Verden med Trump

Verden med Trump - bildebanner

Hva betyr presidentskiftet i USA for amerikanerne, for Europa og verden for øvrig? Hvorfor er så mange urolige etter valget av Trump? Ser vi nye standarder for hva som er rett og galt? Og hva gjør valget av Trump med den offentlige samtalen?

Gjennom forelesnings- og debattserien «Verden med Trump» inviterer forskere fra Universitet i Oslo med gjester til kunnskaps- og dialogmøter om temaer som spenner fra politikk og økonomi, til retorikk, historie, psykologi og juss. Målet er å bidra til å nyansere debatten og å skape et akademisk fotfeste i en tid, der mange ser med bekymring på framtiden.

Tidligere

Tid og sted: 19. apr. 2017 18:0020:00, Litteraturhuset; Amalie Skram

Hva skjer når USAs mektigste mann spiller på frykt og følelse av avmakt?Hvordan blir det når mennesker utestenges og marginaliseres og det skapes avstand mellom «oss» og «dem»? Innlederne tar for seg politisk ledelse og strategier fra et psykologisk perspektiv og ser på menneskerettighetsbrudd og internasjonale forpliktelser i en verden med Trump.

verden med Trump illustrasjon
Tid og sted: 4. apr. 2017 13:0015:30, Georg Sverdrups hus, Aud. 2

Europas historie er full av konflikt og forsøk på stå sammen. Samtidig har dagens Europa hatt en lang periode med fred og integrasjon med EU som lokomotiv. Hva skjer når den ene krisen nå følger den andre: Finanskrisen, flyktningkrisen, krise i Ukraina, Brexit. Og hva skjer med et Europa i skyggen av den nye presidenten i USA?

Tid og sted: 3. apr. 2017 18:0020:00, Litteraturhuset, Amalie Skram

Kan økonomien forklare presidentskiftet i USA? Er internasjonal handel problemet eller løsningen? Og får vi et større gap mellom fattige og rike, eller gir Trump nye muligheter – også for de fattige?

Tid og sted: 21. mars 2017 18:0020:00, Litteraturhuset

USAs president planlegger å bygge en mur på grensen til Mexico. Hva ønsker han å oppnå? Og hvorfor reises det så mange murer i vår tid? Hva gjør murene med menneskene som bor på hver sin side? Og ser vi nye murer - eller barrierer, som følge av slagordet «America first»?

Verden med Trump banner
Tid og sted: 14. mars 2017 18:0020:00, Amalie Skram, Litteraturhuset

I 2016 stemte britene for Brexit mens amerikanerne stemte Trump inn i Det hvite hus. Europeiske høyrepopulister feirer Trump mens EU fortviler.