Forskning i konfliktområder

Hvordan og hvorfor forsker man i krig og under pågående konflikter?

Lege Morten Rostrup i arbeid i felt for Leger uten grenser

Morten Rostrup i arbeid for Leger Uten Grenser. Foto: Harald Henden, VG

Gå til strømming av arrangementet.

Leger Uten Grenser, Det medisinske fakultet og TV2 tar deg med inn i dette krevende og uforutsigbare landskapet under årets Oslo Peace Days.

Noen av temaene som tas opp er:

• Hvordan er det mulig å forske i konfliktområder?
  • Hvordan organisere datainnsamling under aktive konflikter og i totalitære stater?
  • Kan journalister og forskere stole på informasjonen de får under slike forhold?
  • Hvordan foregår kontakten med lokalbefolkningen i konfliktområder?
  • Antibiotikaresistens, ebola, tuberkulose og krigsskader
  • Utfordringer med manglende tillit til myndigheter og organisasjoner
  • Angrep på sivile og sykehus i ustabile områder

Du møter

Øyunn Holen, overlege i infeksjonsmedisin ved Akershus universitetssykehus
Som tidligere medisinsk fagansvarlig i Leger Uten Grenser og med erfaring fra mange feltoppdrag vil hun fortelle fra arbeidet med antibiotikaresistens i Mosul, Libanon og Gaza, om hvorfor antibiotikaresistens forverres ved konflikt, og hvorfor det derfor er viktig å gjøre studier på dette i en konfliktsetting.

Espen Bjertness, professor ved Det medisinske fakultet
Bjertness har arbeidet med en rekke forskningsprosjekter innen helse og helsesystemer i konfliktland og fragile stater som Myanmar, Palestina og Nord-Korea.

Veronica Alvarez, lege hos Leger Uten Grenser
Alvares har arbeidet for Leger Uten Grenser siden 2015. Hun har felterfaring fra Sør-Sudan, Mosambik og Irak. Hun har særlig arbeidet med resistent tuberkulose.

Bent Skjærstad, utenriksreporter i TV2
Skjærstad viser bilder og forteller fra egne opplevelser, sist fra reportasje i Kharkiv i Ukraina.

Ordstyrer Amanda Hylland Spjeldnæs er student ved forskerlinjen på Det medisinske fakultet. Hun har nylig avsluttet seks måneders feltarbeid i en flyktningleir i Beirut.

• Kl. 19.00-19.05: Velkommen - Amanda Hylland Spjeldnæs fra UiO
  • Kl. 19.05-19.45: Innlegg fra Øyunn Holen, Espen Bjertness, Veronica Alvarez og Bent Skjærstad
  • Kl. 19.45-20.10: Panelsamtale ledet av Amanda Hylland Spjeldnæs
  • Kl. 20.10-20.30: Spørsmål og svar

Forske i konfliktområder? Det nytter! Vi avslutter seminaret med eksempler på forskningsprosjekter i konfliktområder som har gitt svært positive resultat og som viser at det nytter.

Praktisk informasjon

Arrangementet er gratis og åpent for alle, men vi setter pris på om du melder deg på på forhånd.

Gå til påmelding

Det blir enkel servering.

Sted for arrangementet er Domus Bibliotheca, UiOs nye arena for dialog og formidling. Hvis du trenger heis eller annen tilrettelegging ved besøk, kontakt oss på db-sentrum@admin.uio.no.

Strømming

Her kan du følge Forskning i konfliktområder på nett.

Om Oslo Peace Days

Oslo kommune, Nobels Fredssenter, Det Norske Nobelinstitutt, PRIO og Universitetet i Oslo jobber med fred og menneskerettigheter på ulike måter.

Hver desember slår vi oss sammen og arrangerer Oslo Peace Days, en arena der alle inviteres til å diskutere og lære mer om disse viktige temaene.

Se fullt program for Oslo Peace Days 2022

Publisert 4. nov. 2022 05:13 - Sist endret 1. des. 2022 11:39