UiO holder posisjonen blant verdens beste

Universitetet i Oslo er på 127. plass i Times Higher Education (THE) sin rangering av verdens 1527 fremste universiteter. UiO er høyest rangert i Norge.

Bildet kan inneholde: publikum, mennesker, begivenhet, himmel, offentlig begivenhet.
Fra velkomstseremonien på Universitetsplassen i 2019. Foto: Morten Kanne-Hansen /UiO

Dette er UiOs nest høyeste plassering på denne rangeringen de ni siste årene, og det føyer seg inn i stigende trend. Som ved de andre rangeringene er det metodeutfordringer.

– THE må sees i sammenheng med Shanghai, QS, ERC-tildelinger og internasjonale fagevalueringer. Når det er sagt, jeg er tilfreds med dette resultatet, særlig i en tid der det er sterkere internasjonal konkurranse enn noen gang. Det gir inspirasjon i det videre arbeidet, sier rektor Svein Stølen.

Fremgang på tre av fem indikatorer

UiO har fremgang innen hovedindikatorene utdanning, sitering av forskning og inntekter fra næringsliv. UiO gjør det best innen sitering av forskning (114. plass i verden).

– Vi er et sterkt internasjonalt forskningsuniversitet. At vi blir mye sitert viser at vår forskning har vitenskapelig gjennomslagskraft. Å fremme uavhengig, banebrytende og langsiktig forskning i forskningsfronten er en av våre viktigste ambisjoner. Alle våre dyktige forskere fortjener en honnør for godt arbeid det siste året, avslutter Stølen.

UiO er nummer 7 blant de nordiske landene. Karolinska Institutet topper foran Universitetet i København og Universitetet i Helsinki.

UiO på andre rangeringer

De ulike universitetsrangeringene bruker ulike metoder og vektlegger forskjellig, og er derfor ikke sammenlignbare. Shanghai, QS og Times Higher Education er kjent som de viktigste rangeringene av universiteter, mens Webometrics og Reuters rangerer universiteter etter henholdsvis synlighet på nett og bidrag til innovasjon.

UiOs plassering i andre rangeringer

Times Higher Education World University Rankings 2021

Publisert 2. sep. 2020 13:23 - Sist endret 29. okt. 2020 10:30