 10-14. Her kan besøkende få se hele 11 malerier av Edvard Munch. Foto: Francesco Saggio/UiO

Koronasituasjonen har ført til at det blir en annerledes sommer. De fleste vil holde seg innenlands, kanskje også tilbringe mer tid hjemme enn vanlig. Behovet for å være kreativ og finne nye feriedestinasjoner og aktiviteter, er stort.

–  Ikke alle er klar over det, men Universitetet i Oslo har masse å tilby turister, enten de bor i hovedstaden allerede og skal feriere i egen by, eller de kommer tilreisende fra andre steder i landet. Vi har en rekke «skjulte» skatter, sier rektor Svein Stølen.

UiOs arrangementskalender oppdateres fortløpende

Uteskulpturer og Åpen Aula

Skulptur av Abel
Gustav Vigeland: Monument over Niels Henrik Abel, 1905-1908, Abelhaugen, Slottsparken. Foto: UiO/Raul Da Cunha

For eksempel UiOs kunstsamling, som omfatter mer enn 1.600 verk: Portretter, enkeltverk i ulike teknikker, uteskulpturer og kunstneriske romutsmykninger.

– Mye av kunsten henger rundt omkring på fakultetene våre. De bygningene vil dessverre ikke være åpne i sommer, men kom til campusen vår likevel og se uteskulpturer på Blindern og uteskulpturer i sentrum. Blant kunstnerne som er representert, finner vi Gustav Vigeland, Dyre Vaa, Knut Steen og Sigrid Fridman, forteller Stølen.

I sentrum kommer det til å være Åpen Aula i hele juli, på hverdager fra kl. 10-14. Her kan besøkende få se hele 11 malerier av Edvard Munch – hans eneste utsmykning som fortsatt henger på sin opprinnelige plass.

Det blir ikke guidet omvisning i Aulaen, men du kan forberede deg til besøket ved å lese om bygget og Munchs malerier samt de flotte marmorbystene som finnes der.

Botanisk hage med Klimahuset og Ida

Vakre trær i Botanisk Hage
Dra på omvisning i Botanisk hage (gratis hver søndag) – et levende museum med over 5.500 planteslag fra hele verden som brukes i undervisning, formidling og forskning. Foto: UiO/Anders Lien

Stølen anbefaler også omvisning i Botanisk hage (gratis hver søndag) – et levende museum med over 5.500 planteslag fra hele verden som brukes i undervisning, formidling og forskning.

– Husk samtidig å besøke de nye zoologiske og geologiske utstillingene i Colletts hus. Her finnes blant annet den berømte Ida, som er verdens eldste hele apeskjelett, sier han og fortsetter:

– Et besøk her må også inkludere Klimahuset, som nylig ble åpnet av H.K.H Kronprins Haakon. Det er Nordens første utstillingshus om klima og klimaendringer, hvor du får lære om hvordan jordas klimasystem fungerer, hvilke konsekvenser global oppvarming har, hvilke løsninger som finnes og hvordan du selv kan bidra.

Egyptiske mumier, vikingskip og gamle grekere

Bildet kan inneholde: vikingskip, longship, båt, kjøretøy, maritimt museum.
Noen fordeler har koronaen: I sommer blir det bedre plass rundt de unike vikingskipene i museet på Bygdøy. Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty/KHM

Og for første gang blir det denne sommeren mulig å glede seg over god plass rundt de unike vikingskipene i Vikingskiphshuset på Bygdøy.

– Der kan du møte en av våre mange dyktige formidlere som forteller om når skipene ble funnet og hvorfor de var så godt bevart. Husk at vi må holde museet stengt i flere år under bygningen av det nye Vikingtidsmuseet, så det er viktig å benytte anledningen nå. Vi feiret oppstartbevilgningen under årsfesten i fjor, og ser fram til at det fantastiske nye museet står ferdig i 2025, forteller rektor Stølen.

Kanskje skal du også sikre deg en sommeromvisning om antikken og Det gamle Egypt i Historisk museum? Et 15 meter langt bord dekket med sarkofager, statuer, byster, vaser og andre gjenstander fra Det gamle Egypt, Hellas og Romerriket er utgangspunktet.

– Og det er mye annet å se i Frederiksgate 2, ikke minst VIKINGR-utstillingen, som gir nytt innhold til våre forestillinger om vikingenes liv, avslutter Stølen.

Arkeologisk rundtur i Østfold, eller renessansehagen på Baroniet Rosendal

UiO har også sterk tilknytning til steder utenfor Oslo. Flere arkeologiske områder i Østfold er en del av Kulturhistorisk museum og UiO. Dette gjelder blant annet Solbergfeltet, som er et relativt stort helleristningsfelt med rundt hundre figurer fra bronsealderen, og gravfeltene på Hunn datert fra yngre bronsealder til yngre jernalder. Tar du Oldtidsveien kan du se disse feltene samt mange andre spennende arkeologiske funn som Bjørnstadskipet.

På Vestlandet, i Kvinnherad kommune, ligger Norges eneste baroni. I 1927 ble renessanseslottet gitt som gave til Universitetet i Oslo. Baroniet i Rosendal ble oppført i årene 1662-65. og foran slottet ligger Norges best bevarte renessansehage, bygd opp med periodens forkjærlighet for geometri og labyrintiske hageganger. På grunn av koronasituasjonen er store deler av programmet på baroniet utsatt til 2021, men hagen er åpen.

Publisert 29. juni 2020 13:42 - Sist endret 29. juni 2020 14:14