UiO klar for Arendalsuka 2018

Mandag 13. august mønstrer UiOs rektorat og fakulteter på veteranskipet MS Sunnhordland midt i Pollen i Arendal by. Det er klart for Arendalsuka 2018.

Rektoratet er klare for nytt studieår og deltakelse på Arendalsuka 2018. Fra venstre: Viserektor for forskning og innovasjon Per Morten Sandset, viserektor for forskning og internasjonalisering Åse Gornitzka, prorektor Gro Bjørnerud Mo og rektor Svein Stølen. Foto: UiO

Viktig å være til stede i Arendal

Arendalsuka strekker seg fra 13. til 17. august. Fem dager med kunnskapsformidling, debatter og nettverksbygging.

Rektor er klar på hvorfor UiO bør være til stede:

-  Arendalsuka er blitt en viktig nasjonal møteplass og debattarena. Det er derfor riktig at også universitetene er til stede her, sier Stølen.

En helt egen UiO-båt

Med seg til Arendal har rektor Svein Stølen nesten 90 deltakere fra både senter, institutt og fakultet.

UiO leier i år et helt skip med plass til både arrangementer og med sengeplasser for deltakerne - veteranskipet MS Sunnhordland. Båten blir, bokstavelig talt, en synlig UiO-arena, sentralt plassert midt i Pollen.

Å være synlig er viktig. Totalt på Arendalsuka er det  mer enn 1000 arrangementer å velge mellom i løpet av fem dager. Både NTNU, UiB, UiA og OsloMet er tilstede. Konkurransen om oppmerksomhet er hard. Å samle alle UiO-arrangementene på ett sted bidrar til å gjøre dem lettere å finne.

Fra forskningstokt til akademisk pub

Menyen UiO byr på blir bred, og rommer både tradisjonelle retter som foredrag og debatter, men også mer ukjente smaker som forskningstokt med forskningskipet Trygve Braarud og akademisk pub om om kroppsvæsker, torsk og humler, med UiOs fremste formidlere.

Tema som Brexit, bærekraftmål, fremtidens bistand, høyreekstremisme, forurensning i havet, kulturkriminalitet, selvmordsforebygging, antibiotikaresistens og hvordan vi kan bygge en sterk helsenæring i Norge, er også med.

Målet er å formidle aktuell kunnskap og nå ut til både sektor, politikere og den delen av allmennheten som er til stede i Arendal disse dagene.

Presenterer ny forskning på Arendalsuka

- Vi skal være synlig til stede på årets Arendalsuke. En aktør de andre deltakerne og publikum trekkes til fordi de er nysgjerrige på alt det spennende og kanskje litt overraskende vi kan by på, sier Stølen, og røper at det også skal presenteres ny forskning i løpet av uka, nemlig forskning på nettopp Arendalsuka.

- Vi vil vise at vi er en viktig brikke når framtiden skal bygges. Fordi vi sitter på kunnskap samfunnet både trenger nå, og enda viktigere - kommer til å trenge i fremtiden.

Årets satsning skal evalueres

UiO har vært til stede gjennom rektoratet og enkelte representanter fra fagmiljøer tidligere år, men ikke med en så tydelig og samlet profil som årets satsning legger opp til.

- Det er første gang UiO har så stor tilstedeværelse på Arendalsuka, sier Stølen, og understreker at hele opplegget for årets Arendalsuke skal evalueres i etterkant.

God bredde på programmet

Forberedelsene til uka tok til allerede i november i fjor og har involvert både forskere og teknisk-administrativt ansatte, sentralt og ute på enhetene. Ingrid Shields er prosjektleder for UiOs deltakelse på Arendalsuka. Hun gleder seg over at det endelig nærmer seg:

- Jeg er stolt av bredden på programmet vi har satt sammen. Det dekker mange viktige og aktuelle problemstillinger, sier Shields.

- Programmet gir et godt bilde av hvilke forskningsområder UiO anser som strategisk viktige framover, både for UiO selv, samt nasjonalt og globalt.

Stølen er også fornøyd med årets program

- Jeg gleder meg til å vise frem smakebiter på alt det spennende som skjer på UiO, sier Stølen.

Studiestart og Arendalsuka - to like viktige begivenheter

Selv om rektor drar til Arendal så vil han gjerne formidle hjem hva UiO driver på med til alle ansatte som er igjen.

Gjennom uka vil det bli aktueltsaker fra Arendalsuka på nettsidene. Rektoratet vil blogge fra uka. På UiOs Facebook er det opprettet et Arendaluke-event hvor det fortløpende blir lagt ut oppdateringer og videosnutter fra arrangementene i Arendal og om bord på MS Sunnhordland.

- Vi bygger framtid hver på vår kant den uka. Studiestart er et definerende øyeblikk for mang en student. Førsteinntrykk dannes, og det er viktig å hjelpe studentene til å lande hos oss på en god måte. Arendalsuka på sin side gir UiO en mulighet til å markere seg overfor myndigheter og andre utdanningsinstitusjoner, og være med å påvirke løsninger som diskuteres for våre globale og lokale samfunnsutfordringer.

Stølen og resten av rektoratet deltar på åpningsseremonien på Universitetsplassen først, før de kaster seg i bilen og setter kursen for Arendal.

Lesetips – for mer info om Arendalsuka

Publisert 8. aug. 2018 09:45 - Sist endret 3. des. 2019 10:41