English version of this page

Digital utstilling: De Te Fabula Narratur – Det er deg historien handler om

Årets Pride-utstilling «De Te Fabula Narratur» på Historisk museum er utsatt til 2021, men noen av historiene og kunstnerne kan du møte allerede nå gjennom korte tekster og videosnutter.

Maleri av den bevingede hesten Pegasus med en mannlig, naken ridder på ryggen

Skeives liv og historier har opp gjennom tidene ofte blitt hemmeligholdt og usynliggjort av samfunnet – noe som fremdeles skjer i store deler av verden. Historiene til personene i denne utstillingen har til felles det ønske om å ha et trygt rom. Et sted man kan være seg selv. Kunst kan fungere som et speilbilde av skeive liv og kjærlighet, og sårbarheten som følger med.

1820-tallets England så ikke med blide øyne på homofili hverken sosialt eller juridisk. Anne Lister (1791-1840) fra Halifax utfordret fordommene og blir i dag sett på som et moderne lesbeikon. Til tross for at det på 1920-tallet var straffbart å være homofil i Norge, holdt Ole O.Troldmyr (1888-1967) fabelaktige fester i sin villa i Holmenkollen. Kondomprodusentens liv var fullt av hemmeligheter og mysterier. I Norge anno 2020 er det stor synlighet og aksept i samfunnet rundt kjønns- og seksualitetsmangfold, men LBHTI personer i mange land i verden opplever fremdeles stor grad av diskriminering og undertrykkelse.

Historisk museums digiutstilling byr vi på fem smakebiter fra historiene i «De Te Fabula Narratur». Og så kan du se fram til å få med deg hele utstilling til neste år!

Gå til digiutstillingen

Publisert 17. juni 2020 08:00 - Sist endret 8. juli 2020 13:15