UiO gjør et byks på universitetsrangering

Universitetet i Oslo (UiO) går opp 25 plasser på rangeringen Times Higher Education og er nå rangert som nummer 121 av alle verdens universiteter. Plasseringen er den beste noensinne på denne rangeringen.

UiOs velkomstseremoni

UiOs velkomstseremoni i år. Foto: Jarli & Jordan, UiO

UiO har fremgang på tre hovedindikatorer: utdanning, forskning og siteringer. Den aller beste plasseringen får UiO på siteringsindikatoren, med en 103. plass.

– Vi minner alltid om metodeutfordringene ved disse rangeringene, enten vi går opp eller ned. Samtidig er det alltid hyggelig når UiO gjør det bra, også på rangeringer, og at vi i år får vår beste plassering noensinne. Uansett om vi går noen plasser opp eller ned, bekrefter summen av rangeringene at UiO er blant de beste universitetene i verden, sier rektor Svein Stølen.

UiO er rangert øverst av de norske universitetene, fulgt av UiB på 197. plass og NTNU på 351-400. plass. UiO er rangert som nummer seks i Norden, og som nummer 49 i Europa.

Best på sitering

Times Higher Education består av fem hovedindikatorer: Forskning, utdanning, siteringer, internasjonalisering og inntekter fra næringsliv.

– Denne rangeringen legger betydelig vekt på omdømme, som er vanskelig å måle på en tilfredsstillende måte. At vi gjør det så bra på siteringsindikatoren er et signal om at UiO er blant verdens ledende forskningsuniversiteter, sier en fornøyd rektor Stølen.

Les også: Universitetet i Oslo rangeres høyt - internasjonale fagevalueringer bekrefter bildet

UiO på andre rangeringer

Det finnes flere forskjellige universitetsrangeringer, som bruker ulike metoder. Shanghai, QS og Times Higher Education er kjent som de viktigste rangeringene av universiteter, mens Webometrics og Reuters rangerer universiteter etter henholdsvis synlighet på nett og bidrag til innovasjon. Slik er UiO plassert på andre rangeringer:

Publisert 26. sep. 2018 15:01 - Sist endret 27. sep. 2018 10:31