Veien til åpen tilgang – konsekvenser og implementering av Plan S

Norges tilslutning til Plan S har skapt stor debatt. Universitetet i Oslo og Forskningsrådet ønsker velkommen til åpent dialogmøte om årets mest omdiskuterte plan. Hvordan skal Plan S implementeres og hva blir konsekvensene?

cOAlition S, et initiativ for å få full og umiddelbar åpen tilgang til forskningspublikasjoner en realitet. Den er bygget rundt Plan S, som består av ett mål og 10 prinsipper.

Plan S peker mot den åpenbare visjonen: åpen vitenskap til hele samfunnets beste. Både innretningen og hastigheten det legges opp til i Plan S har skapt motstand. Økonomi og forskernes rett til selv å velge publiseringskanal har vært blant temaene i debatten. Vi avslutter november med et åpent dialogmøte om Plan S i Realfagsbiblioteket. Vi spør: hvordan skal Plan S implementeres og hva blir konsekvensene?

13.00: Velkomst ved rektor Svein Stølen

13.05: Innledning Forskningsrådet ved administrerende direktør John Arne Røttingen

13.25 Arbeidet med Open Access, avtaleforhandlinger og koblingen til Plan S ved daglig leder for CRIStin Katrine Weisteen Bjerde, UNIT

13.35: Hvordan stiller forskerne seg til Plan S?

Innlegg fra:

• Førsteamanuensis Alexander Jensenius, RITMO (UiO)
  • Professor Carl Henrik Knutsen, Institutt for statsvitenskap (UiO)
  • Professor Harald A. Stenmark, Institutt for klinisk medisin (UiO)
  • Direktør Tanja Storsul, Institutt for samfunnsforskning
  • Professor Unni Olsbye, Kjemisk institutt (UiO)
  • Moderator er viserektor ved UiO, Åse Gornitzka

14.00: Diskusjon og mulighet for spørsmål fra salen

14.45: Oppsummerende kommentarer ved John Arne Røttingen og Svein Stølen

Streaming

Arrangementet vil bli streamet live på YouTube.

Hva er Plan S?

Den 4. september 2018 annonserte en gruppe nasjonale forskningsfinansieringsorganisasjoner med støtte fra EU-kommisjonen og Det europeiske forskningsrådet (ERC) lanseringen av cOAlition S, et initiativ for å få full og umiddelbar åpen tilgang til forskningspublikasjoner til en realitet. Den er bygget rundt Plan S, som består av ett mål og 10 prinsipper.

Emneord: Plan S, Open Access
Publisert 6. nov. 2018 10:21 - Sist endret 29. nov. 2018 14:07