Ny samtaleserie fra UiO: "UiO:Norden-samtalen"

25. februar stiller UiO: Norden spørsmålet "Flyktningkrisen - hvor ble humaniteten av?" Svaret skal de forsøke å finne i den nye samtaleserien "UiO:Norden-samtalen" på Litteraturhuset i Oslo.

Bildet kan inneholde: mann, ansikt, ansiktsuttrykk, tekst, historie.

UiO:Norden-samtalen er en månedlig arrangementsrekke som starter i februar og skal gå over fire datoer i vårsemesteret. Bak står den tverrfaglige forskningssatsingen UiO:Norden.

– Vi har tenkt oss UiO:Norden-samtalen som en ny arena for samtaler om aktuelle nordiske spørsmål. Gjennom disse samtalene vil vi løfte fram forskning som kan gi nye perspektiver både på dagsaktuelle emner og på vår felles historie, forteller UiO:Nordens direktør Tore Rem, som skal lede arrangementene.

Thomas Hylland Eriksen om den nordiske gjestfrihetens karakter

Hver samtale innledes av en forsker tilknyttet ett av UiO:Nordens forskningsprosjekter. Under den første samtalen, «Flyktningkrisen. Hvor ble humaniteten av?», skal antropologiprofessor Thomas Hylland Eriksen innlede. Han er tilknyttet forskningsprosjektet NORDHOST, som blant annet har studert de nordiske sivilsamfunnenes responser på flyktningkrise og migrasjon.

– Hylland Eriksen vil blant annet snakke om den nordiske gjestfrihetens karakter, og om hva han kaller «gavens makt».

Deretter blir det samtale mellom innlederen, teologiprofessor Sturla Stålsett og historiker, forfatter og tidligere kulturredaktør i Aftonbladet Åsa Linderborg, forteller Rem.

Oppskriften på lykke - i mars

I den neste samtalen, om lykke og lykkeindekser, deltar Tori Loven Kirkebø fra prosjektet «Nordic Branding», komiker og programleder Harald Eia og psykolog Ragnhild Bang Nes. Senere på våren blir det samtaler om nordisk fredsarbeid og fredsdiplomati og om nordiske ungdommers skjermbruk.

Håper på opplyst samfunnsdebatt

– Målet er at UiO:Nordens forskning skal kunne legge premisser for hvordan vi forholder oss til en rekke aktuelle samfunnsspørsmål og -utfordringer, og at våre forskere skal komme i dialog med aktører fra ulike samfunnsfelt, sier Rem.

– Slik håper vi på intet mindre enn en mer opplyst samfunnsdebatt.

Vårens UiO:Norden-samtaler

Hvor og når?

UiO:Norden-samtalene finner sted på Litteraturhuset, varer fra kl. 19-20.30, og har gratis inngang.

Publisert 18. feb. 2020 09:22 - Sist endret 27. mars 2020 14:31