– Det beste rådet foreldre kan gi til ungdommene er å ta utdanning

De siste ukene fram mot søknadsfristen i Samordna opptak er brolagt med valg, vurderinger og kanskje dilemmaer. Foreldre er viktige støttespillere når studievalget skal tas.

Kollokviegruppe med studenter forflytter seg på campus en sommerdag i juni

2020 ble et rekordår for antall søkere til høyere utdanning. Nå nærmer fristen for å søke seg igjen. Foto: Jarli & Jordan/UiO.

Statistikk fra SSB viser at personer med høyere utdanning sjeldnere enn andre står utenfor arbeidslivet i nedgangstider, de er mer omstillingsdyktige og de har høyere lønn. I ukene før søknadsfristen for høyere utdanning – og i lys av koronapandemien – kan det være noe å tenke over.

– Det beste rådet foreldre kan gi til ungdommene, er å ta utdanning. Uansett. Utdanning gir deg valgmuligheter, sier Gisle Hellsten.

Han er leder for Karriersenteret ved Universitetet i Oslo, og vet mye om hvilken kompetanse norsk arbeidsliv vil trenge i framtiden.

– En universitetsutdanning setter studentene i stand til å foreta kunnskapsbaserte valg, nærme seg en problemstilling på en analytisk måte og å ha et kritisk blikk på kilder. Det gir unge mennesker en plattform å stå på, som så arbeidsgiver kan bygge videre på.

Han er klokkeklar når det kommer til hva arbeidsgivere vil ha:

Hodet ditt.

En grunnkompetanse.

– Resten vil du lære på arbeidsplassen, slår Hellsten fast.

Spiss, bredde og tverrfaglighet

I 2017 satte regjeringen ned et utvalg som skulle finne ut mer om hva slags kompetanse norsk arbeidsliv vil trenge i fremtiden. De pekte på følgende: En utdanning som kombinerer spisskompetanse med bredde, tverrfaglig kompetanse, digital kompetanse og gode sosiale ferdigheter.

- Svarer universitetsutdanning på samfunnets behov?

Ja, mener rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

– Vi ruster studentene for framtidens arbeidsliv gjennom å gi dem studietilbud som gir rom for både bredde og dypdykk. Studentene skal ut i et arbeidsliv vi enda ikke kjenner. Derfor er det viktig med kompetanser man kan ta med seg ut i et mangfold av jobber, sier han.

LES OGSÅ: – Vi trenger mange flere med kunnskap om Øst-Europa

De beste og yngste velger Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo hadde i 2020 en økning i antall søkere på 16 prosent. Nasjonalt var økningen ni prosent.

Profesjonsutdanningene medisin, psykologi og odontologi tiltrakk seg som vanlig de beste søkerne. I tillegg har de nye, tverrfaglige studieprogrammene, Informatikk: Digital økonomi og ledelse, Filosofi, politikk og økonomi (FPØ) og Honours-programmet blitt veldig populære. Årsenheten i kriminologi, som var ny i fjor, gikk rett til topps på listen over studieprogrammer med flest søkere per studieplass.

Antall søkere under tjue år har også økt betraktelig. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, er fornøyd med utviklingen:

– Det er gledelig at vi tiltrekker oss så mange av de beste og de yngste søkerne. Vi vet at dette er unge mennesker som kommer til oss med en ambisjon om å bidra til å løse vår tids store utfordringer. Hos oss møter de likesinnede, både blant studenter og undervisere.

LES OGSÅ: Nå blir samfunnsfagene en del av Honours-programmet

Et godt sted å studere

Det er ikke bare utdanningstilbudet som har utviklet seg ved Universitetet i Oslo de siste årene. Hvis du vandret i gangene på Blindern på nittitallet har du kanskje minner om slitne bygninger, distanserte professorer og ølteltet på Frederikkeplassen.

– I dag legger vi opp til en mer faglig-sosial start på studiene. Programmet de første ukene er til for at de som er nye skal bli kjent med fagområdet sitt, medstudenter, undervisere og veiledere på en morsom og sosial måte, forteller rektor Svein Stølen.

Stølen peker på at overgangen fra videregående til universitet kan være overveldende for mange. Derfor gir Universitetet i Oslo studentene innføring i studieteknikk, skriving, motivasjon og karriereplanlegging i det første studieåret. Slik vil Stølen å gjøre studentene enda bedre rustet til å lykkes med studiene.

– Studentene trenger å vite hva universitetet forventer av dem, og hva de kan forvente seg av universitetet. I tillegg lærer de smarte studieteknikker tidlig i studieløpet.

Lytt til de unge som skal velge utdanning

Rektor Svein Stølen håper mange foreldre vil bruke de siste ukene fram mot søknadsfristen på å lytte til tankene barna har gjort seg omkring utdanning og studievalg. I tillegg oppfordrer han alle til å orientere seg om utdanningsmulighetene og framtidsutsiktene de unge har å forholde seg til.

– Våre nettsider er et godt sted å starte. De siste ukene fram mot søknadsfristen tilbyr vi også digitale infomøter med studenter, hvor søkere kan få svar på sine spørsmål om studier, studentlivet og jobbmuligheter, sier Stølen.

Som rektor ved Norges eldste og ledende universitet ønsker han de unge et godt studievalg.

– Ved Universitetet i Oslo vil vi at beslutningen skal bli god og en som den fremtidige studenten er tilfreds med, både i studietiden og etterpå.

STUDIETILBUD: Se oppbygging av studiene, hva du lærer og karriereintervjuer

Publisert 21. mars 2021 23:59