English version of this page

Uhørt! Fageborgfestspillenes åpningskonsert

UiO og Fagerborgfestspillene 2019 inviterer til konsert med temaet "Uhørt!" Publikum får oppleve verk av John Cage, Hjalmar Borgström og Ludwig van Beethoven. Eldbjørg Hemsing er kveldens solist, og Terje Boye Hansen er dirigent.

Foto: Nikolaj Lund

Uhørt! kan være så mangt. Fagerborgfestspillene 2019 sin åpningskonsert tar for seg tre
verk som er Uhørt! på hver sin måte.

Om programmet

Kveldens første verk er 4’33’’ av John Cage, som skapte sterke reaksjoner da verket ble
urfremført av komponisten selv i 1952. Publikum var vitne til at han satte seg ned ved
pianoet og lukket lokket over klaviaturet for å markere starten av verket. Etter tre satser, alle
notert tacet (man tier), var han ferdig.

Cage er inspirert av østlig filosofi og stillhet og dette er det han ønsker å utforske med denne komposisjonen. Her har man muligheten til å høre lyd fra ventilasjonsanlegget, dropspapir og hostende mennesker, og publikum blir utfordret på hva musikk egentlig er.

Mesteparten av musikken opp gjennom historien har blitt glemt, men noen ganger har verker
dukket opp igjen. Dette er tilfelle med Hjalmar Borgströms fiolinkonsert i G-dur. Den
romantiske konserten ble skrevet i 1914, og kombinert med romantikkens slutt og starten på
første verdenskrig gikk den fort i glemmeboka.

Eldbjørg Hemsing og Terje Boye Hansen har jobbet energisk med å bringe den tapte norske fiolinkonserten fram i lyset og i kveld har vi gleden av å høre den med ambassadørene selv.

Ludwig van Beethoven var en rebell i det wienerklassiske musikkmiljøet. Aldri før hadde man
hørt slikt lidenskapelig og voldsomt pianospill som Beethovens, og hans personlighet var
kommet til musikkhistorien for å bli.

Beethovens tredje symfoni overrasket og sjokkerte publikum. Her har han tøyd den symfoniske formen til langt forbi det som var akseptert på denne tiden. Musikken ville aldri bli den samme etter urfremførelsen.

Billetter

Billetter forhåndskjøpes via Epay - UiOs betalingsløsning på nett.
Forhåndskjøpte billetter refunderes ikke.

Kjøp billett

Ordinær pris: 150 kr.
Rabattpris/ barn u. 16 år/ honnør: 100 kr
Studenter og UiO-ansatte: Gratis inngang mot fremvisning av studentbevis eller ansattkort.
UiO-ansatte kan ta med gjester som får rabattpris: 100 kr

Om Fagerborgfestspillene

Fagerborgfestspillene er en ny kammermusikkfestival skapt av unge musikere, for et nytt publikum. Vi ønsker å rekruttere et nytt publikum til den klassiske musikkarenaen og vårt mål er å bli en av hovedstadens mest dynamiske og spennende musikkarenaer.

Festspillene er initiert av unge musikere med et sterkt engasjement for å formidle den klassiske musikkarven til et yngre publikum. Vi presenterer musikere på svært høyt nivå, og samtlige konserter har gjennomførte konsepter i tråd med festivalens kunstneriske profil.

Fagerborgfestspillene arrangeres av avgangsstudenter ved Barratt Due Musikkinstitutt.

Publisert 11. jan. 2019 08:30 - Sist endret 15. mars 2019 09:46