Digital undervisning og samhandling skutt i været
På en uke har den digitale samhandlingen skutt i været på Universitetet i Oslo både blant studenter og ansatte. Antall fag som nå tilbyr digital undervisning øker.

Også i ledelsen samhandles det digitalt. Her fra et digitalt møte i beredskapsledelsen. Foto: UiO
Både ansatte og brukere har i løpet av en uke snudd seg rundt, installert programvare på hjemme-pc og fått på plass verktøy som kan håndtere en heldigital studie- og arbeidshverdag.
– Nå er vi skikkelig i gang og det er flott å se den store omleggingen studenter og ansatte har gjort på så kort tid.
– Men nå begynner den store jobben med å få til god pedagogisk undervisning, sier dekanene som har stått i bresjen for det digitale løftet, Morten Dæhlen ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet og Sten Runar Ludvigsen ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet.
Digital samhandling øker
UiOs nye videotjeneste Zoom har skutt i været fra tre til 2000 brukere den siste uken.
Det er holdt over 2.500 Zoom-møter på universitetet med ca. 24.000 deltakere og over 1 million møteminutter (16 700 timer) viser UiOs digitale barometer.
Over 1500 møter har hatt en student som organisator. Møtene varierer i antall deltakere og lengde. Det største møtet var et webinar om fullmaktsloven på det juridiske fakultetet som hadde over 600 deltakere.
Også i Teams har aktiviteten tatt seg grundig opp. Antall aktive brukere gikk på noen få dager fra 2500 til over 6000. Antall meldinger har skutt i været, det er også tilfelle med antall aktive kanaler i teams.
Digital læringsplattform
Nesten alle fakulteter har de siste årene tatt i bruk UiOs digitale læringsplattform Canvas. Her har det vært en økning med 34 % mer trafikk den siste uken.
Antall aktive studenter økte med 400 fra 20 220 til 20 620 studenter.
Antall aktive lærere økte med 170 fra 2160 til 2330 lærere.
Varsel i timeplanen
Det er blitt lettere for studenter å finne forelesningsvideoer fra timeplanene. Et varsel i timeplanen forteller at man må logge inn for å se lenker til adgangsbegrenset innhold, som forelesningsopptak og andre videoer. Varselet er lagt inn på timeplanene på emner hos alle fakulteter, unntatt ved MN-fakultetet hvor forelesningsopptak ligger åpent tilgjengelig. Alle videoer er også synlige via timeplanen i Mine studier.
Fakultetene jobber med å oppdatere læringsplattformen Canvas og timeplanleggingssystemet med digital undervisning og i løpet av fredag 27.mars vil det meste være på plass.
– Nå går UiO etter hvert over fra å få ting opp å stå til å få alle digitale flater til å supplere og understøtte hverandre. Vi må se på hvordan de nye tjenestene fungerer i undervisning for både studenter og ansatte, sier direktør Lars Oftedal ved Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT).
Forskning på digital undervisning
Å følge undervisning i digitale omgivelser er mer krevende enn å følge det i fysiske rom. På det utdanningsvitenskapelige fakultet er det forsket mye på hvordan digital undervisning kan gi læringsutbytte.
– Engasjement, lesing i forkant av undervisningen, oppsummering etter undervisningen, samt bidra med spørsmål og avklaringer er avgjørende handlinger i alle typer læringsmiljø. Dette forsterkes i digitale omgivelser. I tillegg vil samtaler bli mer krevende fordi samtaleregler må etableres og gjøres mer eksplisitt enn vi gjør til vanlig i undervisningen, sier Sten Ludvigsen pedagogikkprofessor og dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet.
– Vi trenger å lære og utvikle gode undervisningstilbud digitalt. Det er et langsiktig arbeid, men det er viktig at vi kommer i gang og at forelesere gjør seg erfaringer. Så må vi utvikle forskning som ser på læringseffekt av ulike metoder, sier Ludvigsen.
Fakta / andre tall
- Vi fører fortløpende statistikk over tjenestene våre på en nettside: https://www.uio.no/tjenester/it/tall-digital-undervisning/
- Se nettsider for Digital undervisning med inngang til en Helpdesk for digitale tjenester som kan veilede via telefon og fjernstyring
- Nettstatistikk: UiO sentrale nettsider om koronaviruset har til nå hatt i overkant av 215 000 unike visninger. Denne hovedsiden gjør det godt i Google-søk og rangerer høyt på relevante søkeord både på norsk og engelsk.