200-årsjubileum for samfunnsforskningens far

I år er det 200 år siden teologen, folkelivsskildreren og vitenskapsmannen Eilert Sundt ble født. Det markeres gjennom en rekke arrangementer her på Universitetet i Oslo.

Av: Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo

Eilert Sundt regnes om grunnleggeren av sosiologi og folkelivsgransking som fag i Norge. I sin tid undersøkte han tilstanden blant folk i by og bygd i Norge og tok blant annet for seg giftemål, fantefolk, edruelighet og byggeskikk. Han gikk systematisk til verk og gjorde bruk av statistikk i et omfang som tidligere ikke var kjent i Norge. «Det finnes egentlig ingen europeiske paralleller til hans måte å systematisere store datamengder, identifisere feilkilder og kombinere tallenes og informantenes tale til helhetlige analyser», skriver UiO-professor Einar Lie i Aftenposten tidligere i år. Einar Lie vil også innlede om Sundt som statistiker når Det samfunnsvitenskapelig fakultet inviterer til et stort jubileumsseminar om Eilert Sundt 13. september. Willy Pedersen tar for seg Sundts blikk på lidderlighet, dansefester og nattefrieri, mens antropologiprofessor Marianne Lien forteller om hva vi kan lære av Sundt i dag. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet (som i stor grad holder hus i nettopp Eilert Sundts hus) vil i hele høst stå i feiringens tegn. I tillegg til det store jubileumsseminaret 13. september arrangeres fem Eilert Sundt-forelesninger med internasjonale akademiske stjerner. Forelesningene tar for seg temaer jeg tror Eilert Sundt ville ha vært interessert i om han levde i dag.

Allerede i dag, 22.august, tjuvstarter serien med psykologiprofessor Terrie Moffitt, som snakker om hvordan en lykkelig barndom er den viktigste samfunnsinvesteringen vi gjør. 19. september vil sosiologiprofessor Kathryn Edin fortelle om de amerikanerne som lever for to dollar om dagen, mens økonomiprofessor Ted Miguel 19.oktober tar for seg hvordan ekstreme klimaendringer endrer økonomien. «Er privatlivet truet av sosiale medier?», spør antropologiprofessor Daniel Miller 21.november, mens filosofiprofessor Pascal Engels 28.november vurderer om pessimismen har noe for seg. Her finner du mer informasjon om forelesningene.

Godt 200-årsjubileum og velkommen på Eilert Sundt-arrangementene!

Interessert i å lære mer om Eilert Sundts samtid? Masterstudenter ved kulturhistorie- og museologistudiet på UiO har laget en egen Eilert Sundt-app, som tar oss med til tukthuset og andre mørke steder i det Christiania Sundt beskrev.  Dette er også et utmerket eksempel på hvordan studenter ved UiO trekkes inn i forskningen.

Publisert 22. aug. 2017 08:46 - Sist endret 16. nov. 2017 13:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.