Programmet for Oslo Peace Days er klart

Oslo er en av de fredeligste byene i verden, ledende innen freds- og menneskerettighetsforskning og ikke minst; byen der Nobels fredspris deles ut. Det Norske Nobelinstitutt, Universitetet i Oslo (UiO), Oslo kommune og Nobels Fredssenter går sammen om å invitere til Oslo Peace Days fra 5. til 12. desember.

Foto: Johannes Granseth/Nobels Fredssenter og Olav Stubberud/@Olav
Foto: Johannes Granseth/Nobels Fredssenter og Olav Stubberud/@Olav

Under Oslo Peace Days kan du møte norske og internasjonale forskere og diskutere fred og menneskerettigheter. Under fagdagene kan du blant annet få innsikt i sammenhenger mellom fred og miljø, og høre Geir Lundestad, tidligere direktør ved Nobelinstituttet, snakke om Nobelprisen i et historisk perspektiv.

Menneskerettigheter og prisutdeling

Under fagdagen om menneskerettigheter vil UiOs menneskerettighetspris deles ut til professor Nora Sveaass. Hun har gjennom en lang karriere jobbet med flyktninger, menneskerettighetsbrudd og psykologiske konsekvenser av dette. Både foredragene og prisutdelingen er åpen for alle.

Bilde av Nora Sveaass.
Årets vinner av UiOs menneskerettighetspris, professor i psykologi Nora Sveaass. Foto: Ola Sæther, Uniforum/UiO

Al Gore viser film og leder panel om klimakrisen

I etterkant av fredsprisutdelingen i Oslo rådhus den 10. desember vil den arabiske TV-kanalen Al Jazeera sende sitt sedvanlige live-intervju. Dette er en gyllen mulighet for publikum til å sette seg inn i den grufulle tematikken rundt bruken av seksualisert vold i krig og væpnede konflikter.

Portrett av Al Gore
 Al Gore er hovedtaler på årets Nobel Peace Prize Forum. Foto: © Ken Opprann/Nobelstiftelsen

På Nobel Peace Prize Forum den 11. desember vil fredsprisvinner fra 2007 og tidligere visepresident i USA, Al Gore, i tillegg til andre topp internasjonale eksperter, snakke om hvordan vi kan løse klimakrisen.

Det vil også bli gratis filmvisning av Al Gore’s siste film «En ubehagelig oppfølger» på Cinemateket 8. desember.

Fredsvandringer og utendørskonsert

I løpet av Oslo Peace Days blir det også en stjernespekket fredsfest utendørs og en fredsvandring som knytter fortid og nåtid sammen. Under vandringen går vi sammen i fredsprisens historiske spor, fra Nobelinstituttet, via Universitetets aula, Grand Hotel, Stortinget og ender opp ved Oslo rådhus.

Bevaring av kultur i konfliktutsatte områder

Kulturhistorisk museum inviterer til foredrag om kulturminnevern i konfliktområder der vi får vi høre om hvordan tyrkere og armenere nå samarbeider om å undersøke og bevare byen Ani, som i 2016 kom på UNESCOs verdensarvliste.

tegning av fredsprisvinnerne 2018
Denis Mukwege (til venstre) og Nadia Murad (til høyre). Illustrasjon: Niklas Elmehed. © Nobel Media

Langåpent på fredsutstilling

Oslo Peace Days avsluttes 12. desember med publikumsåpning av utstillingen om fredsprisvinnerne i år, Denis Mukwege og Nadia Murad og deres arbeid mot seksualisert vold i krig. Da er det gratis adgang og åpent helt til klokken 20.00.

Programmet for Oslo Peace Days

Les mer om programmet på nettsidene til www.oslopeacedays.no

-----------------------------

Om Oslo Peace Days

• Arrangeres første gang 5.-12. desember i år av Det Norske Nobelinstitutt, Universitetet i Oslo (UiO), Oslo kommune og Nobels Fredssenter. Institutt for fredsforskning (PRIO) samarbeider tett med partnerne om programmet.
  • Hensikten med samarbeidet er å skape mer engasjement rundt Nobels fredspris og sette temaer knyttet til fred og menneskerettigheter enda høyere på dagsorden.
  • Det vil være arrangementer tilpasset ulik alder og interesser. Programmet spenner vidt, fra folkefest og utendørskonsert, til fagdager om menneskerettigheter og fredsforskning.
  • Det blir arrangementer på både norsk og engelsk.

Sitater fra initiativtakerne

Raymond Johansen, byrådsleder, Oslo kommune

– Vi ønsker å sette Oslo som fredsby tydeligere på kartet. Jeg håper og tror at Oslo Peace Days og samarbeidet mellom Oslo kommune, Nobelinstituttet, Universitetet i Oslo og Nobels Fredssenter vil bidra til engasjement og økt kjennskap til Oslo som fredsby, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Svein Stølen, rektor Universitetet i Oslo

– Vi ønsker at Oslo Peace Days skal bli en arena der hele befolkningen kan lære om og diskutere temaer knyttet til fred, demokrati og menneskerettigheter, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Olav Njølstad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt

– Et samarbeid mellom disse fire aktørene kan bidra til økt engasjement for fredsprisen og større oppmerksomhet for fredsspørsmål, sier Olav Njølstad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt.

Liv Tørres, direktør Nobels Fredssenter

– Fred er noe som må bygges hver dag gjennom aktiviteter og dialog, og ikke minst gjennom å oppleve ting sammen. Det er det vi skal gjøre under Oslo Peace Days, sier Nobels Fredssenters direktør Liv Tørres.

Pressekontakter

• Nobels Fredssenter: Ingvill Bryn Rambøl, mobil: 924 52 944