English version of this page

Resilient democracies: How to protect our values against extremist threats - Perspectives from Norway and Germany

Kan vi kreve at fremtidige generasjoner skal engasjere seg i samfunnsdebatten når hatprat og anti-demokratisk ekstremisme spres i rekordfart på nett og i sosiale medier? Statsminister Jonas Gahr Støre og den tyske forbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier møter norske ungdomspolitikere, overlevende etter terror og tyske samfunnsdebattanter til samtale.

Bildet kan inneholde: slips, panne, nese, hår, briller.

Den tyske forbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier og statsminister Jonas Gahr Støre
Foto: Bundesregierung/Steffen Kugler og NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor

Skal demokratiet overleve, må unge mennesker delta i den offentlige debatten og engasjere seg politisk. Dette var et hovedpoeng for den tidligere tyske forbundskansleren Willy Brandt som mottok Nobelprisen i Universitetets Aula i 1971.

Femti år er gått siden den gang. Hva er demokratiets kår i dag? To norske ungdomspolitikere, Ola Svenneby fra Unge Høyre og Astrid Villa Eide Hoem fra AUF, møter til samtale med statsminister Jonas Gahr Støre og Frank-Walter Steinmeier, forbundspresident i Tyskland, i tillegg til Anastassia Pletoukhina som er overlevende etter terrorangrepet i den tyske byen Halle og borgermester i byen Zossen, Wiebke Şahin-Schwarzweller, som har engasjert seg mot hatprat.

Møteleder: Cathrine Thorleifsson, forsker ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

Dørene åpner 12:30, alle gjester må være på plass senest 13:30.

Det må påregnes ventetid ved inngangen da det vil bli gjennomført sikkerhetskontroll og sjekk av identifikasjon.

Program:

12:30: Enkel servering i inngangshallen til Aulaen

14:00 - 15:00:

Velkommen ved rektor Svein Stølen, Universitetet i Oslo

Innledende ord ved statsminister Jonas Gahr Støre

Inneldende ord ved President Frank-Walter Steinmeier

Samtale mellom Frank-Walter Steinmeier, Jonas Gahr Støre, Astrid Willa Eide Hoem, Ola Svenneby, Anastassia Pletoukhina og Wiebke Şahin-Schwarzweller

Moderator: Cathrine Thorleifsson

Spørsmål fra salen.

Arrangementet er åpent for publikum og foregår på engelsk. Vi ber vennligst alle være tilstede i god tid før debatten starter.

Om Frank-Walter Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier ble valgt til tysk forbundspresident i 2017 og har en lang politisk karriere bak seg, bl.a. som tysk utenriksminister (2005-2009) og visekansler (2007-2009). Han er utdannet jurist og har som forbundspresident markert seg som en sterk stemme for demokrati og menneskerettigheter. President Steinmeier er på offisielt besøk til Norge i perioden 4.-5. november.

Publisert 29. okt. 2021 11:15 - Sist endret 3. nov. 2021 15:45