Konsert med Akademisk Korforening

Kor og solister klare til å formidle Dvořáks udødelige verk som til tross for sorgen det uttrykker også inngir håp og takknemlighet.

Bildet kan inneholde: lilla, organisme, gjøre, fiolett, kunst.

Nesten nøyaktig et år etter planlagt konsert – som skulle være en del av markeringen av Akademisk Korforenings 90-årsjubileum i 2020 – kan koret endelig fremføre Antonin Dvořáks vakre Stabat Mater i Universitetets Aula.

Som for så mange i kulturlivet la pandemien en stopper for konsertvirksomheten vår i fjor. Vi er desto gladere for å kunne dele musikk med publikum igjen denne høsten.

Antonín Dvořák (1841-1904) er en av de mest kjente tsjekkiske komponistene med et stort spekter av komposisjoner på samvittigheten. Best kjent er hans "Slaviske danser", der han tar med seg inspirasjon fra folkemusikken, og Symfoni nr.9, også kalt "Fra den nye verden". Men også hans personlige "Stabat Mater" er vel ansett.

"Stabat Mater" er opprinnelig en tekst fra 1200-tallet som brukes i den katolske liturgien. Teksten er en latinsk hymne som beskriver den sørgende Jomfru Maria ved Jesu død på korset. En lang rekke klassiske komponister har satt toner til ordene, blant dem Vivaldi, Schubert, Haydn, vår egen Knut Nystedt, og altså Antonin Dvořák. Komponisten mistet selv tre barn i løpet av få år, en erfaring som gjør hans versjon av en sørgende mor ved sin sønns grav, ekstra bevegende.

Dvořák skrev  "Stabat Mater" i 1876, først i en versjon for kor, solister og klaver.

Senere komponerte Dvořák tre ekstra satser og skrev om hele verket for kor og orkester.

Akademisk Korforening fremfører den første versjonen, for kor, solister og klaver.

Vi er stolte over å kunne presentere følgende solister:

• Vera Talerko, sopran
  • Tone Kummervold, mezzosopran
  • Andrius Bartkus, tenor
  • Øystein Skre, bass

Akademisk Korforening består av om lag 50 sangere. Mange er studenter ved Universitetet i Oslo, mange er tidligere studenter eller ansatte ved Universitetet. Vi har et betydelig tilfang av utvekslings-studenter med lang sangerfaring fra sine respektive hjemland.

Koret synger hvert år ved velkomsten til de nye studentene på Universitetsplassen i Oslo. Vi deltar på doktorkreeringer i Aulaen og synger hver 17. mai ved de offisielle kransenedleggelsene på Vår Frelsers gravlund. I tillegg har koret egne konserter gjennom året. De siste årene har vi deltatt på Oslo Kulturnatt, et gratis-arrangement som har trukket mange takknemlige tilhørere.

Dirigent for Akademisk Korforening er Gjermund Bjørklund.

Kjøp billett

Dørene åpner kl.17:30