Lunsj med kultur: Christian IV Consort

Velkommen til konsert om komposisjonsformen "la follia" med Christian IV Consort, Norges fremste utøvere av tidligmusikk. Etter konserten blir det samtale med forsker og barokkdanser Elizabeth Svarstad om hennes doktoravhandling om dans som sosial dannelse i Norge 1750–1820.

Foto: Tom Henning Bratlie/ Berre.

Velkommen til Lunsj med kultur og konserten "La follia". Prosjektet er et samarbeid mellom barokkensemblet Christian IV Consort og barokkdanseren Elizabeth Svarstad.

Konserten utforsker dansen og komposisjonsformen "la follia", som var populær over hele Europa i barokken.

Dansen kom fra Spania, og etter hvert (særlig med den franske komponisten Lully) etablertes en fast akkordprogresjon som man improviserte eller skrev variasjoner over. Ved å framføre varianter fra ulike land og generasjoner vil ensemblet og Svarstad by på en forestilling som viser fram barokkens ulike stiler i en forståelig og tilgjengelig form.

Etter konserten blir det samtale med danser Elizabeth Svarstad om "Information i Dandsingen" på Scene HumSam, Universitetsbiblioteket (1. etg).

Hun vil snakke om hvordan hun har arbeidet med historiske kilder i sin forskning på det som en gang var en levende praksis av dans og bevegelse, men som nå ligger bevart som dokumenter i arkivesker. I tillegg før vi høre om hvordan man skulle stå, gå og hilse på riktig måte, samt bruke vifte, lommetørkle og snusdåse.

Svarstad har skrevet doktoravhandling om dans som sosial dannelse i Norge på 1700- og 1800-tallet. Med 15 norske dansebøker som hovedkilder har hun behandlet repertoar, danseundervisning, ball og selskapsliv, dans som del av den militære utdannelsen og dannelse i form av etikette og regler for korrekt oppførsel.

11:30: Konsert med Christian IV Consort og Elizabeth Svarstad, Vestibylen GSH.

12:15: Foredrag med Elizabeth Svarstad, SceneHumSam, Universitetsbiblioteket GSH.

Om ensemblet

Christian IV Consort ble startet i 2012 av musikerne Gunnhild Tønder (cembalo), Caroline Eidsten Dahl (blokkfløyte), Daniel Sæther (kontratenor) og Ingrid Økland (barokkfiolin). Alle medlemmene har spesialisert seg innenfor tidligmusikk, og er blant landets mest aktive utøvere på feltet.

På konserten 1. februar medvirker også barokkcellist og gambist Anna Carlsen Waldingbrett og luttisten Jadran Duncumb, som er med som vikar for Gunnhild Tønder.

Christian IV Consorts hjemmeside.

Om Lunsj med kultur

Lunsj med kultur er en serie ukentlige, gratis kulturarrangementer for studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo.

Lunsj med kultur rullerer på sted, og vil i løpet av våren 2019 foregå i Frederikke spiseri, Georg Sverdrups hus, Eilert Sundts hus, Niels Henrik Abels hus, Kjemibygningen, Helga Engs hus, Professorboligen, ZEB-bygningen, Harald Schjelderups hus og i Geitmyrsveien 69/71.

På programmet for våren 2019 finner du teater, dans, performance og slam-poesi. Det blir også konserter med blant andre Darling West, Konradsen, Matonas Afdahl group og Mariama Ndure.

Programmet er med forbehold om endringer.

Avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt
Emneord: Musikk, Konsert, Barokk, Dans, Tidligmusikk
Publisert 8. jan. 2019 11:06 - Sist endret 24. jan. 2019 14:53