Økonomistudent fra UiO fikk Norges kuleste sommerjobb

Til vanlig studerer Håkon Tomter samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. I dag starter han sommerjobben som konsernsjef for Adecco.

Bilde av Håkon Tomter

Håkon Tomter studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. Foto: Elias Olderbakk

Hvert år utlyser Adecco det som må være en av Norges mest attraktive sommerjobber. Én hel måned får nemlig en nøye utvalgt student muligheten til å være konsernsjef for bedriften som har mer enn 11 000 ansatte. I år var det UiO-student Håkon Tomter som gikk seirende ut av ansettelsesprosessen. Månedslønnen er 100 000 kroner.

– Jeg visste at dette er en svært ettertraktet sommerjobb med utrolig mange gode søkere, men jeg visste også at dette er en jobb som passer perfekt for meg. Jeg liker en god utfordring, sier Tomter.

900 studenter søkte

Det var mer enn 900 studenter som søkte den attraktive stillingen, og ti finalister måtte gjennom et heldags seminar hvor de løste oppgaver både sammen og hver for seg. Juryen besto av Torben Sneve, Nordisk konsernsjef i Adecco Gruppen, og en rekke andre ledere.

– Da det ble annonsert at jeg fikk stillingen trodde jeg ikke helt det jeg hørte. Jeg hadde vært meg selv og gitt alt, og følelsen av å få full uttelling i en slik situasjon er helt uten sidestykke, sier Håkon.

Rekrutteringen av en student som «CEO for a Month» er en årlig kampanje fra Adecco, og stillingen lyses i ut 47 land. Siden Håkon gikk til topps i Norge kan han være med å konkurrere om å bli Global CEO i september.

– Dette er veldig gledelig både for Håkon og for Universitetet i Oslo! Vi vet jo at våre studenter er attraktive på arbeidsmarkedet, men dette er virkelig imponerende, sier rektor Svein Stølen.

– Grenser for hvor dårlig dette kan gå

Selv er Håkon mest opptatt av de nye utfordringene og mulighetene han nå får gjennom den utradisjonelle sommerjobben.

– Jeg gleder meg til å se hvordan jeg takler ulike situasjoner og til alle de nye impulsene jeg kommer til å få både profesjonelt og personlig. Mange spør meg om jeg gruer meg til noe, men der er faktisk svaret nei. Det er grenser for hvor dårlig dette kan gå. Jeg har et dyktig team rundt meg som sannsynligvis setter ned foten hvis jeg finner på noe som er totalt galskap.

Hentet selvtillit fra studiene

Tomter tror studiene i samfunnsøkonomi ga ham god ballast i ansettelsesprosessen.

– Jeg går master i samfunnsøkonomi og på studiet er det et stort fokus på analytisk problemløsning, sånn at jeg var aldri særlig skremt av stressende og vanskelige tester i seleksjonsprosessen. Selvtilliten fra studiet ga meg en ro og en samlet holdning som var helt avgjørende.

Torben Sneve, konsernsjef i Adecco, gleder seg til å ta imot Håkon i juni.

– Han er en sjelden kombinasjon av å være kicksøkende gjennom klatring og dykking til å lese sitater fra bøker til juryen i selveste finalen. Ydmyk, strukturert, kreativ og en god porsjon selvtillit er en herlig kombinasjon, sier konsernsjefen.

Selv tror Håkon han vil kunne ta med seg mye av det han lærer i sommerjobben som konsernsjef tilbake til studiene på Blindern.

– Det er jo mye fokus på teori når man tar en mastergrad, men det få bruke sommeren på å se hvor anvendelig teori kan være i praksis blir en stor motivator før sisteåret og masteroppgaven.

Rektor Svein Stølen er heller ikke i tvil om læringsutbyttet.

– Jeg ønsker Håkon lykke til med jobben, og vet han tar med seg verdifull erfaring tilbake til studiene og til sine medstudenter, sier Stølen.

Publisert 1. juni 2021 11:53 - Sist endret 3. juni 2021 12:07