2018 - Side 2

Publisert 20. okt. 2018 12:55

The Guild har siden etableringen sommeren 2016 utviklet seg til en viktig aktør i Europeisk forskningspolitikk, og til et svært viktig nettverk for UiO. Fredag var det generalforsamling i Wien og en anledning til både å se tilbake på året som har gått, og frem mot året som kommer.

RITMO er en ny SFF ved UiO, og en av våre tverrfaglige suksesshistorier
Publisert 12. okt. 2018 08:23

For å utvikle Universitetet i Oslo (UiO) til et enda bedre europeisk forskningsuniversitet er tverrfagligheten et sentralt tema. De faglige mulighetene er åpenbare, men likevel vet vi at det finnes mange barrierer mot tverrfaglighet i praksis.

Publisert 8. okt. 2018 20:18

Jeg vet vi skal si tre positive ting før vi problematiserer det som er negativt. Ja, vi er glade for at tidligere lovnader følges opp.  Og - ja - jeg vet det er mye vilje i vår regjering - men i dag er jeg skuffet. Det handler om fremragende forskning og det handler om skjør verdensarv. Jeg hadde ærlig talt forventet bedre.

Bilde av Frode Vartdal
Publisert 5. okt. 2018 13:42

Anders Jahres medisinske hovedpris utdeles til professor Claes Ohlsson ved Sahlgrenska Akademiet i Gøteborg, mens prisene til yngre medisinske forskere går til Martin R. Jakobsen ved Aarhus Universitet og Espen Melum ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo. Prisene gis for banebrytende forskning som vil kunne legge grunnlaget for bedre behandling av flere typer sykdom.

Bildet kan inneholde: tekst, produkt, skrift, logo, linje.
Publisert 3. okt. 2018 10:54

Vi jobber med forskerstøtte langs flere akser. Vi er feks i ferd med å utvikle en tydeligere senterpolitikk. En del av dette handler om å gjøre det enklere å søke og drifte slike store prosjekter. Dette er selvsagt en mer generell problemstilling, og den har prosjekt UiO:Forskerstøtte tatt tak i. Vi har dermed nylig lanserte nye nettsider for forskere og ansatte i forskerstøtten. Håpet er at sidene vil gi nyttig informasjon og hjelp til forskere som skal søke om eksterne midler og gjennomføre slike forskningsprosjekter. 

Publisert 30. sep. 2018 18:24

Denne høsten setter vi i gang arbeidet som skal lede frem til en ny strategi for UiO i perioden 2020 til 2030. Som rektorat har vi et sterkt ønske om å ta i bruk kunnskapen som finnes på og utenfor UiO på best mulig måte. Vi håper å skape engasjement og sikre god involvering i utviklingen av en ny strategi. Vi har derfor bestemt oss for å bruke god tid og har satt av tre semestre til arbeidet. 

Publisert 28. sep. 2018 16:31

Arnstein Arnebergs praktfulle Vikingskiphus på Bygdøy rommer nasjonens fremste verdensarv. Osebergskipet, Gokstadskipet og de andre vikingskattene forvalter vi på vegne av hele nasjonen, men jeg blir stadig mer bekymret for at arbeidet med å gi skipene ett nytt, trygt og godt hjem drar ut i tid. Alle skjønner hva frykten består i. Skipene og gjenstandene forvitrer kontinuerlig.

Publisert 26. sep. 2018 13:30

Plan S peker mot den åpenbare visjonen: åpen vitenskap til hele samfunnets beste. Både innretning og hastigheten det legges opp til har skapt stor motstand. Hvordan nå målet om åpen tilgang uten at våre forskere blir skadelidende?

Bildet kan inneholde: yttertøy, jakke, arbeidsklær, skrift, hodeplagg.
Publisert 17. sep. 2018 10:30

Uansett om du er helt fersk som student ved UiO, er midt i en grad, eller nærmer deg slutten på en bachelor, master eller et profesjonsstudium – velkommen til Karriereuka 2018.

Publisert 12. sep. 2018 12:01

UiO var tydelig tilstede under Arendalsuka i år. Responsen har vært stor og overveiende svært positiv. Egenevalueringen vi la frem under gårsdagens styreseminar tilsier at vi også neste år skal bidra til refleksjon rundt nasjonale og globale trender og samfunnsutfordringer.

Publisert 6. sep. 2018 07:28

Er tellekantsystemet en del av problemet eller en del av løsningen? Fra vårt ståsted er i hvert fall én ting åpenbar: et system som belønner kvantitet er ikke en garantist for kvalitet.

Publisert 3. sep. 2018 19:12

I dag er det 207 år siden Universitetet i Oslo ble grunnlagt. Årsfesten har i år hatt bærekraft som tema. Gjennom dagen har vi vist frem hva universitetene kan bidra med og hvordan universitetet kan være en arena for debatt om Agenda 2030. 

Publisert 31. aug. 2018 19:10

Vi lovet åpenhet om kalenderen og har en plan om en «Fra kalenderen» knapp på bloggen, men vi rakk det ikke denne uken. Så da får det bli i tekstform denne uken også. Skjer det noe neste uke?

Bildet kan inneholde: fargerikhet, sirkel.
Publisert 27. aug. 2018 14:52

Mandag 3. september markerer vi at det er 207 år siden Universitetet i Oslo ble etablert. Bærekraft er tema for årets årsfest, og gjennom dagen skal vi vise frem hva universitetene kan bidra med for å nå bærekraftsmålene.

Publisert 26. aug. 2018 11:42

Nylig påpekte en tydelig presserøst jeg traff i forbifarten at diskursen ser ut til å være mer omfangsrik og høyrøstet ved UiO enn ved andre institusjoner. Personen pekte ikke minst på livlige diskusjoner i vårt styrerom. Dette kjennetegner for meg en sterk akademisk institusjon. Åpenhet og debatt er påkrevd.

Bildet kan inneholde: tekst, skrift, linje, grafisk design.
Publisert 18. aug. 2018 10:01

Hvis du tar deg en tur i Oslo sentrum i dag, lørdag, vil du – hvis du skjerper sansene – se en endring i bybildet. I folkevrimmelen vil det nemlig dukke opp små og store grupper av unge mennesker, ofte anført av et par, tre, jevngamle i røde, gule og blå t-skjorter.

Bildekollasj av deltakerne på et livsvitenskap-arrangement.
Publisert 15. aug. 2018 07:39

Denne uka er Norge i Arendal, og UiO er selvsagt på plass. To av arrangementene våre onsdag 15. august handler om livsvitenskap og vekst i helsenæringen. Der er UiO en sentral aktør i verdikjeden fra grunnforskning til produkt.

Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektorbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO