Ukens liste: myteknusing og suksess med internasjonale partnerskap

Jeg skriver stadig små lister om hva vi har oppnådd: siste uke, siste måned og så videre. Hvorfor? Vel, av og til setter vi vel oss på trikken hjem og tenker; hva var det nå egentlig jeg utretta i dag. Satt jeg bare i møter? Da er det fint med disse listene.

Både høst og vinter på Blindern denne uken. Bilder fra Svein Stølen på Instagram

Uken som har gått har inneholdt krevende og nedslående saker, men også mye positivt.

Hva står på ukens liste?

NOKUTs utdanningspris 2017 til prosjektet «Nasjonal delprøve i medisin»

Ukens absolutte høydepunkt kom på mandag, da NOKUT delte ut sin utdanningspris til prosjektet «Nasjonal delprøve i medisin». UiOs egen Jan Frich er prosjektleder, og fortjener all honnør for å ha ledet et utrolig imponerende arbeid!

Prosjektleder Jan Frich og nasjonal administrativ koordinator Hanne-Guro W. Aabelvik. Foto: Trude Hamnes, UiO.

Det er en myte at akademia ikke er opptatt av ledelse.

Tirsdag hadde jeg æren av å holde en avslutningstale og dele ut kursbevis til 40 ledere i kull elleve av UiOs svært gode forskningslederprogram. Siste kursdag handlet blant annet om egenmotivasjon og gjennomføring: from idea to action. Det gjorde også min tale.

Det er nå totalt 450 ledere som har vært igjennom UiOs forskningslederprogram. Søknadsfristen til kull 12 er 1. februar 2018 – og dette programmet anbefales på det sterkeste. Jeg er selv en del av kull 2 og har fortsatt stor glede av hva jeg lærte tilbake i 2008.

Jeg var i min tale innom gleden av å jobbe med dyktige og trivelige mennesker, gleden av hver morgen på vei fra trikken til Lucy Smiths hus, puste dypt, smile for meg selv, kjenne hjertet dunke og glede meg over hva UiO gjør for å utvikle et godt samfunn.

Ledelse er selvsagt viktig i akademia. Det er helt påkrevd for at vi skal lykkes som et ledende europeisk i universitet, og vi skal jobbe videre med å sikre god lederutvikling ved UiO.

Rapport fra NOKUT: våre ansatte prioriterer undervisning

Det er også en myte at våre ansatte ikke prioriterer undervisning. Et selvforsterkende bilde som mange elsker å fortelle om og som jeg lenge har argumentert heftig i mot. I det videre arbeidet kan jeg argumentere med tall og en uavhengig undersøkelse. NOKUTs rapport står høyt på min liste over ukas viktigste saker . Dette er så gledelig! Det betyr selvsagt ikke at vi skal sette ned tempoet i kvalitetsarbeidet. Les artikkel i Khrono fra lanseringen og selve NOKUT-rapporten

Vi skal fortsette å fortelle de gode historiene fra vårt eget universitet. Som vi gjorde på onsdag da vi besøkte Institutt for statsvitenskap på SV-fakultetet og lærte om deres arbeid med utdanningskvalitet:

Suksess for UiO i INTPART – Forskningsrådets program for internasjonale partnerskap

Forrige uke kom det hyggelige nyheter fra Forskningsrådet: UiO fikk flest tildelinger fra programmet Internasjonale partnerskap for fremragende utdanning, forskning og innovasjon (INTPART). UiO fikk støtte til syv prosjekter i samarbeid med partnere i Kina, Brasil, India, Japan, Sør Afrika, USA og Canada. Disse prosjektene er svært viktig for UiO som et globalt orientert universitet.

Møte i The Guild om missions for EUs niende rammeprogram

Nå sitter jeg og venter på fly hjem fra Frankfurt. Fire rektorer fra The Guild har hatt et heldagsmøte, og tatt et viktig steg videre i å utvikle et lite antall forslag til Missions for EUs niende rammeprogram. Vi har vurdert 40 forslag, og det utkrystalliserer seg noen svært gode europeiske «månelandinger» som jo disse missions skal være. Og jeg gleder meg over at vårt viktige europeiske nettverk utvikler seg godt. The Guild of European Research Intensive Universities er fortsatt i støpeskjeen, men kan bli et svært viktig nettverk for UiO, med 19 likesinnede ledende forskningsuniversiteter fra hele Europa.

Arbeid mot trakassering

På vegne av Universitetet i Oslo har vi beklaget på det sterkeste at ansatte ved UiO har opplevd rasistisk trakassering. Vi kan ikke endre fortiden, men la en ting være helt klart: UiO aksepterer ikke trakassering i noen form, være seg på bakgrunn av hudfarge, etnisitet, kjønn, seksuell legning, funksjonsnedsettelse eller andre forhold. 

Den massive seksuelle trakasseringen som nå synliggjøres gjennom #metoo, ryster oss i kropp og sjel. Jeg har frem til nå vært opptatt av at tiltak er viktigere enn kartlegging, men forstår imidlertid at vi må gjøre begge deler. Vi etablerer en task force som skal jobbe med tiltak som forebygger trakassering og vil også starte en kartlegging av trakassering ved UiO. For å bekjempe dette problemet på best mulig måte må vi ha oversikt.

UiO er ledende på innkjøp

På torsdag var universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe en av foredragsholderne på DIFIs årlige anskaffelseskonferanse, som samler over 1000 mennesker. UiO har de siste årene oppnådd gode resultater og verdiskaping gjennom stadig bedre innkjøp. Hele 132 millioner kroner er spart ved å øke antallet avtaler, og ved å profesjonalisere og digitalisere innkjøpsfunksjonen. UiO har tidligere vunnet både DIFIs anskaffelsespris og digitaliseringspris, og det er stor stas å trukket frem som en «best-case» av DIFI på dette viktige området. Du kan se hele foredraget her. 

Høydepunkter til uken

På neste ukes liste står, blant annet, følgende:

  • Styremøte i Universitetsforlaget
  • Besøk til Aarhus Universitet
  • Velkomstfrokost for nye internasjonale forskere
  • Evaluering av partssamarbeidet med fagforeningene på UiO
  • Møte i samarbeidsorganet med Helse Sør-Øst
  • Møte med byråd Geir Lippestad og rektorene fra HiOA og BI om campus- og byutvikling.

Følg med!

Publisert 24. nov. 2017 14:08 - Sist endret 10. mars 2021 11:51

Noe som kunne ha stått på lista: NOKUT delte mandag ut Utdanningskvalitetsprisen for 2017 til et prosjekt med sekretariat og prosjektleder fra UiO.

http://www.nokut.no/no/Nyheter/Nyheter-2017/Nasjonal-delprove-i-medisin-mottar-Utdanningskvalitetsprisen-2017/#.Whgfsf6WzvU

Kristin Wium - 24. nov. 2017 14:41

Det var en fantastisk kveld som hadde fortjent førsteplass på listen denne uken. Når vi skal sørge for at undervisning og utdanning teller er priser og festivitas - på lik linje med den vi ofte har for forskning - viktig. Kan kun unnskylde meg med at livet går fort. Blogger kommer i små pauser på en flyplass, på en kafe eller på kveldstid. Fantastisk å få være tilsted når ildsjelen Jan Frich mottok prisen på vegne av fire universiteter og mange involverte.

Svein Stølen - 24. nov. 2017 15:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.