Enorm interesse for unikt studietilbud

For første gang i Norge kunne kommende studenter søke på Universitetet i Oslos studieretning i samfunnsvitenskap på Honours-programmet. Studieretningen fikk 14,5 søkere per studieplass.

Bildet kan inneholde: smil, dagtid, anlegg, fotografi, gatemote.

Nysgjerrige elever i videregående skole besøker universitetet på Åpen dag i 2018. Foto: Jarli & Jordan/UiO.

–Det er helt tydelig at vi har truffet et behov hos søkerne gjennom Honours-programmet. Nå gleder vi oss til å ta dem imot til høsten, sier prorektor ved Universitetet i Oslo, Gro Bjørnerud Mo.

Universitetet i Oslo tilbyr i første omgang 20 plasser på studieretningen i samfunnsvitenskap. Hele 1 435 søkte på disse studieplassene. Av disse hadde 289 søkere Honours samfunnsvitenskap som førstevalg.

Studieløpet er det eneste av sitt slag i Norge, og har inntil nå vært tilbudt med studieretninger i realfag og humaniora. Studentene som velger studieretning samfunnsvitenskap tar egne skreddersydde Honours-emner parallelt med en bachelor med fordypning i enten statsvitenskap, sosialantropologi, psykologi eller sosiologi.

Honours-studentene tar fem ekstra studiepoeng hvert semester.. I løpet av tre år tar de altså 210 studiepoeng, i stedet for de vanlige 180.

Eget mentorprogram og tett oppfølging

– Alle studentene får sin egen mentor som skal veilede på faglige spørsmål, hjelpe dem med å legge opp graden sin og velge riktige emner.

Studentene får også gode muligheter til å jobbe utover grensene til campus.

– Prosjektarbeid er del av utdanningen, og studentene får jobbe tett opp mot for eksempel forskningsgrupper og private organisasjoner, sier Bjørnerud Mo.

Trenger flere som forstår både teknologi og samfunn

Lars Tjelta Wetlye er koordinator for samfunnsfagene i Honours-programmet. Han mener programmet gir utdanning og kompetanse som det er stort behov for.

– Teknologi som kunstig intelligens er et felles tema for Honours-studentene, og  vil bli enormt inngripende i livene våre på alle plan fremover, og da er det superviktig at alt fra datainnsamling til algoritmer står i stil med våre samfunnsverdier.

Lars Tjelta Westlye mener samfunnsfagene er en perfekt match med Honours-programmet – fordi det gir akkurat den tverrfaglige kompetansen samfunnet trenger.

– Samfunnet er avhengig av teknologisk utvikling. Denne utviklingen kan ikke bare ledes av teknologer. Vi trenger noen som kan se det store bildet, som forstår teknologien, og samtidig skjønner seg på mennesker, demokrati- og samfunnsprosesser.

– Universitetet i Oslo utdanner folk som skal jobbe bredt innenfor offentlig administrasjon, privat næringsliv og forskningen. Det er akkurat den typen arbeidsplasser og institusjoner som er avhengig av kloke hoder som kan jobbe tverrfaglig og tenke bredt, avslutter han.

Publisert 23. apr. 2021 06:00