English version of this page

Foredrag med Zeynep Tufekci: Algoritmenes skjulte makt

Med Youtube og Facebook er oppmerksomheten vår blitt en vare som kjøpes og selges.  Algoritmene er konstruert for at vi skal bli hektet, og for å holde på interessen vår, presenteres vi for stadig mer ekstremt innhold. Foredraget strømmes direkte her.

Ifølge teknososiolog Zeynep Tufekci bygger vi faktisk sakte, men sikkert et framtidig AI-drevet dystopia, hvis vi lar teknologien ta makten over oss i stedet for motsatt. Foto: Privat

Fredag 25. oktober kl. 0830 inviterer Universitetet i Oslo og Tankesmien Agenda til foredrag og påfølgende panelsamtale:

• Zeynep Tufekci, Associate Professor ved University of North Carolina, Chapel Hill (School of Information and Library Science og Department of Sociology)
  • Petter Bae Brandtzæg, forskningsleder ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitet i Oslo og sjefforsker ved SINTEF Digital
  • Bente Kalsnes, medieforsker og førsteamanuensis i kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania
  • Trygve Svensson, leder av Tankesmien Agenda

Meld deg på

Vi spør:

• Bidrar techgigantenes algoritmer til radikalisering?
  • Hvordan bruker opprørsgrupper, stater og selskaper kunstig intelligens for å fremme sine mål?
  • Har vi egentlig kontroll på hvilke persondata som brukes til såkalt maskinlæring?
  • Bør tech-selskaper i det hele tatt få lov til å samle inn så mye data?
  • Hva skjer hvis myndigheter en gang tar kontroll over den digitale infrastrukturen?

Om teknososiolog Zeynep Tufekci

Zeynep Tufekci er en internasjonalt anerkjent ekspert på maktstrukturer i endring i teknologigigantenes verden. Hun er en tidligere dataprogrammerer som i dag forsker på hvordan vi bruker store data og algoritmer til å ta avgjørelser, og de mange etiske dilemmaene vi må ta stilling til i vår nye digitale verden. Ifølge Tufekci bygger vi sakte, men sikkert en framtidig AI-drevet dystopi, hvis vi lar teknologien ta makten over oss i stedet for motsatt.

• I tillegg til sin stilling ved UNC Chapel Hill er Tufekci også tilknyttet The Berkman Klein Center for Internet and Society ved Harvard University.

• Hun er fast spaltist i The New York Times og omtales regelmessig av medier som CNN, Wired, VOX, Forbes, Slate, og PBS.
  • I 2017 ga hun ut boken "Twitter and Tear Gas: The Power and Fragility of Networked Protests" på Yale University Press.
Publisert 11. sep. 2019 09:06 - Sist endret 23. okt. 2019 19:16